Oskar Heming Jenssen, 25 år gammal, studerar Frontend-utveckling på distans. Valet att studera online föll naturligt eftersom det gav honom möjlighet att plugga från Danmark, där han bor tillsammans med sin flickvän. Till en början läste Oskar till sjuksköterska i Danmark men insåg snabbt att yrket inte passade honom.
– En kompis berättade om utbildningen Frontend-utveckling vilket fångade mitt intresse. Jag fick gradvis förståelse för vad det handlade om, och kände att det var något som passade mig.
Frontend-utveckling är teknikutbildningen där visuell design möter kodning, webb- och UX-design.
Eftersom Oskars flickvän studerar i Danmark var det uteslutet för paret att flytta på grund av studier, så distansutbildningen blev lösningen för 25-åringen. Han säger att det fungerat väldigt bra för honom att plugga på distans.
– Jag gillar utbildningens upplägg. Vi får lektioner skickade till oss vilket är bra för att kunna läsa och göra uppgifter i sin egen takt.
Oskar upplever att han lär sig mycket av grunderna i yrkesområdet på ett praktiskt och yrkesmässigt sätt.
– Det är väldigt motiverande att jobba med uppgifter som man vet är något man kan stöta på i arbetslivet. Det som är roligt med Frontend är att du arbetar med logiska uppgifter i form av kodning, samtidigt får du möjlighet att vara kreativ genom att även arbeta med design. Om du är en person som gillar båda delarna är det här en utmärkt utbildning för dig, säger han.
Frontend studenten berättar att fokus hittills i kursen mest har legat på grundläggande kodningsspråk som HTML, CSS och JavaScript. En vanlig inlämning kan vara att skriva en kod i JavaScript som måste uppfylla vissa kriterier.
– Än så länge tycker jag att JavaScript är det mest spännande och underhållande. Jag hade ingen erfarenhet av detta innan så det har varit utmanande att förstå, men i takt med att jag har fått mer förståelse har det också blivit roligare.
Oskar berättar att ett av de mest omfattande projekten han haft hittills är ett terminsprojekt, där eleverna i projektet ska använda sig av allt de lärt sig i utbildningen.
– Vi avslutade nyligen ett terminsprojekt där vi fick i uppgift att skapa en auktions webbplats. Detta var ett individuellt projekt där vi testade de kunskaper och skickligheter man hittills skaffat sig i utbildningen.
Oskar arbetar nu med ett nytt projekt där han ska skapa en plattform där studenter kan komma i kontakt med potentiella arbetsgivare. Projektet är mycket relevant då de har delats in i team och arbetar i ”sprints”, vilket är ett vanligt arbetssätt på många arbetsplatser.
– Man jobbar till exempel med en kod som är skriven av någon annan, på så sätt får man uppleva hur det är att läsa och förstå andras kod. Projektet är utmanande, men det ger utrymme för försök och misstag.
Efter studierna drömmer Oskar om att jobba inom frontend-utveckling. Han är öppen till att vidareutbilda sig efter några år ute i arbete om han skulle känna ett behov och vilja att fördjupa sig ytterligare.
– Jag har lekt med tanken om att bli en fullstack-utvecklare, men vi får se, säger han.