INTERVJUER

Så gick Jana från frisör till UX-designer

Publicerat
19 november 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Från sax till skärm – Janas resa från frisör till UX-designer

Janas resa från frisör till UX-design har tagit henne genom flera länder och karriärer med hjälp av hennes driv och passion för kreativitet och relationer. Här berättar hon om denna fantastiska resa och hur hon nu arbetar som UX-designer. 
 

Välkomna förändring och skapa meningsfulla kontakter

 

Jana Buchtova kommer ursprungligen från Brno i Tjeckien och har genom åren tagit steget från frisöryrket till teknik, samtidigt som hon utforskat olika kulturer och yrkesområden. Med en förkärlek för nya utmaningar och ett öppet sinne har hon anammat alla möjligheter att lära och växa.

 

–  I varje stad jag har bott i, har jag lärt mig någonting nytt om mig själv och hjälpt mig att ta reda på vad som verkligen inspirerar mig, berättar Jana.

 

Efter tio år som frisör kände Jana lusten att testa något nytt. Frisöryrket hade gett henne möjlighet att träffa människor från alla samhällsklasser, förstå deras behov och utveckla empati och kreativitet – färdigheter som blev centrala för hennes framtida UX-karriär.

 

–  Precis som i frisöryrket handlar UX design om att förstå människors behov, bygga förtroende och skapa upplevelser som känns personliga, reflekterar hon.

 

Upptäckte UX-design och kraften i enkelhet

 

Janas intresse för UX-design växte från hennes egna erfarenheter av förvirrande appar och gränssnitt. Efter att ha doppat tån i frontend-utveckling drogs hon till UX – en unik kombination av kreativitet, problemlösning och mänsklig kontakt. Onlineprogrammet i UX-design via Noroff var det perfekta nästa steget.

 

–  Jag ville ha en grundlig utbildning, inte bara en snabb lösning som ett bootcamp, berättar Jana.

 

Även om hon till en början var lite skeptisk till onlinestudier upptäckte hon snabbt att flexibiliteten gav henne frihet att studera på sina egna villkor.

 

–  Flexibiliteten har varit fantastisk. Jag har kunnat studera på resande fot, men det kräver disciplin.

 

Genom erfarenheten av att lära sig nya språk och leva i olika kulturer lärde sig Jana att värdera enkelhet i design.

 

–  När man kommunicerar på ett främmande språk förstår man hur viktigt det är med tydlig och enkel kommunikation. Alltför komplexa gränssnitt i designen kan göra att användare tappar koll. En effektiv design ska vara tillgänglig och lätt att förstå för alla.

 

Värdefull erfarenhet från norska SkogApp

 

Janas engagemang ledde till en praktikplats på SkogApp, en skogsförvaltningsplattform, där hon designade användarflöden för en äldre målgrupp och hanterade alla UX- och UI-aspekter. Detta gav henne värdefull erfarenhet av att arbeta inom teknik och möjlighet att få praktisk erfarenhet.

 

–  Att arbeta dagligen med utvecklare och CTO gav mig en djupare förståelse för hur viktigt samarbete är för att nå övergripande designmål, säger Jana.

 

Jana tog sig an varje uppgift med entusiasm, allt från konkurrensanalys till att rita personas och bygga designsystem. Hon ägnade också tid åt att lära sig Figma för att leverera interaktiva prototyper som gjorde komplexitet mer intuitivt.

 

–  Att förenkla användarflödet och göra det tillgängligt var nyckeln och det lyckades jag med, säger hon stolt.

 

Inspirerad av UX-miljön och driven av nyfikenhet

Janas entusiasm för UX fortsätter att växa när hon engagerar sig i samhället genom månatliga Figma-webinarier, sammankomster och volontärarbete på IxDA Oslo.

 

– Att vara en del av den här gemenskapen inspirerar mig. Det finns alltid något nytt att lära sig inom UX, och jag ser fram emot att se vart fältet tar mig härnäst, säger Jana.

 

Jana är också nyfiken på att utforska UX-forskning som nästa steg i karriären, med en önskan att fördjupa sig i användarens förståelse och beteende.

 

– Jag dras till UX-forskning; det ger mig möjlighet att gå på djupet i användarinsikter, säger hon. – Min resa har lärt mig att det aldrig är för sent att byta kurs, lära sig och växa.

 

På fritiden har Jana även arbetat med en app för flyktingar, där hon har finslipat sina UX-kunskaper och fördjupat sig i UI-design. Genom detta pågående projekt har hon upptäckt hur en gedigen förståelse för UI kan stärka hennes arbete inom UX.

 

– Under den här tiden har jag verkligen förstått att förståelsen för UI är avgörande för en UX-designer, säger hon.

 

 

 

Utforska Janas arbete

För att se Janas senaste projekt, inklusive hennes arbete med SkogApp, besök hennes portfolio på janauchtova.com.

 

– Att förenkla användarflödet och förbättra tillgängligheten var en stor bedrift. Jag är stolt över hur vi gjorde en komplex produkt mer intuitiv och användarvänlig.

 

Jana är för närvarande öppen för att utforska nya möjligheter, gärna genom jobberbjudanden eller praktik.

Fler artiklar
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Intervjuer
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Läs mer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Intervjuer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Ludvik studerar nätverk och IT-säkerhet online för att få en gedigen IT-…
Läs mer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Intervjuer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Läs mer