HemFrån Datateknik till Employer Branding Manager
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Från Datateknik till Employer Branding Manager

Med en ökande efterfrågan på IT-säkerhetsexperter ser jag en framtid full av möjligheter och utmaningar i branschen.

Mattias Åberg

Mattias Åberg, Employer Branding Manager, Orange Cyberdefense

Att följa sin passion och anamma utmaningar har varit en central del av Mattias karriärresa. Med en bakgrund som högskoleingenjör i datateknik och en efterföljande master inom informationssäkerhet från KTH, har hans liv präglats av en outtömlig nyfikenhet och kärlek till lärande. 

Hej Mattias, kul att träffa dig! Berätta lite hur din resa har sett ut fram till där du är idag?
Från barndomens dröm om att bli dykare till dagens mångfacetterade yrkesliv och passion för IT-säkerhet, har resan varit en spännande och lärorik resa! Min professionella resa började som nätverkstekniker 2005 och sedan dess har jag fördjupat mig i cybersäkerhet, utforskat olika roller och företag. Efter 10 år som konsult har jag stigit in i olika ansvarsroller, inklusive konsultchef, Academy Manager och nu som Employer Branding Manager på Orange Cyberdefense.

Vilken tur att det finns fler drömmar att uppfylla än att bli dykare! Idag arbetar du på Orange Cyber Defense, hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Min arbetsdag präglas av variation och möjligheten att påverka förändring. En typisk morgon inleds med en promenad och samstämmighet med marknadsavdelningen. Därefter koordinerar jag olika arbetsgrupper inom områden som välmående och hälsa, fun@work, skolsamarbeten och ledarutveckling. Att vara involverad i evenemang som årets kickoff är något jag fokuserar på just nu.

Vad är det bästa med din roll som Employer Branding Manager idag?
Friheten är definitivt det bästa med mitt arbete. Att kunna styra mina arbetsuppgifter och arbeta var jag vill är en förmån. Kontoret ses som en social plats snarare än där huvuddelen av arbetet utförs. Att lösa komplexa problem och bidra till en säkrare digital värld ger en daglig dos av utmaningar och inspiration.


Det låter verkligen som att du har kul på jobbet! Men hur kom det sig att du började intressera dig för IT och framförallt IT-säkerhet? 
Min fascination för IT-säkerhet började under 90-talet när internet var nytt. Som tidig användare av dator och modem hemma insåg jag säkerhetens avgörande roll i att skydda information och system. Under den här perioden fanns det så kallade Bulletin Boards (anslagstavlor) där man kunde träffa likasinnade, då insåg jag också den avgörande rollen som säkerhet spelar för att skydda information och system. Då fanns ingen säkerhet, hehe..🙂 Branschen har utvecklats enormt sedan dess, och jag älskar att vara en del av dess snabba tempo. 

Idag sitter du med i ledningsgruppen för utbildningen IT-säkerhetstekniker på Nackademin. Varför gör du det? 
Att vara en del av ledningsgruppen för IT-säkerhetstekniker ger mig möjlighet att påverka strategiska beslut och forma utbildningens inriktning för att passa näringslivets behov. Det är en utmaning och möjlighet som jag värdesätter högt och som även skapar möjligheter för studenter att komma in i branschen.

Vilka fördelar ser du med yrkeshögskola? 
Yrkeshögskoleutbildningar ger studenter en unik möjlighet att kombinera teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet, vilket smidigt förbereder dem för arbetslivet.

Hur ser framtidsutsikterna ut för morgondagens IT-säkerhetsexperter?

Med en ökande efterfrågan på IT-säkerhetsexperter ser jag en framtid full av möjligheter och utmaningar i branschen. Att bygga ett starkt nätverk inom branschen är avgörande. Säkerhet är en kollektiv ansträngning, och samarbete är nyckeln till framgång! 

Om vi ska runda av, har du några råd till framtidens IT-säkerhetsexperter?
För de som överväger att söka till IT-säkerhetstekniker vill jag säga: Följ din passion och se varje utmaning som en möjlighet att växa. Engagera dig i praktiskt arbete och håll dig uppdaterad om de senaste trenderna inom IT-säkerhet! 

Tack Mattias för att du delade med dig av din resa till drömjobbet! 

Sist men inte minst – 5 snabba med Mattias

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? När jag var liten drömde jag om att bli dykare. Det var något med den tanken som fängslade mig och väckte min fantasi.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Jag har svårt att ta det lugnt, jag aktiverar mig gärna både själv och med barnens olika aktiviteter. Men om vi är uppe i fjällen så brukar jag åka utför med barnen på förmiddagen och längdskidor under eftermiddagen. Sen blir det mys och spel framför brasan.
3. I lurarna på morgonen? På morgonen älskar jag att lyssna på en ljudbok under en promenad. Jag lyssnar på minst 2 böcker i månaden av t ex Kepler eller Pascal Engman.
4. Bästa lunchlådan? Jag äter oftast hemma och en dag i veckan blir det en grym räkmacka av min frus surdegsbröd.
5. Sommar eller vinter? Svårt val jag älskar båda, men om jag måste välja så skulle jag säga sommar. Det finns något magiskt med de ljusa dagarna, varma kvällarna och möjligheten att vara ute mycket.

