SAMHäLLSBYGGNAD

Praktiken breddade bilden av yrket och ledde till anställning för Lisa

Publicerat
14 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Yrkeshögskolan öppnade upp för en ny karriärväg

Lisa Olsson arbetade inom eventbranschen som projektledare/produktionsledare på ett event- och dekorbolag när pandemin slog till i mars 2020. Bolaget gick i konkurs och hon blev då av med jobbet.

 

 

Från leksaksbutik till en ny värld inom infrastruktur

 

Hon kunde inte heller söka ett annat jobb inom eventbranschen eftersom inte fanns några event att planera eller utföra.

 

” Det var som att någon drog undan mattan och jag kände att ”vad gör jag nu?”

 

Innan Lisa arbetade i tjänsten på eventbolaget bodde hon i Australien i sex år där hon jobbade i en leksaksbutik vid sidan om sina studier inom event management. Innan dess var hon på ett tryckeri på Stockholms Universitet, och direkt efter gymnasiet jobbade hon på Konsum.

 

– Jag visste inte alls vad jag ville bli när jag gick gymnasiet så jag har gjort ganska mycket olika saker i mitt liv.

 

Omedveten om karriärvägarna

 

Lisa har alltid tyckt att det är roligt med bygg, teknik och att försöka förstå sig på hur saker och ting fungerar. Däremot kände hon inte till de alternativa vägar som leder till en ingenjörsutbildning, utöver att studera på universitetet. Det var när hon pratade med sina vänner, som hade gått olika yrkeshögskoleutbildningar, hon insåg att det kanske var hennes väg in i en ny bransch.

 

– Jag hade väl inte riktigt förstått att man kan gå den här vägen. Utan jag har trott att man måste studera i väldigt många år på universitetet för att få jobba som byggnadsingenjör. Man kommer fortfarande in i samma bransch och kan jobba med liknande saker.

 

Efter mycket research gjorde hon ett flertal ansökningar till olika yrkeshögskolor, däribland Nackademin eftersom utbudet av byggutbildningar var så pass stort. Hennes bror hade dessutom studerat en IT-utbildning på Nackademin och var nöjd med sina studier, så i slutändan föll valet på utbildningen Byggnadsingenjör Infrastruktur.

 

– Jag tror mycket på konceptet yrkeshögskola och att man lär sig det som är relevant inom ämnet. Det är också bra med mycket praktik eftersom jag lär mig genom att arbeta. Kombinationen av det teoretiska och det praktiska tycker jag är väldigt bra.

 

Praktiken breddade bilden av yrket och ledde till anställning

 

Under utbildningens gång får de studerande genomgå två praktikperioder som kallas LIA, och står för Lärande I Arbete. Lisa har haft båda sina LIA-praktiker på PEAB Anläggning där hon har stormtrivts. Praktiken fick henne även att ändra uppfattning om vad hon kunde tänkas arbeta med efter utbildningen.

 

– När jag började på utbildningen så trodde jag att jag skulle vilja bygga hus. Men jag har verkligen förstått att infrastruktur är mycket mer varierande, det är betydligt coolare projekt och man bygger stora, tunga saker. Ingenting är heller det andra likt och man får arbeta med många smarta människor.

 

En annan viktig aspekt har också varit variationen på arbetsuppgifterna. Under den första LIA-praktiken ville Lisa verkligen förstå hur arbetet på en byggarbetsplats går till och därför såg hon till att vara ute på plats och inte endast sitta på kontoret framför datorn.

 

– Praktiken blir väldigt mycket vad man gör den till. I och med att jag inte har någon byggerfarenhet så var det viktigt för mig att komma ut och titta i gropen och se vad som faktiskt händer. Jag har till och med stått med skyffeln och skyfflat betong i perioder.

 

Under andra LIA-praktiken låg fokus på att hänga på arbetsledaren och ställa mycket frågor, gå på möten med bl.a. kommunen, göra besiktningar och vara en del av planeringsmöten, göra inköp och en del pappersarbete.

 

Idag har Lisa precis slutfört utbildningen och är från slutet på maj anställd på PEAB Anläggning i rollen som biträdande arbetsledare, något som hon är väldigt glad över.

 

– Jag har haft så himla kul här! Jag trivs så himla bra och jag har lärt mig nya saker varje dag. På Peab finns många kunniga, bra människor som är hjälpsamma och förstår att man är praktikant och kanske inte har helt koll på läget. Jag känner verkligen att jag har hamnat helt rätt och hittat hem.

Nackademin

  1. Kort om Nackademin
  2. 9 av 10 studenter får jobb efter examen eftersom det finns stor kompetensbrist inom de branscherna Nackademin utbildar inom
  3. En fjärdedel av utbildningen utgörs av praktiska moment i form av LIA-praktik
  4. Korta utbildningar (1–2 år)
  5. Om du inte har alla meriter som krävs för en utbildning kan du läsa en preparandkurs eller göra ett behörighetsprov
  6. Utbildningarna tas fram tillsammans med näringslivet
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer