SPEL

En drömkväll på Kulturhuset Stadsteatern med framtidens VR-utvecklare!

Publicerat
14 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

En oförglömlig kväll i framtidens tecken

Den 24 mars var det återigen dags för Kulturhuset Stadsteatern Digital innovation festival. En ny programpunkt för i år var Virtual Reality där våra VR- studenter presenterade konstens digitala framtid genom tre unika VR-applikationer. En fullspäckad kväll med digital innovation, konst och kultur på schemat – vi var såklart där och provade på konstens digitala framtid.

 

Vi ser idag ett ökat behov av VR inom flera branscher, och därmed en stor efterfrågan på personer med denna typ av kompetens. Inom samhällsbyggnad används tekniken för att visa hur framtida bostäder och bostadsområden kan se ut innan de är färdigbyggda, inom vården har VR börjat slå igenom ordentligt och används bland annat till att visualisera människokroppen, träna på operationer eller som ett verktyg för rehabilitering. Modebranschen är också en bransch som använder sig av VR och AR allt mer. Följ med på en kväll i framtidens tecken.

 

Konstverk i en virtuell värld

 

Först ut är Tim Rosenquist som studerar till VR-utvecklare på Nackademin. Han tog oss till en virtuell verklighet där du fick måla ett konstverk genom att kasta olika vattenballonger med färg mot en tom canvas eller mot digitala konstverk. Livliga armar, hoppande ben och många skratt förgyllde kvällen vid Tims station.

 

– Här vill jag att vi ställer oss frågan, vad är konst egentligen? Ska konst ha gränser och vad betyder digitala konstverk våra liv? Vi vill tänja på gränserna och uppmana till reflektion över vad som anses som kultur och konst eller inte/ Tim

 

Höga höjder

Vi minglar vidare och träffar på Oskar Möllberg som också läser sitt första år på Nackademin.  Han presenterar en VR-upplevelse som testar höjdkänslan och som tar dig med på en virtuell resa där du kan uppleva höjder på ett säkert och kontrollerat sätt. Detta är en möjlighet att öva på sin höjdskräck och samtidigt få en ny och unik upplevelse i en fysisk trygg miljö. Det var fullfart hela kvällen vid Oskars station och många som med skräckblandad förtjusning togs upp på väldigt höga höjder.

 

– Genom att simulera höjdskräck känslan eller den fritt fallande känslan, kan användare uppleva något de annars inte skulle ha möjlighet att uppleva i fysiska verkligheten. Denna typ av VR-upplevelse är till för att möta människors rädslor och reaktioner på olika situationer/ Oskar

 

 

Spela schack med döden

 

Under hela kvällen var det fullt fokus vid Henry Mikkonens station. Henry har skapat en virtuell verklighet där du om besökare tas in mitt in i ett avsnitt ur det sjunde inseglet, där döden spelar schack. Vissa partier blev mer långdragna än andra, men som vi vet alla vet så är det svårt att vinna mot sitt öde. Skulle du våga möta Döden i ett parti schack?

 

– Genom att låta användaren uppleva detta, vill jag att du ska bli påmind om de ofrånkomliga och oundvikliga naturen av döden i sig och får en möjlighet att fundera på vår egen tillvaro och vad den betyder för oss. Här kan vi visa på den märkliga drömmen om evigt liv och vår förnekelse av dödens närhet säger Henry

 

 

Virtual Reality som digital konstform

 

Sist men inte minst träffar på Fredrik Persson som är utbildare inom Virtual Reality på Nackademin. Han intog scen och pratade bland annat om VR som konstform och att vi genom användning av Virtual Reality kan vi ta steget in i en annan värld och få en mer intensiv och immersiv upplevelse av konst och kultur.

 

– VR, immersiva upplevelser, öppnar upp möjligheten för att förena människor och tämjer på våra uppfattningar och gränser om vad konst och kultur är och får vara. VR-applikationerna som våra studenter nu skapar tar konsten och kulturen till en helt ny färgrik och kraftfull dimension säger Fredrik

 

En oförglömlig kväll i framtidens tecken

 

Som ni säkert förstår fick vi och alla besökarna, stora som små, uppleva konst och kultur på ett helt “nytt” och innovativt sätt. Vi kan konstatera att våra VR-studenter har introducerat Virtual Reality som en ny innovativ konstform till Kulturhuset Stadsteatern. Vi tackar alla inblandade och framförallt Tim, Oskar och Henry för en oförglömlig digital konstkväll!

Fler artiklar
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Intervjuer
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Läs mer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Intervjuer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Ludvik studerar nätverk och IT-säkerhet online för att få en gedigen IT-…
Läs mer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Intervjuer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Läs mer