 

Från Datateknik till Employer Branding Manager

Med en ökande efterfrågan på IT-säkerhetsexperter ser jag en framtid full av möjligheter och utmaningar i branschen.

Att följa sin passion och anamma utmaningar har varit en central del av Mattias karriärresa. Med en bakgrund som högskoleingenjör i datateknik och en efterföljande master inom informationssäkerhet från KTH, har hans liv präglats av en outtömlig nyfikenhet och kärlek till lärande.

Hej Mattias, kul att träffa dig! Berätta lite hur din resa har sett ut fram till där du är idag?
Från barndomens dröm om att bli dykare till dagens mångfacetterade yrkesliv och passion för IT-säkerhet, har resan varit en spännande och lärorik resa! Min professionella resa började som nätverkstekniker 2005 och sedan dess har jag fördjupat mig i cybersäkerhet, utforskat olika roller och företag. Efter 10 år som konsult har jag stigit in i olika ansvarsroller, inklusive konsultchef, Academy Manager och nu som Employer Branding Manager på Orange Cyberdefense.

Vilken tur att det finns fler drömmar att uppfylla än att bli dykare! Idag arbetar du på Orange Cyberdefense, hur ser en vanlig dag ut på jobbet?
Min arbetsdag präglas av variation och möjligheten att påverka förändring. En typisk morgon inleds med en promenad och samstämmighet med marknadsavdelningen. Därefter koordinerar jag olika arbetsgrupper inom områden som välmående och hälsa, fun@work, skolsamarbeten och ledarutveckling. Att vara involverad i evenemang som årets kickoff är något jag fokuserar på just nu.

Vad är det bästa med din roll som Employer Branding Manager idag?
Friheten är definitivt det bästa med mitt arbete. Att kunna styra mina arbetsuppgifter och arbeta var jag vill är en förmån. Kontoret ses som en social plats snarare än där huvuddelen av arbetet utförs. Att lösa komplexa problem och bidra till en säkrare digital värld ger en daglig dos av utmaningar och inspiration.


Det låter verkligen som att du har kul på jobbet! Men hur kom det sig att du började intressera dig för IT och framförallt IT-säkerhet? 
Min fascination för IT-säkerhet började under 90-talet när internet var nytt. Som tidig användare av dator och modem hemma insåg jag säkerhetens avgörande roll i att skydda information och system. Under den här perioden fanns det så kallade Bulletin Boards (anslagstavlor) där man kunde träffa likasinnade, då insåg jag också den avgörande rollen som säkerhet spelar för att skydda information och system. Då fanns ingen säkerhet, hehe.. 🙂 Branschen har utvecklats enormt sedan dess, och jag älskar att vara en del av dess snabba tempo. 

Idag sitter du med i ledningsgruppen för utbildningen IT-säkerhetstekniker på Nackademin. Varför gör du det? 
Att vara en del av ledningsgruppen för IT-säkerhetstekniker ger mig möjlighet att påverka strategiska beslut och forma utbildningens inriktning för att passa näringslivets behov. Det är en utmaning och möjlighet som jag värdesätter högt och som även skapar möjligheter för studenter att komma in i branschen.

Vilka fördelar ser du med yrkeshögskola? 
Yrkeshögskoleutbildningar ger studenter en unik möjlighet att kombinera teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet, vilket smidigt förbereder dem för arbetslivet.

Hur ser framtidsutsikterna ut för morgondagens IT-säkerhetsexperter?

Med en ökande efterfrågan på IT-säkerhetsexperter ser jag en framtid full av möjligheter och utmaningar i branschen. Att bygga ett starkt nätverk inom branschen är avgörande. Säkerhet är en kollektiv ansträngning, och samarbete är nyckeln till framgång! 

Om vi ska runda av, har du några råd till framtidens IT-säkerhetsexperter?
För de som överväger att söka till IT-säkerhetstekniker vill jag säga: Följ din passion och se varje utmaning som en möjlighet att växa. Engagera dig i praktiskt arbete och håll dig uppdaterad om de senaste trenderna inom IT-säkerhet! 

Tack Mattias för att du delade med dig av din resa till drömjobbet! 

Sist men inte minst – 5 snabba med Mattias

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? När jag var liten drömde jag om att bli dykare. Det var något med den tanken som fängslade mig och väckte min fantasi.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Jag har svårt att ta det lugnt, jag aktiverar mig gärna både själv och med barnens olika aktiviteter. Men om vi är uppe i fjällen så brukar jag åka utför med barnen på förmiddagen och längdskidor under eftermiddagen. Sen blir det mys och spel framför brasan.
3. I lurarna på morgonen? På morgonen älskar jag att lyssna på en ljudbok under en promenad. Jag lyssnar på minst 2 böcker i månaden av t ex Kepler eller Pascal Engman.
4. Bästa lunchlådan? Jag äter oftast hemma och en dag i veckan blir det en grym räkmacka av min frus surdegsbröd.
5. Sommar eller vinter? Svårt val jag älskar båda, men om jag måste välja så skulle jag säga sommar. Det finns något magiskt med de ljusa dagarna, varma kvällarna och möjligheten att vara ute mycket.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär