I stort sett alla verksamheter arbetar idag digitalt, på ett eller annat sätt. Detta gör att cybersäkerhet är en kompetens som efterfrågas i alla branscher, i allt ifrån bank och finans till sjukvård och industri. Nackademins utbildning cybersäkerhetsspecialist ger dig färdigheterna för att skydda organisationers IT-system från hot som dataintrång, cyberattacker samt andra digitala hot.
Läs merVisa mindre
Programmet
Under utbildningen kommer du att lära dig att bedöma riskerna för en verksamhet och föreslå lämpliga lösningar, för att kunna göra det då behöver man förstå både de tekniska systemen, hur verksamheten är uppbyggd och hur människors beteenden påverkar och samspelar med tekniken.
Kort om programmet
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
LIA-praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Som Cybersäkerhetsspecialist öppnas dörren till omfattande karriärmöjligheter inom området. Efterfrågan på kompetensen är hög i allt från finansbranschen till industrin.
Karriärmöjligheter efter examen
Cybersäkerhetskonsult
Cybersäkerhetsspecialist
Cybersäkerhetstekniker
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
YH-poäng: 10
Kursens syfte är att den studerande ska förstå innebörden av
affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och
ansvaret att bidra till varje verksamhets resultat och lönsamhet
på både kort och lång sikt.
Kursens mål är att den studerande ska förstå hur det personliga agerandet och den egna kommunikationen påverkar kundens uppfattning och relation till företaget samt kopplingen till företagets slutliga resultat och lönsamhet.
Cyberforensik
YH-poäng: 30
Kursens syfte är att introducera de studerande för den teknik som används hos såväl polisväsende och försvar som inom cybersäkerhetsområdet. De studerande ska känna till vad som sker inom forensisk utveckling och forskning samt hur detta kan appliceras i cybersäkerhetsarbete.
Kursens mål är att de studerande ska få kunskaper om hur information lagras, utvinns, spåras och raderas, med hänsyn till juridiska aspekter. De studerande ska även få grundläggande färdigheter i att hantera inställningar för kryptering.
Efterlevnad och säkerhetsjuridik
YH-poäng: 35
Kursens syfte är att de studerande ska en introduktion till säkerhetsjuridik och efterlevnad genom kunskaper i direktiv, lagar och teknisk utveckling. Kursen omfattar de teoretiska ramverk och standarder som olika typer av verksamheter behöver förhålla sig till, inklusive EU:s nya regleringar.
Kursens mål är att de studerande ska förstå vilka ramar juridiken sätter för säkerhetsarbete samt hur en verksamhet kan arbeta med cybersäkerhet utifrån regelefterlevnad.
Examensarbete
YH-poäng: 50
Examensarbetet är den sista kursen inför LIA och syftar till att
de studerande ska fördjupa sina kunskaper utifrån en
avgränsad problemformulering. Examensarbetet inleds med
några veckors fördjupning i kvalitativa och kvantitativa
metoder, källor för aktuell forskning samt källhänvisningsmetoder.
Målet är att de studerande ska genomföra, presentera och argumentera för ett valfritt ämne inom cybersäkerhetsområdet – med fördel i förankring till den verksamhet där LIA-perioden genomförs.
Informationssäkerhet
YH-poäng: 25
Kursens syfte och mål är att utbilda och förbereda individer på
att hantera säkerhetsfrågor relaterade till hanteringen av
information och data.
Kursens mål är att de studerande ska få en djupare förståelse för informationssäkerhet och olika hot som informationen utsätts för samt lära sig hur organisationer och företag skyddas mot dessa hot.
Introduktion till cybersäkerhet
YH-poäng: 20
Kursens syfte är att de studerande ska få färdigheter i olika tekniker för riskanalys och hotmodellering samt grunderna i incident- och kontinuitetsplanering. Kursen ger en överblick över samspelet mellan teknik, process, lagrum och människa.
Kursens mål är att de studerande ska få djupare förståelse för
cybersäkerhet och olika typer av hot samt lära sig hur
organisationer och företag skyddas mot dessa.
Introduktion till IT-säkerhet
YH-poäng: 20
Kursens syfte är att ge de studerande kunskaper i att identifiera, utvärdera och vidta åtgärder för att minimera IT-risker till en för verksamheten acceptabel nivå.
Kursens mål är att de studerande förstår hur man genomför och behandlar de strategiska och affärsmässiga riskerna i samband med användning, ägande, drift, engagemang, inflytande och införande av IT inom en organisation.
LIA
YH-poäng: 150
Syftet med LIA är att de studerande ska komma ut i arbetslivet och, efter att inledningsvis ha fått en inblick i hur yrkesrollen fungerar i praktiken, börja arbeta aktivt med uppgifter samt på bästa sätt förberedas inför yrkeslivet.
Operativ cybersäkerhet
YH-poäng: 35
Kursens syfte är att de studerande ska få verktyg för att öka cybersäkerheten i en organisation. De studerande ska även få kunskaper om syfte och funktion med skriptprogrammering och databaser.
Kursens mål är att de studerande ska ha färdigheter i att utföra
ett kontinuerligt och hållbart förbättringsarbete kopplat till verksamhetens hot och sårbarheter samt kunna agera vid
oförutsedda händelser.
Operativ IT-säkerhet
YH-poäng: 35
Kursens syfte är att fördjupa kunskaperna från föregående kurs, Introduktion till IT-säkerhet, genom att tillämpa IT-säkerhetsmässiga
åtgärder. De studerande ska även avancera sina kunskaper i kontinuitetsplanering, som tillämpats i flertalet tidigare kurser.
Kursens mål är att de studerande ska ha grundläggande färdigheter i riskhantering och riskanalys samt kunna bidra till
åtgärder för intrångsprevention.
Operativ säkerhetsjuridik
YH-poäng: 35
Kursens syfte är att fördjupa kunskaperna från föregående kurs, introduktion till säkerhetsjuridik, genom att tillämpa de teoretiska kunskaperna i praktiken.
Kursens mål är att de studerande ska ha grundläggande färdigheter i operativ säkerhetsjuridik genom ett avgränsat teoretiskt arbete, med ett konkret avtalsförslag som berör flera lagrum.
Projekt- och processledning
YH-poäng: 30
Kursens syfte är att de studerande ska få kunskaper om hur tekniska implementeringar projektleds på ett säkert och effektivt sätt.
Kursens mål är att de studerande – utifrån verkliga case – ska kunna planera, utföra och utvärdera hur man kan höja säkerheten och minimera riskerna i en verksamhet.
Säkerhetskultur
YH-poäng: 25
Kursens syfte är att öka medvetenheten och förståelsen kring vikten av säkerhetskultur inom organisationer och företag, på såväl individ- som lednings- och organisationsnivå.
Kursens mål är att de studerande ska få insikter i vad som menas med säkerhetskultur (med dess strategiska, taktiska och operativa delar), hur en säkerhetskultur utvecklas och upprätthålls samt hur man kan bidra till säkerhetskulturen inom en organisation.
Visa merVisa mindre
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025*
Solna, Stockholm
*Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.
Omfattning
2,5 år
Heltid
500 YH-poäng
Ansökningsperiod
15 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet, dator- och nätverksteknik, engelska 6, matematik 2c och svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2.
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskild behörighet:
Dator- och nätverksteknik
Engelska 6
Matematik 2c
Svenska 2 alt Svenska som andraspråk 2
För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.