Vill du jobba inom framtidens byggbransch med tekniska lösningar inom arkitektur och modellering?
Byggbranschen står inför en enorm digitaliseringsresa där det blir allt viktigare att behärska digitala visualiseringsverktyg för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden.
Läs merVisa mindre
Utbildningen
Programmet fokuserar på praktiska färdigheter inom alla aspekter av tekniskt innehållsutveckling inom byggnadsindustrin, med särskild betoning på byggnadsinformationsmodellering (BIM). Relevant praktiskt arbete inom området följer teorin, och kandidaterna får kompetens genom professionella arbetsflöden och processer som används inom teknisk design. Den akademiska strukturen består av teori presenterad av läraren, praktiskt arbete med dagliga övningar, större obligatoriska uppgifter och större projekt.
Utbildningen riktar sig till personer som vill ha en karriär inom utveckling av tekniska ritningar och 3D-modeller för byggnads- och byggindustrin. Utbildningen passar både personer utan tidigare erfarenhet inom teknisk design och som vidareutbildning för personer med tidigare utbildning inom bygg-, design- och visualiseringsbranschen.
Läs merVisa mindre
Karriärmöjligheter
Efter att ha slutfört programmet Teknisk design inom byggnadsrelaterad design kan du arbeta i roller som:
BIM-operatör
CAD-operatör
Teknisk ritare
Teknisk designer
3D-visualiserare
Programvarukonsult
Egenföretagare
Läs merVisa mindre
Frågor om ansökan eller CSN? Vi hjälper dig vidare!
Att välja rätt utbildning kan kännas överväldigande, men vi finns här för att hjälpa dig! Oavsett om du har frågor om utbildningen, vill ha mer information om hur du ansöker eller behöver vägledning kring CSN, tveka inte att kontakta oss.
Fyll i formuläret nedan med dina kontaktuppgifter så återkommer vi till dig så snart som möjligt.
Kursen ger dig kunskap om principer, verktyg och tekniker för 2D-datorstödd ritning (CAD) med hjälp av branschstandardprogramvara och produktionsmetoder för tekniska ritningar. Du får en introduktion till problemlösning, metoder och arbetsflöden för att utveckla korrekta ritningar och säkerställa kvalitet i ditt eget arbete. Du lär dig om byggnadselement, produktionsarbetsflöden och utskrift av tekniska ritningar enligt gällande standarder och regler. Kursen fokuserar på användningen av digitala verktyg för samarbete i projekt och betonar vikten av versionshistorik samt produktionen av tydligt kommunicerade designer. Du får även insikt i procedurer för att överlämna färdiga dokument till kunder eller entreprenörer.
Kursen ger dig en grundläggande förståelse för tekniskt innehåll och dokumentation. Du lär dig yrkesterminologi och processer som är nödvändiga för utvecklingen av tekniska ritningar, oavsett programvara. Du får även insikt i produktionen av moderna konstruktioner inom byggnads- och mekanikindustrin.
3D Mekanisk
Kursen ger dig kunskap och färdigheter inom parametrisk solidmodellering, vilket är processen att definiera och manipulera solida modeller med hjälp av parametrar och automation. Du introduceras till datorstödd ingenjörsteknik (CAE) med hjälp av branschstandardprogramvara, samt problemlösning och arbetsflöden för att utveckla 3D-modeller. Kursen ger insikt i relevanta standarder och regler för utveckling av mekaniska delar och sammanställningar. Du får även färdigheter i att arbeta med begränsningar för delar och sammanställningar samt tekniker för att återanvända modeller och generera lämpliga ritningar från 3D-modeller. Kursen bygger vidare på kunskapen från teknisk ritning.
Kursen ger dig en djupare förståelse för tekniska ritningar och introducerar 3D-mekaniska modeller. Du lär dig yrkesterminologi och grundläggande tekniker för att utveckla 3D-modeller med hjälp av modern 3D CAD-programvara. Du får insikt i standardkrav och principer för utveckling av tekniska modeller.
3D arkitektur
Kursen ger dig kunskap och färdigheter inom parametrisk objektbaserad modellering, vilket innebär att definiera och manipulera arkitektoniska modeller med hjälp av parametrar och automation. Du lär dig att använda branschstandardprogramvara och produktionsmetoder för arkitektonisk 3D-modellering. Kursen presenterar metoder som möjliggör problemlösning och korrekt representation av arkitektoniska modeller genom insikt i relevanta standarder och regler. Du lär dig även tekniker för att återanvända modeller och skapa lämpliga ritningar från 3D-modeller. Kursen bygger vidare på din kompetens från 3D Mekanisk.
