HemSusanna tog tjänstledigt för att plugga Byggnadsingenjör hållbart byggande
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

”Jag vill gärna in på ett av de stora byggbolagen”

Det egna husbygget väckte Susanna Di Paolos intresse för byggvärlden. Efter uppmuntran från kvinnor i branschen bestämde hon sig för att gå en yrkeshögskoleutbildning till byggnadsingenjör hållbart byggande. I höst är det dags att använda kunskaperna i praktiken för första gången.

För tre år sedan bestämde sig Susanna Di Paolo och hennes familj för att bygga ett nytt hus. Projektet väckte hennes intresse för byggbranschen. Efter många år som ekonomiassistent längtade hon efter en ny utmaning och för knappt ett år sedan påbörjade hon yrkeshögskoleutbildningen till byggnadsingenjör hållbart byggande på Nackademin. Här har hon fått kunskaper inom allt från byggkonstruktion, materialval och energieffektivisering till ledarskap och arbetsmiljöarbete.

Många runt omkring mig rekommenderade byggbranschen när jag funderade på att byta bana. En väninna jobbar som vd på ett byggbolag och hon tyckte absolut att jag skulle söka mig till den världen. När vi byggde hus för tre år sedan väcktes mitt intresse för den processen som jag tyckte var väldigt intressant.

Oroades av att vara kvinna i mansdominerad bransch

Trots detta oroade hon sig för att hon som kvinna skulle få det tufft i en mansdominerad bransch.

– Jag var lite kluven. Hur är stämningen i byggbranschen? Hur blir man behandlad som kvinna? Så jag rådfrågade några kvinnor i branschen, bland annat influencern Bygg-Sandra. Jag blev verkligen pushad att söka mig till branschen och var väldigt peppad att utbilda mig inom bygg efter att jag pratat med dem.

Möjligheten till praktik ledde till yrkeshögskola

Susanna Di Paolo tog tjänstledigt från arbetet som ekonomiassistent. Valet av yrkeshögskola föll på Nackademin eftersom hon ville ha en kortare utbildning med mycket praktik. Till hösten är det dags för den första praktikperioden.

– På branschdagen fick vi träffa de stora bolagen och jag vill gärna in på ett av dem. Jag tror att det finns stora möjligheter till utveckling där. Inriktningen på min yrkeshögskoleutbildning är hållbart byggande, så det hoppas jag framför allt få lära mig mer om under LIA-praktiken.

Drömjobbet finns inom projektledning
Susanna Di Paolo hoppas på sikt på en roll som projektledare.

– Projektledning tilltalar mig eftersom det är en bred roll där man får vara en viktig del i förarbetet. Man har mycket kontakt med människor och får se hela processen, vara med från start till mål. Samtidigt tror jag att man landar i vad man vill göra på vägen, så det kan ju komma att ändras.

Genom praktiken vill hon först skaffa sig erfarenhet inom produktion.

– Jag har blivit rekommenderad att först söka mig till produktion. Jag tror att det ger mycket att ha den erfarenheten, att vara ute på fältet. Att jobba med CAD och ritningar är också väldigt roligt, men hållbarhet är mitt fokusområde och det jag framför allt hoppas på att få jobba med i framtiden.

Topp tre – Susannas styrkor

  • Erfarenhet från en annan bransch.
  • Gillar att utvecklas och lära mig nya saker.
  • Trygg, modig och driven i mitt arbetssätt.

Om Yrkeshögskolan

Yrkeshögskola är en utbildningsform för yrkesinriktade studier på hög nivå. Dess exakta roll varierar mellan olika länder. I Sverige, är yrkeshögskoleutbildning en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med stark arbetslivsanknytning. Utbildningsutbudet är avsett att matcha arbetslivets kompetensbehov. Minst en fjärdedel av utbildningen utgörs av Lärande i Arbete (praktik). Praktik är en nyckel till jobb för många studenter och en effektiv rekryteringskanal för arbetsgivare.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär