IT

Liam studerar till Pyhtonutvecklare inom AI – ett framtidsyrke!

Publicerat
18 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Från grundlärare till Artificiell Intelligens

Liam, 22 år, läste programmering och IT på gymnasiet. Efter sin gymnasieexamen tog han jobb i kundtjänst på bank och påbörjade några år senare grundlärarprogrammet på Stockholms Universitet. Men intresset för IT höll sig kvar, så han valde istället att vända tillbaka blicken mot programmering, men nu mot Artificiell Intelligens ( AI ).
 

Varför AI? 

 

Som barn tyckte Liam mycket om att spela tv spel och ville själv bygga egna spel. Men det stannade inte där. Han ville även analysera data och dra slutsatser i det han gjorde, och det spåret ledde honom många år senare in på Artificiell Intelligens. I takt med att alla nya AI-modeller skapas för att generera konst och text har det intresset byggts på och förstärkts.

 

Liam valde att avsluta sina studier som grundskolelärare för att istället påbörja en ny resa inom programmering med fokus att automatisera behandlingen och analys av finansiell data. Han började leta efter utbildningar inom detta och kände snabbt att programmet Pythonutvecklare inom AI gick i samma spår som det han tycker om.

 

Yrkeshögskola – en snabbare väg till drömjobbet 

 

Han övervägde även studier på Universitet, men landade tillslut i Yrkeshögskola eftersom att utbildningen är klar ett år tidigare. Han hade hört gott om Nackademin från flera håll och tyckte att varje kurs i kursupplägget verkade intressant, så valet var enkelt!

 

Han säger till oss att det roligaste med utbildningen är själva lärandet och att själv kunna applicera det han lär sig i riktiga produkter. Han ser många fördelar med att studera på Yrkeshögskola, bland annat att det är mindre fokus på det “akademiska” och mer fokus på att lära sig saker som har praktisk betydelse. Att yrkesutbildningar alltid speglar hur behovet på arbetsmarknaden ser ut är ett stort plus.

 

 Du får en relevant utbildning som alltid speglar hur behovet ser ut, och du blir undervisad av konsulter som kommer direkt från branschen.

 

Att få prova på jobbet under sin LIA-praktik 

 

En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats, en såkallad LIA-praktik. Här får du chansen att lära dig mer om yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

 

Liam ser fram emot sin LIA-praktik och tycker att det är bra att du praktiskt får lära dig verkliga projekt guidat av experter i branschen, men också att du ges en möjlighet att bygga kontakter.

 

Framtidsplaner och utveckling av maskininlärning 

 

När vi frågar om framtiden ser han bara möjligheter. Det han i nuläget är mest intresserad av är att sätta AI modeller i produktion, han säger att det är ett stort problem många företag möter idag, att de flesta maskininlärningsprojekten inte når produktion. Utöver maskininlärning tycker han att det är kul att skapa webbapplikationer, vilket också är en del av utbildningen och något han kan tänka sig jobba med.

 

Det roligaste med jobbet som Pythonutvecklare inom AI är att kunna bidra till utvecklingen och produktionssättningen av maskininlärning som är en väldigt stor del av allas liv numera.

 

Tips och råd till kommande studenter

 

Till dig som funderar på att börja studera vill han säga att om du tycker AI är intressant är utbildningen ett klockrent val. Men också om du inte riktigt vet vad du vill göra, eftersom du får en väldigt bred kunskap inom utveckling som du har nytta av i andra branscher.

5 snabba med Liam

 

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Jag ville bli polis, brandman eller astronaut.
  2. Vad gör du helst en ledig söndag? Spendera lite tid till att lära mig något och någon typ av träning.
  3. Sol eller snö? Sol.
  4. Vad åt du till frukost i morse? Jag åt en ostmacka och ett glas mjölk.
  5. Vad spelas i lurarna på morgonen? Något avsnitt av Lex Fridmans podcast
    Fler artiklar
    Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
    Intervjuer
    Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
    Läs mer
    Så blir du en certifierad etisk hackare
    Intervjuer
    Så blir du en certifierad etisk hackare
    Ludvik studerar nätverk och IT-säkerhet online för att få en gedigen IT-…
    Läs mer
    Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
    Intervjuer
    Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
    Läs mer