VåRD OCH HäLSA

Mahmouds resa från tolk till Tandsköterska

Publicerat
18 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Du hjälper människor varje dag

Mahmoud kom till Sverige för 6 år sedan och har sedan dess haft många olika yrken som alla har handlat om att hjälpa människor. Den drivkraften förde honom in på Tandsköterskeutbildningen på Nackademin.
 

I sina tidigare yrkesroller som bland annat butiksbiträde på Röda Korset, lärarassistent och tolk på Migrationsverkets anläggningar har Mahmoud alltid arbetat för att hjälpa människor. Valet att karriärväxla till Tandsköterska föll sig naturligt eftersom att du får möta människor med olika bakgrund, livssituation varje dag och hjälpa dem att bli av med smärtor och besvär.

 

–  Känslan av att få känna sig behövd, att kunna hjälpa andra och vara en fin människa är fina grundstenar i yrket. Jag har alltid tyckt om den harmoni och teamwork du ser mellan tandläkare och tandsköterska, berättar Mahmoud

 

LIA-praktik och att lära känna branschen tidigt

 

En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Mahmoud gör nu sin LIA-praktik på Smarttandvården i Malmö driven av doktor Nazar Aljuboor , där får han under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och chansen att skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

 

– Det går väldigt bra för mig , jag lär mig nya saker varje dag och jag får nu möjlighet att applicera det jag lärt mig i skolan praktiskt. Jag har hjälpsamma kollegor som hjälper mig att bli bättre och få mer kunskap i mitt yrke som tandsköterska

 

Vi tar pulsen på branschen  och Linda Azleef –  Mahmouds handledare 

 

Linda är allmäntandläkare på Smarttandvården i Malmö och har jobbat sedan 2019. Hon tycker att det bästa med jobbet är att få se de förändringar du kan göra i någons liv genom att ändra deras leende. Hon berättar för oss att LIA-praktiken är viktig och är positiv till att ta emot fler praktikanter. Att stötta och hjälpa framtida kollegor att känna sig bekväma och självsäkra i sin framtida yrkesroll underlättar mycket för studenterna.

 

–  Det går jättebra för Mahmoud. Mahmoud är en av de mest engagerade praktikanter jag har haft. Snabblärd och mycket uppmärksam på arbetsuppgifterna och jobbet, avslutar hon.

 

Fördelar med att läsa en praktisk utbildning på distans 

 

Tandsköterskeutbildning är på distans med 6 fysiska träffar på Nackademin i Solna. Mahmoud berättar för oss att du som studerande känner dig fri eftersom att du själv kan välja hur du spenderar din tid.

 

–  Det är så smidigt att läsa en utbildning på distans eftersom att du kan jobba, resa och studera var du än är; på tåget, i parken eller till och med från ett annat land

 

Framtidsdrömmar och mål 

 

Mahmoud är idag ensam manlig student i sin klass. När vi frågar vad han tror att det beror på har han ingen direkt förklaring, men att det kan ha med intresse att göra.

 

Oavsett om du är man eller kvinna vill han säga till de som funderar på att börja studera att tandsköterskeyrket är ett fint och mänskligt jobb. Så våga ta steget, jobba aktivt för dina mål och börja studera!

 

–  Om du sätter ett mål i ditt liv, och jobbar aktivt för det så kommer du tillslut vinna

 

Mahmoud vill på sikt specialisera sig inom ortodonti. Så om 3 år är målet att vara examinerad ortodontitandsköterska.

 

Vi är övertygade om att Mahmoud är en bra bit på väg mot sina mål och drömmar, och önskar honom stort lycka till!

5 snabba med Mahmoud

 

  1. Finns tandtroll? Nej. Det är en metod som vi vuxna använder för att barn ska hålla sina tänder rena. Men, det är vår lilla hemlighet:)
  2. Handen på hjärtat, använder du tandtråd? Självklart! En gång per dag.
  3. Vilken färg har din tandborste? Jag tycker om blåa tandborstar
  4. Vilken är den bästa tandborstlåten? Borsta, borsta dina tänder varje dag.
  5. Nämn någon som har snygga tänder! Rickard Olsson, programledare
Fler artiklar
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Intervjuer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Läs mer