SAMHäLLSBYGGNAD

Benny lämnade golvet för att bli byggchef

Publicerat
13 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Utbildningen passade mig perfekt

Efter flera år som arbetsledare inom bygg kände Benny Bergström en längtan att utvecklas professionellt. Men med en familj att försörja var det inte självklart att börja studera igen. Då hittade han Nackademins ettåriga Platschefsutbildning på distans.
 

Benny Bergström, 38, började jobba på WE Bygg AB i Örebro för snart sju år sedan. Då hade han redan en lång erfarenhet som snickare och gick rakt in i företaget som arbetsledare. En roll han har trivts bra i. Men med tiden började han känna ett sug efter något mer.

 

– Jag hade en dröm om att självständigt driva projekt. Jag hade jobbat på golvet länge och hade många idéer om hur man skulle kunna förändra och effektivisera företagets arbete. Eftersom jag var arbetsledare kändes det som ett naturligt steg att utbilda mig till platschef, berättar Benny Bergström.

 

Även om viljan att studera fanns där var det dock inte helt självklart. Han och hustrun diskuterade hur de skulle klara det ekonomiskt, med tanke på sina tre barn och två hundar där hemma.

 

– Det var ett svårt beslut. Men jag började kolla runt och då hittade jag Nackademins distansutbildning. Den var den enda som gav mig möjligheten att fortsätta jobba. Det var ett stort plus att inte behöva ta ledigt för studierna, säger Benny.

 

Konsten att kombinera arbete med studier

Nackademins ettåriga utbildning till Platschef går på distans med en studietakt på 75 procent. För Bennys del innebar det att han la runt 20 timmar i veckan på studierna och fyra dagar på arbetet. Det blev dock aningen för mycket jobb ibland, erkänner han.

 

Det optimala är nog att arbeta tre dagar i veckan och studera mellan två och tre. Fast det är upp till var och en som person. Jag hade inte så mycket val, säger han med ett skratt och fortsätter:

 

– Jag ville ju få verktygen för att kunna sköta byggprojekt själv. Då var det definitivt värt att ta ett år med lite mer att göra.

 

Ett utvecklande utbyte

Trots att utbildningen var på distans upplevde Benny att han fick en bra kontakt med de andra studenterna, som precis som Benny också hade minst tre års erfarenhet inom bygg och anläggning. Ett av kraven för att bli antagen.

 

– Jag tror att en anledning till att utbildningen var så bra var för att alla som gick den hade grundkunskaper och var duktiga inom sitt område. Vi kunde utbyta erfarenheter och det betydde jättemycket, säger Benny.

 

Vad var mest givande med utbildningen?

 

– Oj, det var så mycket. Projekthanteringen, projektstyrningen, ekonomin, juridiken, lagar och regler. Allt det var väldigt viktiga delar. Men det som var roligast var ledarskapsutbildningen. Att lära sig mer om hur man är och uppfattas av andra i sitt ledarskap och som människa.

 

Goda ledaregenskaper är väsentligt i rollen som platschef inom bygg och anläggning, eftersom platschefen bland annat ansvarar för medarbetarna och arbetslaget. Utöver de sociala bitarna brukar platschefen också sköta ekonomi, juridik, säkerhet, ÄTA-arbeten, arbetsmiljö, tidsplanering med mera.

 

Studierna ledde till ny tjänst

De flesta som har gått Nackademins utbildning får jobb som platschef inom antingen byggproduktion eller mark och anläggning. För Bennys del kom yrkeslivet med en överraskning.

 

Under tiden Benny började studera valde han att lämna WE Bygg AB för att bli produktionsledare på ett annat företag. Men när utbildningen närmade sig slutet fick han ett erbjudande han inte kunde tacka nej till, från sin forne arbetsgivare.

 

– De lockade tillbaka mig med den här tjänsten. Så numera är jag projektchef, vilket egentligen är steget efter platschef. Men det var precis det här jag ville göra. Så man kan säga att jag hoppade platschefsbiten och tog raka vägen upp, säger Benny nöjt.

 

I nuläget driver han två nybyggnadsprojekt med 64 stycken bostadsrättslägenheter och eftersom det är ett litet företag han arbetar på, med cirka 40 anställda, så är Benny med i alla delar. Från projekteringen till den färdiga slutprodukten.

 

Får du användning av kunskaperna du fick under utbildningen?

 

– Jag använder i princip allt jag lärde mig hela tiden. Så jag är väldigt nöjd med min utbildning och det är företaget också, säger Benny.

 

Han menar att det märks att Nackademins utbildning till Platschef är utformad tillsammans med näringslivet, eftersom studierna ger precis den kompetens som efterfrågas.

 

Efterfrågan råder det inga tvivel om.

 

Enligt Sverige Bygger planeras det för ca.55 000 byggprojekt nationellt, i både stad och landsbygd. Samtidigt är det brist på platschefer inom branschen. Därför befordras ofta arbetsledare, som i sin tur behöver komplettera sina kunskaper.

 

– Små företag har inte alltid de interna systemen för att lyfta anställda och då är det bra när det går lätt att göra det själv. Vi försöker faktiskt få in en av mina kollegor på Nackademins platschefsutbildning nu. Vill man vara med och driva projekt så är den en bra väg att gå, säger Benny.

Om Nackademin

  1. 9 av 10 studenter får jobb efter examen eftersom det finns stor kompetensbrist inom de branscherna Nackademin utbildar inom
  2. En fjärdedel av utbildningen utgörs av praktiska moment i form av LIA-praktik
  3. Korta utbildningar (1–2 år)
  4. Om du inte har alla meriter som krävs för en utbildning kan du läsa en preparandkurs eller göra ett behörighetsprov
  5. Utbildningarna tas fram tillsammans med näringslivet
Fler artiklar
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Intervjuer
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Läs mer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Intervjuer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Ludvik studerar nätverk och IT-säkerhet online för att få en gedigen IT-…
Läs mer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Intervjuer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Läs mer