STOCKHOLM, 30/9 2024
Tandsköterskebristen är ett växande problem inom svensk tandvård, då många tandsköterskor har gått i pension och fler väntas göra det de kommande åren. För att möta det ökade behovet och säkerställa tillgången på kvalificerad personal över hela landet, startar Nackademin återigen sin yrkeshögskoleutbildning för tandsköterskor i januari 2025, en distansutbildning speciellt framtagen tillsammans med branschen.
Växande befolkning ökar behovet av tandsköterskor i hela landet
Sveriges befolkning ökar, och med den växer också behovet av tandvård. Arbetsförmedlingens* senaste rapport (Arbetskraftsbarometern, april 2024) visar att efterfrågan på tandsköterskor är stor i hela landet, med särskilt hög tillväxt i regionerna Västernorrland, Norrbotten, Västerbotten, Gotland, Småland och Halland.
För att möjliggöra framtida satsningar inom tandvården och säkerställa att alla får tillgång till god tandvård enligt tandvårdslagens krav, behövs fler tandsköterskor. Detta bekräftas** av både regionchefer inom Folktandvården, Vision och de arbetsgivare som står bakom Nackademins utbildning.
Branschen bekräftar: ljusa framtidsutsikter för tandsköterskor
Region Norrbotten står inför stora utmaningar när det gäller tandvårdspersonal, med omfattande pensionsavgångar bland tandsköterskor samt en problematik i att de yngre ofta väljer att stanna på den plats där de utbildat sig.
” Vi står inför stora pensionsavgångar med en topp under 2024, och ser samtidigt en ojämn fördelning av yrkesrollen mellan olika orter i regionen. Den låga rörligheten bland medarbetarna är en utmaning, där äldre tandsköterskor ofta är ovilliga att flytta på grund av familjeskäl, medan de yngre tenderar att stanna kvar på utbildningsorten. En fördel med Nackademins distansutbildning är det större upptagningsområdet, och om vi kan ordna LIA-platser på mindre orter kan vi underlätta rekryteringen av tandsköterskor utanför storstadsregionerna”, säger Maria Björklund, HR-partner Region Norrbotten
Smile Tandvård, med över 65 kliniker i hela landet ser ett växande behov av tandsköterskor. Enligt HR-chef Tobias Seger är Nackademins distansutbildning särskilt viktig, då den möjliggör rekrytering även på orter där tandsköterskeutbildningar saknas.
”Vi har idag mer än 65 kliniker över hela landet och planerar att expandera till fler orter, vilket innebär ett växande behov av tandsköterskor inom företaget framöver. Som en rikstäckande aktör ser vi stor fördel i Nackademins distansutbildning, särskilt eftersom vi har kliniker på orter där tandsköterskeutbildningar saknas. Utbildningen är därför mycket relevant för oss”, säger Tobias Seger, HR-chef på Smile Tandvård.
Nackademins distansutbildning når studenter i hela landet – en del av lösningen
Nackademins distansutbildning för tandsköterskor är utformad i nära samarbete med branschen för att möta de specifika behov som finns på arbetsmarknaden idag. Genom att erbjuda utbildningen på distans, kan Nackademin nå studenter i hela landet, från norr till söder. Detta gör det möjligt att möta den regionala efterfrågan på ett effektivt sätt och bidra till en jämnare tillgång på tandsköterskor över hela Sverige.
Ulrika Hargö, utbildningschef på Nackademin, understryker betydelsen av att kunna erbjuda en flexibel utbildning som når studenter i hela landet: “ Nackademins yrkeshögskoleutbildning är avgörande för att snabbt få in nya, kvalificerade tandsköterskor i yrket. LIA-praktiken ger studenterna ovärderlig erfarenhet och gör dem redo för anställning direkt efter examen. Utbildningen är en viktig del av lösningen på den akuta bristen på tandsköterskor och garanterar att både tandvårdens kvalitet och patientsäkerhet upprätthålls.”
Genom att satsa på distansutbildning för tandsköterskor hoppas Nackademin kunna bidra till att säkerställa en trygg och effektiv tandvård för alla, oavsett var i landet de bor.
Ansök till tandsköterskaprogrammet här:
Tandsköterskeprogrammet på Nackademin