SAMHäLLSBYGGNAD

Anna karriärväxlar till Platschef

Publicerat
13 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Det bästa med byggbranschen

Anna Arrhem berättar om sin väg mot att kompetensväxla till Platschef och hur byggbranschen kan arbeta för en ökad jämställdhet. Anna älskar havet. Hon är sjöscout vilket just nu betyder att hon har en ungdomsgrupp som hon träffar en gång i veckan och lär ut om ledarskap, båtkunskap och att arbeta tillsammans. Egenskaper som passar en blivande platschef väldigt bra.

Anna har tidigare arbetat som administratör på Manpower och började i byggbranschen på en liten byggfirma som utför hemma-hos-projekt; badrum och kök. Hon kommer senast från Byggmästargruppen ( BMG ) där hon arbetade som Entreprenadingenjör i fyra år. Hon berättar för oss vad driver henne i sitt arbete.

–  Det bästa med att arbeta i byggbranschen är att det blir så fint! Det finns mycket renoveringsbehov därute och det är väldigt tillfredsställande att se resultatet efteråt.

 

Nackademin gav Anna rätt förutsättningar

 

Efter många år i byggbranschen så kände Anna att det var dags att avancera. Distansutbildningen Platschef är en av de mest efterfrågade yrkesrollerna inom Byggbranschen och har ett stort rekryteringsbehov de närmaste åren. Anna såg utbildningen som en möjlighet och snabb väg till kompetensväxling. Men att få till 75% skola samtidigt som hushållet, mamma, väninna, träna, och allt annat ska hinnas med, kan vara utmanande.

 

–  Nackademins hjälpsamma utbildningsledare har gjort allt för att ge oss en bra start, det i kombination med Branschdagarna och att undervisningen är på distans har underlättat mycket i min väg framåt säger Anna.

 

Varje år arrangerar Nackademin två branschdagar där 1000 studenter matchas ihop med 100 företag från branschen. Ett perfekt tillfälle att träffa företag och knyta an kontakter inför kommande karriärväxling tycker Anna.

 

Ökat intresse hos kvinnor på Nackademins byggingenjörsutbildningar

 

Byggbranschen har länge lyft behovet av att öka jämställdheten i branschen. Kvinnor efterlyser ofta saker som laganda, kreativitet, utveckling och en möjlighet att göra karriär då de väljer yrke. Allt detta finns i byggbranschen, men det är inte alla som känner till det. Vi frågade Anna vad vi kan göra för att locka fler kvinnor till branschen.

 

Det är viktigt att branschen och utbildningsanordnare hela tiden lyfter fram goda förebilder inom byggbranschen, och projekt som arbetar för en inkluderande och mer jämställd byggbransch, som te.x Stoppa Machokulturen.

 

Regeringens mål om att minst 25% nyanställda inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030 går sakta med säkert framåt. År 2022 antogs över 122 kvinnor till Nackademins yrkeshögskoleutbildningar inom byggbranschen vilket innebär en ökning med 17 procent från förra året. I år har Nackademin i genomsnitt 33 procent kvinnor på sina byggprogram.

 

Att våga ta steget och byta karriär

 

Platschefsutbildningen är för dig som arbetar inom Byggbranschen och nu känner dig redo att investera i din framtida karriär och vill vidareutbilda dig till platschef.

 

– Om du funderar på hur du ska komma vidare kan platschefutbildningen absolut vara svaret. Med statens utbildningssatsning, omställningsstudiestödet, så tycker jag inte du ska tveka avslutar Anna.

 

Studieupplägget är sådant att det skall gå att genomföras samtidigt som du arbetar. Fokus i Platschefutbildningen är ekonomi, juridik, arbetsmiljö och ledarskap dvs nyckelkompetenserna för en Platschef.

 

Utbildningen är helt på distans och studietakten är 75% av en heltid.

Nackademin

  • 9 av 10 studenter får jobb efter examen eftersom det finns stor kompetensbrist inom de branscherna Nackademin utbildar inom
  • En fjärdedel av utbildningen utgörs av praktiska moment i form av LIA-praktik
  • Korta utbildningar (1–2 år)
  • Om du inte har alla meriter som krävs för en utbildning kan du läsa en preparandkurs eller göra ett behörighetsprov
  • Utbildningarna tas fram tillsammans med näringslivet
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer