Nätverks- och IT-säkerhet – Online
Utbilda dig till Nätverks- och IT-säkerhetstekniker online
Överblick
Antagningskrav
Kurser som ingår
Det råder idag ett akut behov av kompetens inom IT-säkerhet vilket ger enorma jobbmöjligheter framåt. Nätverk och IT-säkerhet är en praktisk IT-utbildning som lär dig arbeta proaktivt mot hacking och cyberbrott.
Utbildningen
Cyberattacker är ett verkligt hot mot samhället och näringslivet. Förlust eller stöld av känslig information kan leda till katastrofala konsekvenser för företag och organisationer. Till exempel kan läckor av interna dokument med marknadsförings- eller produktionsplaner försvaga företagets konkurrensfördel på marknaden. I värsta fall kan sådana incidenter leda till stora ekonomiska förluster, skada företagets rykte och försvaga det förtroende som deras kunder har för dem.
Samhällets ökande beroende av digital teknik gör att kompetens inom nätverk och IT-säkerhet efterfrågas allt mer. Denna typ av expertis kommer att vara avgörande för företag för att förhindra framtida cyberattacker och de konsekvenser det skulle innebära att bli attackerad.
Utbildningens mål
Centralt för allt säkerhetsarbete ligger i riskbedömning och sårbarhetsanalys. Företag anlitar experter för att förebygga och skydda mot digitala hot, uppdatera och skydda sina nätverkssystem. Säkerhetsanställd med rätt kunskap och expertis kommer att kunna utvärdera och bestämma vilka åtgärder som måste vidtas för att säkra företaget. Förfaranden för att säkra bevis kommer att hanteras korrekt, vilket kan leda till åtal, åtal och fällande dom.
I säkerhetssammanhang är det viktigt att ha en förståelse för hur program byggs upp och hur trafik i ett nätverk kan övervakas. Många säkerhetsverktyg, hackerverktyg och skadlig kod används i branschen. En god förståelse för programmeringsdisciplinen och åtgärder för att förhindra obehörig åtkomst är viktigt i arbetet med IT-säkerhet. Målet med utbildningen är att du ska utvecklas till en oberoende systemadministratör, utveckla egna program och kunna göra en utredning.
Utbildningen kommer att utmana dig med verkliga, praktiska och relevanta uppgifter som ger en god inblick i de utmaningar och frågeställningar du kan förvänta dig att arbeta med. Stor vikt läggs vid praktisk färdighetsbehärskning. Teori följs av relevant praktiskt arbete. Undervisningen kombinerar föreläsningar, videolektioner och demonstrationer.
Det första studieåret kommer du att få en förståelse i datorstruktur, beteende och prestandaoptimering. Du lär dig metoder och för att skräddarsy tekniska nätverkslösningar.
Det andra studieåret fokuserar på alla aspekter av säkerhet. Du får lära dig hur du följer lagstiftningen och hur förebyggande säkerhet drivs genom säkerhetsrutiner och riskbedömningar. Fokus ligger på verktyg som kan användas för att samla information om nätverk och system.
Plugga online
Utbildningen är online och undervisningen sker på engelska. Det krävs alltså att den studerande har god kunskap och förståelse i det engelska språket för att kunna klara utbildningen.
Lektionerna är förinspelade vilket är till stor fördel för de studenter som vill kombinera studier med jobb eller som helt enkelt fritt vill kunna styra över sin vardag. Som online student har du tillgång till ett digitalt klassrum där du får en bra överblick över vardagen som student, där hittar du allt läromedel och lektionsmaterial samt uppgifter. I detta digitala klassrum kan du även enkelt kommunicera med dina klasskamrater och lärare i det forum som finns uppsatt för just den utbildningen du går.
Yrkesroller efter utbildningen
Efter avslutad utbildning kan du arbeta som säkerhetsanställd, IT-säkerhetskonsult eller IT-koordinator. Du kan också arbeta som säkerhetsrådgivare eller konsult i en rådgivningsbyrå inom IT-säkerhet, kommunikation och drift.
Ansvaret kan variera mellan stora och små företag. I mindre företag kan du få mer ansvar och mer omfattande uppgifter. Det kan vara allt från installation, drift och optimering av servrar och klienter, till vidareutveckling av företagets ICT-system. Dessutom kan du ge vägledning, stöd och råd om IT-säkerhet.
Sverige behöver IT och IT behöver dig!
Nästa år beräknas det saknas över 70 000 kvalificerade medarbetare inom IT i Sverige. Trots den stora efterfrågan av IT-kompetens så finns det inte tillräckligt med utbildningsplatser inom Yrkeshögskolor och Universitet för att täcka behovet. Nu ska vi se till att lösa det så att du och fler har möjligheten att enkelt studera IT.
Utbildningar med flexibla starter inom IT finns nu online!
Vi på Nackademin har teamat ihop oss med Norges största utbildare inom online-utbildningar, Noroff. Tillsammans kan vi nu erbjuda CSN-berättigade utbildningar med flera starter per år. Är du sugen på att byta karriär? Det kan du nu snabbt göra genom våra nya online-utbildningar och bäst av allt är att du har flera terminsstarter att välja på – allt för att det ska passa dig och din livsstil.
