Samhällsbyggnad
YH

BIM-verktyg: Parametrisk design och programmering

Kursen BIM-verktyg: Parametrisk design och programmering passar såväl dig som redan är i branschen och vill utöka din kompetens, som dig som vill komplettera eller bygga på tidigare studier. Utbildningen är kostnadsfri och ger dig YH-poäng.

 

Byggbranschen är i början av en digitaliseringsresa som innebär nya digitala arbetssätt. BIM är en enormt viktig spetskompetens som bidrar till ett mer hållbart och effektivt byggande. Idag råder en stor brist inom området och branschen skriker efter kompetensen för att kunna nå de globala miljömålen 2030 för att ställa om till ett mer hållbart byggande.

Genom parametrisk design kan man se hur en viss utformning beter sig under olika omständigheter och man kan redan tidigt i designprocessen upptäcka brister. Genom att effektivt analysera en plats och dra maximal nytta av dess förutsättningar underlättas ett hållbart byggande. Till exempel kan parametriska analyser visa hur förnyelsebara energikällor som sol och vind kan integreras i utformningen och hur effekten av dessa kan optimeras. Hållbarhet kan även uppnås genom optimeringar av strukturer så att mängden material kan minimeras.

Läs mer

Kursens innehåll

 

Syftet med kursen är att ge de dig färdigheter i parametrisk design med hjälp av programmeringsspråket Python. Du kommer även att få  förståelse i hur metoden och
språket kan användas för att effektivisera en rad arbetsuppgifter för projektörer kopplat till BIM.

Kursen behandlar struktur och funktioner inom ramen för relevanta programvaror och programutvecklingsmiljöer, samt lämpliga applikationer och plugins till BIM-programvara.

Läs mer

Efter avslutad kurs

 

Efter avslutad kurs kommer du att parametriskt kunna modifiera en BIM-modell genom Python-skript, värdera nyttan av parametrisk design i ett projekteringsarbete samt implementera detta i ett projekt.

Läs mer

Nya karriärmöjligheter

 

Byggbranschen står just nu inför en enorm digitaliseringsresa, en del i detta är BIM och kompetensen att använda olika digitala verktyg för att effektivisera arbetet.  Efter kursen i BIM verktyg: Parametrisk design och programmering finns det flera olika karriärvägar och arbetsområden som du kan överväga. Här är några möjliga jobb och områden:

  • BIM-koordinator
  • BIM-programmerare
  • Arkitekt eller ingenjör specialiserad på parametrisk design
  • Digital Designer
  • Konsult inom BIM och parametrisk design
  • Byggprojektledare med teknisk expertis
Läs mer

Så funkar det

 

Distansutbildningen har ett flexibelt upplägg och består av ett flertal webbmöten. Mellan dessa träffar bedriver du självstudier med verksamhetsnära case. Utbildningen kan med fördel kombineras med befintlig anställning. Samtliga föreläsningar spelas in så du kan ta del av dem under hela utbildningen.

Läs mer

Kontakta oss

Har du frågor om behörighet och ansökan kan du kontakta oss på antagningen@nackademin.se.

Läs mer

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

Startar: v.43 (kan komma att ändras)
Distans


Omfattning

8 veckor
20 YH-poäng

50% fart


Ansökningsperiod

Sista ansökningsdag: ansökan stänger när kursen är full


Antagningskrav

Minst 1 års yrkeserfarenhet av BIM-applikationer inom bygg-, anläggnings- eller fastighetsbranschen samt Programmering 1

Läs mer

CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer. Läs mer

Ansök nu till VT eller HT

Välj kursstart

Välj den kursstart du vill gå och skicka in din ansökan:

Höstterminen: 

Sen ansökan öppen, ansökan stänger när kursen är full!

Start: v 43
Längd: 8 v

Ansök här>>

 

Vårterminen:

Start: v 11
Längd: 8 v

Ansök här>>