IT

Från kulturvetare till UX-designer på bara 2 år

Publicerat
08 november 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Viktorias resa mot framtidens digitala upplevelser

Med en bakgrund inom historia och kulturvetenskap och konst har Viktoria tagit steget in i IT och UX-design, där hon idag arbetar på SEB för att förbättra digitala användarupplevelser. För henne blev utbildningen på Nackademin avgörande – särskilt genom LIA-praktiken, där hon fick ovärderlig hands-on-erfarenhet och byggde värdefulla kontakter. Vi träffade Viktoria för att höra om hennes inspirerande karriärresa och hennes tankar om framtiden inom UX-design och kundupplevelser.
 

Berätta lite om dig själv – din bakgrund och dina intressen!

 

Jag heter Viktoria och fyller snart 37. Jag har alltid varit en kreativ person, började i konstskola som liten och har fotograferat i över 17 år. Jag har många olika intressen, allt från måleri och sömnad till Excel-programmering. Jag älskar att lära mig nytt och utmana mig själv.

 

Vad gjorde du innan ditt nuvarande yrke?

 

Jag är i grunden historiker, lingvist och språk- och kulturvetare och har jobbat på Moderna Museet och senare inom kommunikation på ett universitet. Men det kändes som om jag bara använde en del av det jag faktiskt kan och vill göra.

 

När och hur började du intressera dig för jobb inom UX?

 

Teknik har alltid lockat mig, men andra intressen tog över. Efter föräldraledigheten fick jag jobb som Art Director på ett IT-företag, och där fick jag bygga en hemsida från grunden. Jag upptäckte hur mycket jag älskade den logiska utmaningen i att skapa användarvänliga digitala lösningar, och nyfikenheten för UX började växa.

 

Vad fick dig att söka till Nackademin?

 

Jag insåg att jag behövde en mer praktisk utbildning för att ta steget in i IT-världen på riktigt. Jag hörde att många som examineras från Nackademins UX-utbildning snabbt får jobb, vilket gjorde valet enkelt för mig.

 

“ LIA-praktiken ger ovärderlig hands-on-erfarenhet och hjälper en att skapa kontakter och bygga upp sin yrkeskompetens.” 

 

Vilka fördelar ser du med LIA-praktiken?

 

Det bästa med Nackademins UX-utbildning är att du får lära dig genom att göra. LIA-praktiken ger ovärderlig hands-on-erfarenhet och hjälper en att skapa kontakter och bygga upp sin yrkeskompetens. Jag gjorde min praktik på SEB och trivdes så bra att jag stannade kvar efter första praktikperioden.

 

Vad jobbar du med idag? 

 

Idag arbetar jag som UX-designer på SEB, där jag, i stora och små projekt, fokuserar på att förbättra användarupplevelsen för företagsrådgivare. Vissa dagar handlar det om att visualisera hur olika system kopplas ihop och hur data flödar genom användargränssnittet. Andra dagar arbetar jag i Figma, utför användartester eller gör många iterationer för att förfina användarupplevelsen. Jag gillar att ifrågasätta processer – det hjälper mig att hitta nya perspektiv och lösningar.

“ Jag gillar utmaningen att kombinera kreativt och logiskt tänkande, särskilt när det gäller användarflöden och databehandling” 

 

Vad är det bästa med ditt jobb som UX-designer?

 

Det bästa med att vara UX-designer är att jag får jobba med det jag brinner för, oavsett företag. UX kan appliceras i nästan allt, och jag gillar utmaningen att kombinera kreativt och logiskt tänkande, särskilt när det gäller användarflöden och databehandling. Att göra saker bättre för användaren är väldigt givande.

 

Hur ser du på framtiden och branschen?

 

UX är ett yrke i förändring, särskilt på större företag som fortfarande håller på att definiera UX-rollen. Det tar tid, men det är spännande att vara en del av den utvecklingen.

 

Var det något som överraskade med yrkesrollen?

 

Ibland kan man behöva iterera om och om igen och ändå inte riktigt komma framåt. Man kan lägga dagar och ha flera möten, men så hamnar man ändå tillbaka på steg ett. Man kan inte alltid vara 100% säker, då det finns flera rörliga moment man måste våga ta beslut om. Det är en utmaning, men också en viktig påminnelse om att alltid ställa sig frågan: Vad är egentligen användarens behov?”

“ Våga! Ta chansen och prova. Man växer otroligt mycket genom att våga gå utanför sin trygghetszon.”

 

Vad vill du säga till andra som funderar på att söka till UX-utbildningen på Nackademin?

 

Våga! Ta chansen och prova. Man växer otroligt mycket genom att våga gå utanför sin trygghetszon.

 

Med sin nyfikenhet och vilja att ständigt utvecklas har Viktoria hittat sin plats inom UX-design och IT som UX/CX-designer på SEB. Hennes resa visar att det aldrig är för sent att byta riktning och hitta nya sätt att påverka och förbättra vår digitala värld.

 

Tack för att du delade med dig av din karriärresa Viktoria! 

Fem snabba med

 

  1.  Vad drömde du om att bli när du var liten? National Geographic Photographer, eller Indiana Jones typ 🙂
  2. Vad gör du helst en ledig söndag? Sitta med morgonkaffet på golvet och måla, eller skapa nya recept i köket, eller steka pannkakor.
  3. I lurarna på morgonen? Orkestra musik eller någon tempo i form av dubstep
  4. Bästa lunchlådan? Pasta i alla dess former och recept.
  5. Om AI skulle beskriva dig med 2 ord? fotograf och ekorre

 

Fler artiklar
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Intervjuer
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Läs mer
Möt Malin som läst kursen välfärdsteknik och hur den har hjälpt henne i sitt arbete
Intervjuer
Möt Malin som läst kursen välfärdsteknik och hur den har hjälpt henne i sitt arbete
Läs mer
Möt Pernilla som idag arbetar med Välfärdsteknik och varför kompetensen är så viktig inom framtidens vård
Intervjuer
Möt Pernilla som idag arbetar med Välfärdsteknik och varför kompetensen är så viktig inom framtidens vård
Läs mer