Kursen ger dig en djupare förståelse för tekniska ritningar och introducerar 3D-arkitektoniska modeller. Du lär dig yrkesterminologi och grundläggande tekniker för att utveckla 3D-modeller med hjälp av modern 3D CAD-programvara. Du får insikt i standardkrav och principer för utveckling av tekniska modeller.
Terminsprojekt
Terminen avslutas med ett betygsatt projekt där du måste visa praktiska färdigheter och kompetens från kurser under första terminen. Du arbetar självständigt med ett projekt som måste planeras, dokumenteras och genomföras enligt projektkriterierna. Målet är att modellera en 3D-konstruktion som är fullständigt dokumenterad med 2D-ritningar och presentationsmaterial. Du förbereder även en projektplan och en individuell reflektionsrapport som dokumenterar processen och de val du gjort under projektets gång. Projektet kan öppna möjligheter för grupparbete, verkliga kundprojekt eller tvärvetenskapliga samarbetsprojekt över olika discipliner.
Visualisering
Du får färdigheter i belysning och rendering som används av yrkesverksamma inom visualiseringsbranschen. Kursen ger dig kunskap om att lösa problem med 3D-modeller och texturer. Du lär dig även att dokumentera och presentera visualiseringar.
Kursen ger dig kompetens för tvärvetenskaplig fildelning och visualisering av 3D-modeller i olika produktionsprogram. Du får kunskap om belysnings- och materialproduktionstekniker samt färdigheter i produktion av stillbilder. Kursen ger dig också färdigheter i komposition, kamerainställning och efterbearbetning av bilder.
Byggnadsmodellering
Kursen ger dig kunskap om planeringsprocesser och färdigheter för att utveckla 3D-modellering av bostads- och kommersiella byggnader. Du får ytterligare färdigheter med modelleringsverktyg för 3D-modellering i kommersiella projekt, prefabricerade element och implementering av geospatial topologi och koordinater. Kursen utforskar kommersiella byggprocesser och de olika faserna i ett byggprojekt. Kursen bygger vidare på din kompetens från 3D-modellering.
Kursen ger dig kompetens inom avancerade modelleringsmetoder som används i 3D-modellering av byggnader. Detta inkluderar färdigheter att modellera strukturella element, implementera geospatial topologi och koordinater, samt verktyg och processer för att dimensionera och anteckna tekniska ritningar.
Byggnadsinformationsmodellering
Kursen ger dig kunskap om informationshantering i ett BIM-projekt. Du får färdigheter i att använda parametrar för att förbättra informationshanteringen i en byggnadsinformationsmodell, samt verktyg och processer för grundläggande kollisionsdetektering och regelkontroller. Kursen ger insikt i bygglagar, standarder och regler. Kursen bygger vidare på din kompetens från byggnadsmodellering.
Kursen ger dig kompetens inom informationshantering och grundläggande analys av byggnadsinformationsmodeller. Du får kunskap om bygglagar och regler, öppna standardfilformat och projektsamarbete, samt färdigheter i att utföra kollisionsdetektering och regelkontroller för att optimera modeller.
CAD-projekt
Kursen ger dig kunskap om planering och samarbete i ett större projekt. Den är strukturerad som en samarbetsuppgift med målet att introducera praktiska arbetsmetoder över olika produktionsprogramvaror. Du arbetar självständigt i en grupp med lärarledd vägledning. Kursen ger insikt i deltagandet i en utvecklingsprocess som innefattar tvärvetenskapligt samarbete och nära kommunikation med en kund.
Kursen ger dig möjlighet att presentera ditt valda område i en fullständig produktion. Den ger också bästa praxis för gruppbaserad planering och tidsuppskattning genom projektplaner. Du måste visa din förmåga att göra rimliga och effektiva val genom att använda programvaruverktyg och detaljerad dokumentation, samt att kommunicera med professionell terminologi och uttryck under projektet.
Examensprojekt
Programmet avslutas med ett större projekt som speglar den kompetens du har förvärvat under läsåret. Du måste lösa uppgiften självständigt, eller i grupp, utifrån ett givet praktiskt problem. Projektet utmanar dig att hitta ett verkligt projekt för att skaffa praktisk erfarenhet i en professionell miljö. Du ansvarar för alla aspekter av projektet, i samråd med handledaren . Om du inte arbetar med ett verkligt projekt, kommer ett alternativt projekt att presenteras av den akademiska personalen. Det färdiga projektet kommer att presenteras för läraren, sensor, medstudenter och, om tillämpligt, kunden. Kursen bygger vidare på kompetensen från alla kurser under läsåret.
