VåRD OCH HäLSA

Tandsköterskeyrket har en ljus framtid

Publicerat
18 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Att arbeta för att hjälpa andra människor

Anastasia Halas är ansvarig utbildare för Nackademins utbildning Tandsköterska på Distans. Vi pratade med henne om varför hon anser att man ska ansöka till just den utbildningen!
 

Hej Anastasia! Du är ansvarig utbildare för vår tandsköterskeutbildning på Distans på Nackademin. Berätta lite om dig själv!

 

Jag är en energisk och flitig person med många bollar i luften samtidigt som jag är väldigt ordningsam. Att spela piano och lyssna på musik får mig att varva ner, jag tycker om att vistas ute i naturen och jag älskar havet i Grekland. Jag är född och uppvuxen i Stockholm men har en grekisk/ palestinsk bakgrund.

 

Vad gjorde du innan du kom till Nackademin?

 

Innan jag utbildade mig till tandläkare hade jag precis studerat färdigt tandsköterskeprogrammet på Jakobsbergs Fria gymnasium. Därefter kom jag in på tandläkarprogrammet i Umeå och har mellan åren 2000–2015 jobbat som allmäntandläkare på Folktandvården. Jag har jobbat med både barn och vuxna men det som alltid har stått närmast hjärtat var att få jobba med tandvårdsrädda. 2015 fick jag erbjudandet att ta hand om tandsköterskeutbildningen här på Nackademin och har samtidigt jobbat deltid på en mindre privat klinik.

 

” Att få utbilda våra framtida tandsköterskor är något jag gör med stor glädje och engagemang”

 

Beskriv din roll som ansvarig utbildare på Nackademin.

 

Att jobba som utbildare är väldigt roligt och omväxlande, jag har alltid tyckt om att föreläsa och sprida kunskap om tandhälsa. Att få utbilda våra framtida tandsköterskor är något jag gör med stor glädje och engagemang. Den största utmaningen är att utbildningen är nätbaserad och då krävs det att man är kreativ så att man på bästa sätt kan nå ut till de studerande och förmedla all kunskap via nätet.

 

Ett omväxlande yrke som aldrig blir tråkigt eller monotont

 

Varför tycker du att man ska utbilda sig till tandsköterska?

 

Det är ett omväxlande yrke där det aldrig blir tråkigt eller monotont. Man har chansen att kompetensutveckla sig om man har ett sådant intresse och tandsköterskeyrket har en ljus framtid. Om man tycker om att arbeta med människor för att hjälpa andra människor, om man tycker om att ge service och känner att man vill hjälpa till att sprida kunskap om tandvård, då ska man absolut söka till den här utbildningen.

 

Efter avslutad utbildning kommer du direkt ut till arbetslivet

 

Vad kan man förvänta sig utav utbildningen om man börjar här på Nackademin?

 

Nackademin erbjuder en bra utbildning av hög kvalitet och vi samarbetar med de största tandvårdskedjorna i Stockholm. Vi har skapat ett behandlingsrum på skolan där våra studerande får komma in och träna på de praktiska arbetsmomenten. Vårt mål är att de som studerar hos oss ska känna att de har valt rätt yrke, att de får den bästa kompetensen och känner sig väl förberedda inför sin nya yrkesroll. Fördelen med att studera på Yrkeshögskola är också att du efter avslutad utbildning kommer direkt ut till arbetslivet. 

 

Har du några tips till de som funderar på att söka utbildningen?

 

Att jobba som tandsköterska kräver att man är serviceinriktad och att man gillar att jobba med människor. Då utbildningen är på distans så är det viktigt att man har bra disciplin och en god datavana. En skicklig tandsköterska som är attraktiv i arbetsmarknaden ska ha en hög kompetens inom tandvård men även en bra klinisk erfarenhet. Vi på Nackademin jobbar hårt för att våra studerande ska få de bästa förutsättningarna inför sin nya yrkesroll och det vi kräver av våra studerande är engagemang.

 

En underbar känsla att få hjälpa, ge kunskap och råd till folk om tandhälsa.

 

Vad är det som är så roligt med att jobba inom tandvården?

 

Att man får träffa många människor med olika bakgrund och i olika åldrar. Det är en underbar känsla att få hjälpa, ge kunskap och råd till folk om tandhälsa. Att känna gemenskapen i arbetsgruppen. Att få följa med och ibland även vara delaktig i tandvårdens utveckling.

Fler artiklar
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Intervjuer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Läs mer