Innan Alicia började studera på Nackademin jobbade hon inom restaurangbranschen i flera år, men under Covid-19 insåg hon hur mycket industrin påverkades av pandemin och började lyfta blicken mot andra yrken. I sitt restaurangjobb hade hon ansvar att etablera nya restauranger och sätta upp olika system och appar. Det var roligt att testa nya produkter och intresset för testning väcktes. Målet har alltid varit att komma ut i arbetslivet snabbt, därför föll valet snabbt på Nackademin och yrkeshögskola.
Det råder ingen tvekan om att Alicia har hittat rätt! Hon berättar för oss att det är spännande att få en inblick i IT-världen och att få höra tidigare studenter och föreläsare berätta var och hur de arbetar. Det är också spännande att få prova på att jobba i Scrum-projekt och testa en webbapplikation under utveckling, där alla faser ingår som i ett riktigt systemutvecklingsprojekt.
Att få lära sig programmera på olika språk och skapa dynamiska webbsidor, samtidigt som du lär dig vad du behöver tänka på som kvalitetssäkrare är väldigt kul
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du under handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet. Alicia kommer ha sin LIA-praktik på Bontouch, där kommer hon att ingå i ett av deras utvecklingsteam. Hon ser verkligen fram emot praktiken eftersom att hon kommer att få se hur det är att jobba som testare i verkligheten och samtidigt få möjligheten att lära sig av framtida kollegor.
Alicia tycker om det kortare upplägget med YH-utbildningar och att de kombineras med en LIA-period, samt att kurserna är aktuella och skapas i samråd med de företag som sitter i ledningsgruppen. Hennes tidigare studier på universitet fokuserade mycket på det teoretiska, vilket var intressant med det som lockade med Nackademin är att du snabbt får lära dig det praktiska, du får jobb direkt efter examen och utbildningen speglar alltid vad branschen behöver.
Bristen på kompetens är stor inom it-branschen. Och att bara var femte it-tekniker är kvinna ställer till det ännu mer. Brist på mångfald leder till en brist på perspektiv som riskerar att bromsa innovationstakten. Vi frågar Alicia vad hon tänker om detta.
När du slutar tänka på någon bransch som manlig eller kvinnlig kommer du förmodligen skapa ett mer jämnt intresse för det. Det kan kännas skrämmande att börja en kurs eller utbildning som är helt ny, men om det erbjuds fler workshops, introkurser eller andra program där du får prata med kvinnor i branschen tror jag oron minimeras.
Alicia vet inte specifikt vad hon vill jobba med i framtiden, hon tycker att mycket verkar intressant och tror att det kommer bli klarare när hon väl har börjat. Hon ser just nu bara möjligheter, detta är bara början på en lång och mycket spännande resa inom IT.
Det finns många utvecklingsmöjligheter för testare beroende på vad du vill specialisera dig inom och branschen du vill jobba i. Du kommer aldrig hitta alla buggar, så det kommer alltid finnas något att förbättra i ett företags teststrategi och metodik.
Till dig som funderar på en framtid inom IT och testing vill Alicia säga att är du nyfiken och intresserad av yrket är yrkeshögskolan ett bra sätt att komma in snabbt i IT-världen. Kurserna är alltid relevanta och du har bra stöd av lärare och dina klasskamrater. Dessutom känner du dig stolt över allt du har lärt sig, bara det är en vinst i sig!