De utbildningar som inkluderas är de med störst efterfrågan på den svenska IT-marknaden. Vi erbjuder både längre online-utbildningar på ett till två år för dig som vill in i IT-branschen samt kortare tio-veckors intensivkurser inom IT (hittar du här) för dig som behöver förstärka eller bredda din kompetens. Utbildningarna kan genomföras som hel- eller halvtidsstudier och genomförs digitalt och på engelska.
Du blir antagen direkt via grundläggande behörighet och alla utbildningar har en studieavgift.
CSN och finansiering
Studieavgiften är 42 000 kr per termin och betalas enligt förfallodatum på fakturan som skickas ut ca 2 veckor efter utbildningsstart.
Utbildningen är studiemedelsberättigande. Du kan alltså få bidrag och/eller lån av CSN för att gå denna utbildning. Du kan dessutom ansöka om merkostnadslån från CSN för studieavgiften då undervisningen bedrivs av den norska delen av företaget (Noroff) vilket gör att utbildningen räknas som utlandsstudier.
För dem som inte kan söka studiemedel via CSN erbjuder vi, i samarbete med Human Finans, möjligheten att låna på kredit till studieavgiften. Human Finans erbjuder bland annat räntefria delbetalningar under 12 månader. Besök www.humanfinans.se, och följ instruktionerna.
Kurser första läsåret:
- Grundkunskap inom IT
- Operativsystem och filsystem
- Nätverksinfrastruktur
- Linux
- Microsoft Server-teknik
- Grunderna för molnbaserad databehandling
- Introduktion till informationssäkerhet
- Examensprojekt 1
Kurser under andra läsåret:
- Säkerhet och lagen
- CyberOps
- Säkerhet i molnet
- Programmering
- Databaser
- Etisk hacking
- Datorteknisk undersökning
- Examensarbete
Efter utbildningen har du kunskap att:
- kunskap om professionella begrepp och teoretiska modeller som används vid drift, administration och säkerhet av IKT-system.
- Kunskap om de olika momenten och rollerna i ett projekt samt en god förståelse för viktiga begrepp inom informationssäkerhet.
- kunskap om interaktionen mellan olika enheter, operativsystem, filsystem, processer och åtkomstkontroller.
- kunskap om och insikt i relevanta regelverk, säkerhetsmodeller och riktlinjer inom datornätverk och systemadministration.
- kunskap om IKT-säkerhet och förstår behovet av säkra och stabila datanät och system som skyddar dataintegritet, konfidentialitet och tillgänglighet.
- kunskap om yrkesuppdatering genom praktiska övningar och källsökningar via böcker, artiklar, tidskrifter, Internet och andra informationskällor.
- kunskap om IKT-branschens historia och mångfald, och vet dess plats på dagens arbetsmarknad.
- bedöma sitt eget arbete i förhållande till IKT-branschens krav på kvalitet samt införda lagar och riktlinjer relaterade till IKT-säkerhet.
- insikt i egna möjligheter till praktisk och teoretisk utveckling genom deltagande i seminarier, konferenser, vidareutbildning och kurser i relevanta ämnen.
- tillämpa professionell kunskap för att konfigurera olika operativsystem.
- tillämpa professionell kunskap för att implementera och hantera olika enheter i ett datornätverk med tanke på säkerhet.
- använda olika Windows- och Linux-baserade verktyg för att skapa och hantera gemensamma tjänster i en IKT-miljö och samla in information i avsikt att förstå angripares potentiella metoder och förhindra attacker.
- hitta information och ämnen via böcker och internettjänster som bloggar, forum och wikis.
- identifiera potentiella säkerhetsrisker och föreslå möjliga lösningar.
- Felsöka datornätverk och enheter och identifiera behovet av åtgärder och säkerhetslösningar.
- skriva rapporter som beskriver yrkesval, reflektera över gjorda val och hänvisa till relevant information och ämneskällor som används.
- förståelse för etiska principer som är nödvändiga inom IKT-industrin.
- den etiska inställning som är nödvändig inom IKT-branschen på grund av tillgången till information som följer med ansvar i yrket.
- utföra arbete med installation av Windows- och Linux-baserade system och tjänster enligt kundens specifikationer.
- utvärdera vilka lösningar som bäst möter olika målgruppers behov.
- bygga relationer med sina kamrater, även inom de olika disciplinerna inom IKT – såsom säkerhet, nätverk, mjukvaruleverantörer och hårdvarutillverkare, förutom kunder.
- planera och utföra IKT-säkerhetsrelaterade uppgifter både på egen hand och i team.
- samarbeta kring olika lösningar och diskutera god praxis i linje med krav på integritet, konfidentialitet och tillgänglighet.
- utveckla arbetssätt och skissera olika tjänster och lösningar enligt relevanta specifikationer.
- bidra till organisationsutveckling avseende bland annat säkerhetsrutiner, riktlinjer och IKT-relaterad lagstiftning.
Lyssna på vår senaste Livestream!
Utbildarna Janrik Oberholzer och Justine Moodley berätta om utbildningen och vad du kommer att lära dig under din studietid.
Antagningen
FAQ – svar på de vanligaste frågorna
Har du fler frågor gällande följande:
Din ansökan, behörighetskrav, utbildningsinnehåll. Vänligen kontakta antagningen för Distansutbildningar för flexibla starter: foretag@nackademin.se
For info in English please contact: foretag@nackademin.se
Anmäl intresse för den här utbildningen!
Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.