Hej Frida, kul att få träffa dig! Berätta lite om dig själv?
– Hej! Jag heter Frida Jägerbark och är 34 år gammal. Jag kommer från Åland, och mina största intressen i livet är mina älskade hundar och mitt engagemang i organisationen Ladies Circle, som är ett nätverk för kvinnor mellan 18-45 år.
Nu är vi nyfikna på hur din resa sett ut fram till idag?
– Innan jag började min karriär som tandsköterska hade jag en utbildning inom gemmologi och geologi. Jag påbörjade mina studier 2009 i Lannavaara, en by som ligger 14 mil nordost om Kiruna. Jag hamnade snabbt i gruvindustrin och arbetade inom olika områden, inklusive geologi, som maskinförare och slutligen som industriklättrare och mekaniker. Efter att ha avslutat min tandsköterskeutbildning arbetade jag både i gruvan och på en privat tandläkarklinik i Gällivare. År 2020 flyttade jag till Uppsala och började arbeta som tandsköterska på Folktandvården samtidigt som jag studerade ledarskap och kvalitetsförbättring via Uppsala universitet.
En unik och spännande kombination minst sagt! Vad fick dig att söka till Nackademin och tandsköterskeutbildningen?
– Jag ville byta från gruvindustrin till något mer meningsfullt för mig, och jag uppskattar verkligen att ha kontakt med patienter. Tandvård är särskilt givande på grund av den komplexitet som följer med yrket, men alltid med fokus på att erbjuda högkvalitativ vård. Nackademins Tandsköterskeutbildning är på distans, vilket var avgörande för mig.
Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?
– Det finns otaliga fördelar med att läsa en YH-utbildning. En av de största fördelarna är att det är en praktisk och arbetslivsnära utbildning. Du får möjlighet att kombinera teoretiska kunskaper med praktisk erfarenhet. Dessutom är YH-utbildningar ofta kortare än traditionella universitetsutbildningar, vilket gör det möjligt att snabbt komma ut på arbetsmarknaden med aktuell kompetens.
Berätta mer om tandsköterskeyrket! Vilken roll har du idag och hur ser en dag ut?
– Idag arbetar jag som tandsköterska och är klinikchef för Distriktstandvårdens kliniker i Uppsala. Min arbetsdag är mycket varierad. Ibland hoppar jag in och assisterar i behandlingsrummet som tandsköterska, och jag trivs också med att arbeta i receptionen. Utöver det har jag ansvar för uppgifter som schemaläggning, personalansvar och utveckling av våra medarbetare, budgetering och övergripande ledning av klinikerna.
Det låter väldigt roligt! Kan du dela med dig vad det bästa är med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är variationen i arbetsuppgifterna och möjligheten att ha kontakt med patienter. Att kunna hjälpa människor med tandvård och se dem gå därifrån med ett leende är verkligen en fin känsla.
Var det något som överraskade med yrket och branschen?
– Många saker överraskade mig när jag började som tandsköterska. En av de mest glädjande överraskningarna var att jag hade turen att få arbeta med kollegor som hade lång erfarenhet och var trygga i sitt arbete. De möjliggjorde en strukturerad och kvalitativ delegering av arbetsuppgifter, vilket gjorde min inledande tid som tandsköterska mycket lärorik och givande.
Vilka egenskaper bör man ha som tandsköterska tycker du?
– Som tandsköterska är det viktigt att vara trygg i ditt arbete, social och noggrann. Det kräver förmåga att kommunicera med både patienter och kollegor, och noggrannhet är avgörande för att utföra uppgifterna på ett säkert och professionellt sätt.
Utbildningen innehåller 1/4 dels praktik på en arbetsplats. Vilka fördelar ser du med att ta emot LIA-studenter?
– Det är verkligen roligt att ta emot LIA-studenter. Genom att ha studenter på kliniken kan vi lära oss nya sätt att tänka och arbeta. Ibland hamnar vi i gamla vanor och säger ”så här har vi alltid gjort”, så det är bra med fräscha idéer och nytänkande. Vi uppdaterar oss såklart alltid enligt lagkrav, miljöaspekter och leverantörer.
Nu tar vi på oss framtidsglasögonen! Hur tror du branschen kommer utvecklas?
– Framtiden kommer att vara utmanande när det gäller att hantera vårdbehoven. Behovet av tandvård kommer att fortsätta öka, och det är viktigt att se över arbetsformer, arbetstider och möjligheter för att kunna tillgodose dessa behov och samtidigt ta hand om personalen som redan levererar en otroligt viktig vård. Det handlar om att hitta lösningar som gör det möjligt för tandvården att vara hållbar och högkvalitativ på lång sikt. Som en del av Nackademins ledningsgrupp för tandsköterskor har jag möjlighet att vara med och bidra till utbildningens och branschens utveckling för att bättre kunna möta alla dessa behov.
Avslutningsvis, vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till Tandsköterskeutbildningen?
– Jag rekommenderar varmt att söka tandsköterskeutbildningen. Det finns många spännande utvecklingsmöjligheter inom yrket om man är villig att ta för sig och engagera sig. Att arbeta inom tandvården ger dig möjlighet att göra en verklig skillnad i människors liv och samtidigt utmana dig själv och växa i din professionella roll.
Jag hoppas verkligen att någon som läser detta känner sig inspirerad att ta steget och utforska möjligheterna inom tandvårdsbranschen. Det är en givande och varierande karriär som kan erbjuda mycket till både patienter och dem som arbetar inom yrket.
Lycka till och våga satsa på din dröm!
Stort tack Frida för att du delade med dig av din resa till drömjobbet!