Visa merVisa mindre
Kontakt
Antagningen Nackademin
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Startdatum & plats
Online
11 mars 2025 – ansökan öppen
Omfattning
1 år heltid | 2 år deltid
Ansökningsperiod
Öppen ansökan med löpande antagning
Antagningskrav
Det finns två antagningskategorier för denna utbildning; Studiekompetens & Reell kompetens
Läs mer
Antagningskrav
För att bli antagen till denna utbildning måste du uppfylla kraven för en av följande antagningskategorierna.
Reell kompetens:
Vid ansökan med reell kompetens görs en samlad individuell bedömning av den sökande. För att söka med reell kompetens måste den sökande ha fyllt/fylla 23 år det år utbildningen startar. Noroff kommer att bland annat kolla på:
Betyg från gymnasiet och/eller andra utbildningar
CV
Arbetsintyg
Personligt motiveringsbrev på engelska vid ansökan med reell kompetens.
Utbildningen genomförs på Engelska och du behöver därför ha god kunskap och förståelse i det engelska språket.
Studiekompetens:
Betygskraven för dig med svenska betyg finner du nedan.
Från och med 2014:
Examensbevis Högskoleförberedande examen: examensbevis med 2500 gymnasiepoäng med betyget E eller bättre i minst 2250 gymnasiepoäng.
Examensbevis Yrkesinriktad examen: examensbevis med 2500 gymnasiepoäng med betyget E eller bättre i minst 2250 gymnasiepoäng.
*Du måste ha betyget E eller bättre i följande ämne:
Svenska 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Historia 1b eller Historia 1a1 eller 1a2
Samhällskunskap 1b
Matematik 1a, 1b eller 1c och matematik 2a, 2b eller 2c
Naturvetenskap 1b eller två av ämnena kemi, fysik, biologi (Högskoleförberedande)
Vetenskap 1a1 och 1a2 eller vetenskap 1b (Yrkesinriktad examen)
2002-2013:
Slutbetyg från gymnasieskolan: slutbetyg med 2500 gymnasiepoäng med betyget Godkänt eller bättre i minst 2250 gymnasiepoäng.
*Du måste ha betyget E eller bättre i följande ämne:
Svenska A och B
Engelska A
Matematik A och B
Samhällskunskap A
Historia A
Naturvetenskap A eller två av ämnen kemi, fysik, biologi
1997-2002:
Slutbetyg från gymnasieskolan med 2150 gymnasiepoäng med betyget Godkänt eller bättre i minst 1935 gymnasiepoäng.
*Du måste ha betyget E eller bättre i följande ämne:
Svenska A och B
Engelska A
Matematik A och B
Samhällskunskap A
Historia A
Naturvetenskap A eller två av ämnen kemi, fysik, biologi
Till och med 1996:
Avgångsbetyg från gymnasieskolan: fullständigt Avångsbetyg från ett 3-årigt program från en av följande linjer: humanistisk, samhällsvetenskaplig, naturvetenskaplig, ekonomisk och teknisk linje.
*Avgångsbetyg från 2åriga kurser ger ingen generell studiekompetens.
CSN-berättigad studieavgift om 88.000 NOK (44.000 NOK/termin)
Läs mer om betalning och betalningsvillkor nedan.
Läs mer
CSN och finansiering
Studieavgiften är 44 000 NOK per termin vid helfartsstudier. Om du väljer att plugga på halvfart så är studieavgiften 22 000 NOK per termin.
Utbildningen är studiemedelsberättigande. Du kan alltså få bidrag och/eller lån av CSN för att gå denna utbildning. Du kan dessutom ansöka om merkostnadslån från CSN för studieavgiften då undervisningen bedrivs av vår norska partnerskola Noroff, vilket gör att utbildningen räknas som utlandsstudier. I dagsläget är det inte möjligt för utlandsstudenter att ansöka om omställningsstudiestöd hos CSN, du kan läsa mer om omställningsstudiestödet här.
Betalning & villkor
Kontrakt och ansvar
Studierna vid Noroff regleras av studieavtalet, som ska läsas igenom innan man accepterar en studieplats. Programbeskrivningen och Noroffs regelverk är integrerade delar av detta kontrakt. Noroffs ansvar är att tillhandahålla utbildning enligt program- och kursbeskrivningar. Om förändringar behöver göras kommer studenterna att informeras.
Under sin studietid måste studenten följa information, föreskrifter och riktlinjer som tillhandahålls av Noroff. Studenter måste därför kontrollera både sin studentmail och personliga mail regelbundet för att hålla sig informerade.
Betalning
Studenter måste betala studieavgifter enligt programbeskrivningar och priser som anges på webbsidan. Acceptans av studieplats inkluderar acceptans av avgifter.
Studieavgiften faktureras i början av varje ny termin med betalning senast den 15:e i följande månad. Se nedan för viktiga datum:
Studiestart
Fakturadatum
Förfallodatum
Augusti
31 Augusti
15 September
Oktober
31 Oktober
15 November
Januari
31 Januari
15 Februari
Mars
31 Mars
15 April
Uppsägning och studieavbrott
Uppsägning av studieavtalet ska skriftligen meddelas till studieadministrationen på Noroff inom nedanstående tidsfrister. Uppsägning efter dessa datum kommer att leda till att studenten måste betala hela terminsavgiften för terminen.
Studiestart
Datum för uppsägning Nya Studenter
Datum för uppsägning Återkommande Studenter
Augusti
31 Augusti
31 Juli
Oktober
31 Oktober
30 September
Januari
31 Januari
31 Januari
Mars
31 Mars
28 Februari
Vårt samarbete med Noroff
Nackademin kan nu i partnerskap med Noroff School of Technology and Digital Media, Norges största YH-utbildare, erbjuda studenter möjligheten att gå en CSN-berättigad online utbildning hos Noroff via Nackademin. Läs mer om partnerskapet nedan.
Läs mer
Vårt samarbete med Noroff
Nackademin & Noroff
Nackademin stärker sin position på den svenska utbildningsmarknaden genom ett spännande partnerskap med Noroff School of Technology and Digital Media. Genom detta partnerskap skapas en möjlighet där fler svenska studenter kan utbilda sig inom IT och kommunikation via Nackademin hos Norges största YH-utbildare Noroff. Detta samarbete representerar även ett viktigt steg i riktning mot den gemensamma visionen om att säkerställa kompetensförsörjning för näringslivets olika branscher.
Det bästa av båda världar
För att säkerställa en träffsäker kompetensförsörjning i enlighet med dagens och morgondagens behov har Nackademin noggrant valt ut åtta fagskoleutbildningar från Noroff att erbjuda svenska studenter online. Beslutet om vilka utbildningar som erbjuds grundar sig i Nackademins nära samarbete med det svenska näringslivet och dess strävan att vara en central aktör i att möta arbetsmarknadens behov och efterfrågan på kompetens.
Genom att kombinera Nackademins starka kopplingar till näringslivet med Noroffs erkända utbildningar inom IT, teknik och kommunikation, erbjuder detta partnerskap det bästa av båda världar för studenterna där de kan vara trygga med att de utbildningar som erbjuds via Nackademin leder till goda jobbmöjligheter på den svenska arbetsmarknaden.
Noroff student via Nackademin
En online-utbildning hos Noroff är ett bra val för de som önskar flexibilitet och frihet under sin studietid. Det digitala innehållet ger studenterna möjlighet att styra över sin egna vardag där man kan studera när och vart man vill. Alla utbildningar är CSN-berättigade med totalt fyra starter per år som kan läsas på hel- eller halvfart, perfekt för studenter som vill kombinera studier med arbete eller annat kul!
Online-utbildningarna är generellt sett kortare än de traditionella yrkeshögskoleutbildningarna, och en av orsakerna till detta är att de är helt distansbaserade och inte inkluderar några praktikperioder. Nackademin och Noroff är medvetna om vikten av att knyta kontakter med branschen innan examen, därför ges online-studenter den exklusiva möjligheten att delta på Nackademins branschdagar för att göra just detta. Branschdagarna arrangeras två gånger per år och utgör en unik mötesplats där studenter och företag inom branschen samlas för att knyta kontakter och nätverka.
Nackademin vid studentens sida från ansökan till examen
Nackademin har tagit fram ett dedikerat team som står vid studenternas sida genom hela utbildningsresan, från ansökan till examen. Detta team finns till hands för att besvara alla frågor som kan dyka upp under ansökan och studietiden hos Noroff. Efter examen erbjuds Noroff-studenter via Nackademin möjligheten att ansluta sig till Nackademins alumninätverk. Genom att vara en del av alumni-nätverket får de bland annat ta del av nyhetsbrev med inbjudan till spännande seminarier, kurser, event, till och med lediga konsultjobb.