Säkra framtidens industriella system – Bli OT-säkerhetsingenjör på distans! I takt med att fler industriella styrsystem kopplas upp mot internet ökar risken för digitala hot. Samhällskritiska anläggningar, som vattenkraftverk, blir sårbara när föråldrade operativsystem och bristande säkerhetsuppdateringar öppnar upp för cyberangrepp. Till skillnad från IT kan OT-system (Operational Technology) medföra allvarliga risker för både människor och miljö, där konsekvenserna sträcker sig långt bortom den digitala världen.
Läs merVisa mindre
Programmet
Genom vår distansutbildning får du de kunskaper och verktyg som behövs för att möta framtidens säkerhetsutmaningar. Du lär dig arbeta med OT-säkerhet inom anläggningssäkerhet, systemintegritet och nätverkssäkerhet, samt bidra till planering, implementering och uppföljning av OT-säkerhetsprojekt. Utbildningen ger dig även färdigheter i att dokumentera tekniskt material, förebygga hot och upprätta rutiner för kontinuitetsplanering och incidenthantering.
Vi går igenom skillnaderna mellan OT och IT, och hur du identifierar sårbarheter med hänsyn till människor, anläggningar och miljö. Du får verktyg för att kommunicera olika lösningar och samarbeta med både interna och externa parter. Utbildningen sker på svenska, men en stor del av materialet är på engelska, så goda engelskkunskaper är viktiga.
Bli OT-säkerhetsingenjör och skydda våra industriella system mot digitala hot!
Kort om programmet
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
Studera på distans
Alla våra distansutbildningar erbjuder dig som student en strukturerad utbildningsform där undervisningen sker i ett digitalt klassrum. Våra yh-program på distans är heltidsstudier som erbjuder en inlärningsmiljö med 2-3 stycken föreläsningar i veckan ledd av branschexperter och övrig tid är självstudier. Här förväntas du närvara i schemalagda livelektioner och bidra aktivt i gruppdiskussioner och workshops.
Läs merVisa mindre
LIA – praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
Som OT-säkerhetsingenjör har du en central roll i att skydda kritiska system och säkra vår infrastruktur. Efterfrågan på kompetenta OT-säkerhetsingenjörer är stor, och karriärmöjligheterna är många. Med vår utbildning får du en stark grund för att ta dig an en dynamisk och viktig yrkesroll där du kan bidra till att skydda industriella system.
Karriärvägar efter examen
OT-säkerhetsingenjör
OT-säkerhetsspecialist
Projektingenjör OT-säkerhet
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
10 YH-poäng
Kursens syfte är att den studerande ska förstå innebörden av affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet samt ansvaret att bidra till verksamhetens resultat och lönsamhet både kort- och långsiktigt.
Anläggningssäkerhet
25 YH-poäng
Kursens syfte är att de studerande ska lära sig vikten av anläggningssäkerhet och vad dess brister kan orsaka för skada på människa, egendom och miljö. Detta omfattar allt ifrån fysisk åtkomst till en anläggning, till åtgärdsplaner vid incidenter.
Examensarbete
50 YH-poäng
Examensarbetet utgör den sista kursen och syftar till att de studerande ska få fördjupade kunskaper eller färdigheter i implementering av OT-säkerhet utifrån en avgränsad problemformulering.
Introduktion till OT-säkerhet
15 YH-poäng
Kursens syfte är att introducera hur förutsättningarna mellan säkerhet i IT- och OT-system skiljer sig åt. De studerande får en introduktion till de funktioner som styr OT-system, såsom datainsamling, övervakning, styrning, placering och uppföljning samt underhåll och systemuppdateringar.
Kontinuitetsplanering och incidenthantering
25 YH-poäng
Kursens syfte är att de studerande ska lära sig hur kontinuitetsplanering och incidenthantering kan appliceras i OT-miljöer samt hur återställningsmöjligheterna skiljer sig från en renodlad IT-miljö.
LIA-praktik ( lärande i arbete )
125 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskap om – och förståelse för – att självständigt utföra kvalificerade
arbetsuppgifter inom OT-säkerhetsområdet med hjälp av relevanta arbetsmetoder. Kursen knyter ihop utbildningens
lärandemål och den studerande får praktiskt tillämpa dessa i autentiska yrkesmiljöer. Utbildningens teoretiska
ämnesinnehåll utgör utgångspunkt för LIA-perioden, och innehållet behandlas kontinuerligt under kursens gång.
Nätverkssäkerhet för industrianläggningar
35 YH-poäng
Kursens syfte är att ge fördjupade kunskaper och grundläggande färdigheter i nätverkssäkerhet för OT-miljöer.
De studerande ska lära sig om regeluppsättningar för till exempel brandväggar, vanligt förekommande arbetssätt och
modeller inom området samt hur nätverksmonitorering fungerar
OT-arkitektur
20 YH-poäng
Kursens syfte är att knyta ihop de kunskaper, färdigheter och kompetenser som de studerande har tillskansat sig i kurserna Anläggningssäkerhet, Systemintegritet och övervakning samt Nätverkssäkerhet för industrianläggningar, som tillsammans utgör en solid grund för en hållbar OT-arkitektur.
System och komponenter inom processindustrin
35 YH-poäng
Kursens syfte är att ge förståelse för vanligt förekommande system och komponenter inom processindustrin. Kursen
introducerar systemuppbyggnad av styrsystem, hur de kommunicerar samt vilka funktioner och kopplingar som krävs gentemot servrar. Därtill ska de studerande lära sig om datakommunikation på en produktionsanläggning, omfattande bl.a. Ethernet och fältbussar.
Systemintegritet och övervakning
30 YH-poäng
Kursens syfte är att de studerande ska lära sig hur system i OT-miljöer kan skyddas och övervakas samt vilka
säkerhetsåtgärder som krävs för att uppnå det. Detta omfattar systemprestanda, driftsförhållanden och nödvändiga
underhållsåtgärder för att förebygga och åtgärda potentiella brister.
Säkerhetsjuridik och ramverk
30 YH-poäng
Kursens syfte är att de studerande ska få kunskaper om de lagar och ramverk som styr en produktionsanläggning. De ska även känna till hur en verksamhet i OT-miljö kan tillämpa dessa samt vilka konsekvenser bristande efterlevnad kan få, från böter till tillfällig avstängning.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Antagningen Nackademin
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025*
Distans
*Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.
Omfattning
2 år
Heltid
400 YH-poäng
Ansökningsperiod
29 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 2, Svenska 2 eller Svenska som andraspråk
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen
Särskild behörighet:
Engelska 6
Matematik 2
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk
Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter avslutade studier på Nackademin?
9 av 10 får jobb efter avslutad examen.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning läggs på en riktig arbetsplats, i det vi kallar LIA praktik. Där, under erfaren handledning, kommer du att översätta teori till praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om utmaningarna i yrkesrollen, få värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Vad innebär det att studera på distans?
Alla våra distansutbildningar erbjuder dig som student en strukturerad utbildningsform där undervisningen sker i ett digitalt klassrum. Våra yh-program på distans är heltidsstudier som erbjuder en inlärningsmiljö med 2-3 stycken föreläsningar i veckan ledd av branschexperter och övrig tid är självstudier. Här förväntas du närvara i schemalagda livelektioner och bidra aktivt i gruppdiskussioner och workshops.
Observera att upplägget på våra distansutbildningar skiljer sig, det är därför viktigt att läsa igenom informationen under respektive programssida.