Hej Ester, berätta lite vem du är och vad du hade för dig innan du påbörjade dina online-studier?
Jag studerade uppe i Umeå, där jag pluggade det beteendevetenskapliga programmet med inriktning mot IT-miljöer, så det gick lite i linje med UX-design men min utbildning var lite bredare. Det var där jag blev intresserad av UX-design. Sen jobbade jag som Talent Acquisition Manager-konsult under ungefär ett år och det var där jag landade lite mer i mig själv och vad jag ville göra framåt.
Hur kommer det sig att du valde en utbildning inom UX-design?
Jag har alltid varit väldigt kreativ, jag har alltid gillat att måla och rita. Jag har alltid haft lite span på UX-design men eftersom jag valde ett program som var mycket bredare så var jag lite osäker på om jag kunde gå den vägen direkt. Jag kände att jag ville få lite mer praktisk erfarenhet av Figma till exempel och lite liknande system, så därför letade jag efter en utbildning inom UX-design som inte var allt för lång.
”Jag har absolut känt ett superbra stöd från Nackademin, som jag faktiskt inte räknade med att jag skulle göra”
Hur har det varit att studera på Noroff via Nackademin?
Det har fungerat jättebra. Jag har absolut känt ett stöd från Nackademin, som jag faktiskt inte räknade med att jag skulle göra, utan jag tänkte att ”Nu studerar jag via Noroff”. Så jag blev faktiskt glatt överraskad.
Tycker du att upplägget med online-undervisningen har funkat bra?
Jag tycker det har funkat jättebra. Jag tror vi blir mer och mer vana att jobba på distans och digitalt. Generellt sett är det ju svårt, framför allt när man jobbar och studerar någonting där man ska arbeta i ett team som till exempel UX-design.
För mig har det passat jättebra, jag tycker det är ganska skönt att kunna styra mina dagar själv när jag studerar och kunna få testa i praktiken, läsa på igen och gå tillbaka, som man kanske inte gör när man sitter på en lektion på samma sätt. Så jag tycker att upplägget med online-undervisning har funkat jättebra.
Är det någon specifik del i undervisningen som du har tyckt är mest intressant? Och varför?
Jag tycker det är superintressant att gå från det stadiet att inte kunna någonting om ett ämne, och sen göra research och försöka förstå, försöka förstå vad användare vill ha och så vidare. Till att sen sitta vid ritblocket och skissa fram en produkt. Sen tycker jag, något som är väldigt viktigt som vi har läst nu ganska nyligen, som lärarna lägger väldigt mycket fokus på, det är accessibility, alltså tillgänglighet.
Finns det något du uppskattar lite extra med utbildningen?
Att man får allting utskickat i början av modulen har jag uppskattat lite extra mycket. För det har gjort att man kan lägga upp allting lite precis som man vill. Till exempel så får man några quiz och sen uppgifter efter det varje vecka.
Vem skulle du rekommendera att söka utbildningen?
Jag skulle absolut säga dem flesta, för utbildningen anpassar det till alla olika nivåer vilket jag tycker är väldigt bra. Man får gå igenom hela processen, man lär sig väldigt mycket. Men utbildningen är ju väldigt intensiv i och med att den är 1 år.
Jag har väl märkt det att jag som kanske har haft min beteendevetenskapliga grund att stå på har tyckt att det har blivit väldigt skönt och lite lugnare för mig i vissa moduler, än vad det har varit för vissa klasskompisar.
Så det kan vara skönt att ha gjort någonting innan, vare sig om det är att du har studerat eller om du har jobberfarenheter. Att ha någonting att falla tillbaka lite på har jag tyckt varit skönt. Men alla kan söka, man får jättemycket bra hjälp. Är man sugen på att byta karriär eller bara testa någonting nytt så skulle jag absolut säga att man ska söka in.
Vad är dina topp 3 bästa studietips?
Våga ta hjälp, det tycker jag är jätteviktigt. Framför allt när man studerar digitalt och online. Våga fråga, våga skicka mejl och fråga lärarna. Streck ut en hand helt enkelt för man får mycket bättre hjälp än vad man tror. När man sitter hemma och ska lösa ett problem är det så lätt att man bara blir stressad, i alla fall för mig. Så våga ställa frågor och våga ta hjälp.
Jag skulle också säga att våga höra av sig till klasskompisar, och det kan ju kännas lite onaturligt. Men jag gjorde det och vi pluggar fortfarande tillsammans, det är verkligen superkul! Man lär sig så mycket mer när man kan diskutera saker med varandra. Jag tycker också man känner sig lite mindre ensam när det är någonting som känns lite motigt.
Och tillslist, jag är mycket för struktur så jag skulle säga – hitta en vardag som funkar för dig. Jag försöker ha det så likt en vanlig vardag som möjligt. Jag går upp på morgonen, jag tränar och gör mitt. Se till att ha ett liv utanför plugget också så att man får en start och ett slut på dagen.
Hur var det att läsa en utbildning på engelska?
Jag trodde att det skulle vara väldigt utmanande i början, för jag har inte studerat på engelska tidigare. Men jag tycker det har gått jättebra. Dels är språket inte särskilt komplicerat, så är man inte jättetrygg i engelskan så kommer det gå bra ändå. Sen är det perfekt inför arbetslivet eftersom det är så vi kommer arbeta i stort sett, då vi jobbar väldigt globalt nu för tiden.
Jag tycker det har varit väldigt bra med engelsk undervisning för jag känner mig väldigt trygg i att prata engelska nu och även prata med alla möjliga typer av människor i och med att vi har suttit i alla olika delar av världen. Så jag tycker det har gått jättebra och jag ser verkligen det engelska språket som en fördel i den här utbildningen. Så det har inte varit några problem och jag var ändå väldigt osäker i början. Om man tycker att det känns jobbigt så kan jag verkligen säga att det funkar jättebra med en engelsk utbildning.