Stort grattis säger vi till Nackademisterna Oskar Hilario och Simon Essnert som är i semifinal i den internationella designtävlingen Re:create Packagning. Med sitt bidrag Animeals, ett förpackningskoncept med syftet att motivera barn att äta sundare, har de tagit sig till semifinal – och än är tävlingen inte avgjord. Vi har självklart intervjuat dem om detta!

Re:create Packaging är en internationell designtävling som arrangeras av Stora Enso och som utmanar studenter och yrkesverksamma designers att ta fram nya förpackningslösningar utifrån förnybart material. Årets uppgift var att skapa innovativa matförpackningar som är roligare och mer tilltalande för barn.

Oskar Hilario och Simon Essnert utbildar sig till förpackningsdesigners på Nackademin och var ett av flera bidrag från utbildningen förpackningsdesign/-utveckling som deltog i tävlingen. 

Stort grattis till en plats i semifinalen! Berätta om ert bidrag Animeals.

Animeals är ett förpackningskoncept inriktat mot barn och ungdomar. Tanken var att skapa en förpackning som skulle engagera och motivera barn att äta sundare genom en miljösmart och interaktiv förpackning som barnet kan och vill hantera själv.

Hur växte idén fram?

Funktionen vi har använt oss av kommer från en gammal animeringsteknik som på senare tid har populariserats av Rufus Butler Seder. Han har släppt ett antal barnböcker där en ruta av plast med ränder dras över ett mönster som skapar illusionen av en animation. En teknik som han kallar scanimation. Vi tänkte att det här kan vi ju försöka lyfta till en förpackning. Vi tog bort plastrutan och experimenterade för att få fram bästa möjliga animation och formade samtidigt en grafisk design att kombinera den med.

Tävlingen ingick som en del av en kurs som ni läst under utbildningen. Hur tänker ni kring att ni redan under utbildningen haft möjlighet att arbeta med riktiga case och kunnat delta i tävlingar?

Det är nyttigt med de begränsningar som kommer med riktiga case och tävlingar. Utan begränsningarna så finns det inget som håller ett projekt realistiskt. I Re:Create Packaging så arbetade vi slaviskt efter briefen för att försöka uppnå alla kriterierna. Det är både lärorikt och väldigt roligt att arbeta på det viset, utefter ett riktigt case.

Vad händer nu framöver i tävlingen?

Vi vet inte riktigt. Nu är vi ett av 12 bidrag som gått till semifinal i studentkategorin. Om vi går vidare till final så är själva prisceremonin i Madrid den 17 maj.

Vad spännande! Stort lycka till säger vi!

 

Vill du läsa mer om tävlingen? Här hittar du mer information.

Blev du nyfiken på Oskar och Simons utbildning? Läs mer om Förpackningsutvecklare/-designer här.