IT

Linn karriärväxlar från undersköterska till IoT-utvecklare

Publicerat
15 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

IoT – ett område med oändliga möjligheter

Linn Mann studerade vår tvååriga utbildning Internet of Things som numera heter Mjukvaruutvecklare, inbyggda system och IoT och har haft sin LIA-praktik på Scania. Vi fick chansen att prata med henne om fördelarna med den breda yrkesrollen, praktikperioden på Scania och hur tankarna går efter avslutad utbildning
 

Hej Linn! Berätta lite kort om dig själv och din bakgrund!

Linn: Jag heter Linn Mann, jag är 28 år och bor just nu i Järna som ligger i utkanten av Stockholms län. Jag har två barn som är 8 år och 5 år och kommer ursprungligen från centrala Stockholm. Jag började mitt yrkesliv med att jobba som kock, eller köksbiträde, redan som trettonåring. Det gjorde jag i ganska många år fram tills att jag var ungefär 21 år. Efter det så utbildade jag mig till undersköterska och fick jobb som arbetsledare inom särskilt boende och daglig verksamhet inom LSS, och där var jag i fyra år innan jag började plugga på Nackademin.

 

Varför valde du att studera Internet of Things-utbildningen?

Linn: Jag visste ju inte vad IoT var mer än vad som stod på hemsidan när jag gjorde min ansökan. Men beskrivningen av IoT var väldigt intressant och det som lockade var att det var ett brett område vilket passade mig eftersom jag inte riktigt visste vad jag vill bli. Jag visste bara att det var inom IT jag vill jobba, så IoT passade mig perfekt.

 

Det som lockade var att det var ett brett område

 

Hur skulle du beskriva vad en IoT-utvecklare gör?

Linn: Jag skulle förklara det som att vi skapar det som krävs för att olika enheter, sensorer och applikationer ska kunna kopplas till varandra och prata. Om man jobbar som IoT-utvecklare så skulle jag säga att man jobbar med mjukvaruutveckling och systemutveckling, molnprogrammering, programmering mot hårdvara, nätverk och IT-säkerhet så det är lite av varje.

 

Vi jobbar även med olika språk, lite som en fullstack-utvecklare eftersom vi jobbar med C, C++, C#, Java, Scala, SQL, Python och även frontend språk som JavaScript, HTML och CSS. Man jobbar även i olika ramverk, molnplattformar, bibliotek och verktyg som ex. Azure, AWS, Google Cloud, Kafka, No-RED, React, Vue och Grafana. Men för att sammanfatta så handlar det om mjukvara och hårdvara, nätverk och säkerhet.

 

Beskrivningen av IoT var väldigt intressant och det som lockade var att det var ett brett område vilket passade mig eftersom jag inte riktigt visste vad jag vill bli

 

Du är just nu ute på din LIA-praktik! Berätta vad du får göra där.

Linn: Jag har min praktik på Scania, närmare bestämt på Scanias Smart Factory Lab. Det är ett labb på Scania, som en inkubator. Där jobbar de med olika teknologier för att se om de, i olika lösningar, kan stärka arbetet och produktionen på Scania. De jobbar med AI och VR, maskininlärning och andra olika coola grejer där IoT är inkluderat.

 

Jag jobbar just nu i det team som håller på med IoT. De jobbar projektbaserat på Smart Lab, i kortare projekt och oftast på förfrågning från en annan del av Scania. Just nu jobbar vi på ett projekt som kallas för sustainability dashboard, där syftet är att öka hållbarhet och miljömedvetenhet på Scania. Min uppgift är att koppla upp sensorer för att samla in data som jag sedan får analysera och visualisera. Tanken med projektet är att vi i slutändan ska ha meningsfull data som kan engagera och öka medvetenheten hos personal överallt på Scania, både på chefsposition och ute i produktion. Våra sensorer kan exempelvis kontrollera vattenåtgång, temperaturen i förbrukning, värmereglering och mäta avfall. De anställda, i sina olika produktionsenheter, kan därefter se vilken skillnad och vilka åtgärder de kan göra själva för att hjälpa Scania nå sina hållbarhetsmål.

 

Drömmer om att jobba med hemma-automatisering och arbeta nära vanliga arkitekter

 

Vad hoppas du få arbeta med efter dina studier?

Linn: Med ungefär det som gör jag på praktiken. Att jobba med IT-system och hitta de bästa sätten att samla in data på, hur vi använder oss av den samt hur vi kan interagera med sensorer och applikationer på olika enheter. Det tycker jag är superintressant!

Men jag har också en dröm om att jobba med hemma-automatisering och arbeta nära vanliga arkitekter för att kunna bygga hem åt folk som är lätta att koppla upp eller som kanske är uppkopplade från början. Idag kan man koppla upp sitt hem med smarta lampor och styra mycket från telefonen, men jag tänker steget längre än så.

 

Eftersom jag är superintresserad av hållbarhet så hade det varit kul att jobba med eko-hus. Jag tror att tekniken kommer in där på väldigt bra sätt. Det finns nog mycket spännande som man kan göra inom uppvärmning, ventilation och hus med slutna kretslopp. Så att bygga smarta hem från grunden är en framtida dröm.

Bakom kulisserna hos en Animation Director
Intervjuer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Läs mer
Från elektriker till Javautvecklare
Intervjuer
Från elektriker till Javautvecklare
Läs mer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer