INTERVJUER

Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige

Publicerat
18 december 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook
Ulrika Åhs Sivertsen, 43 år, har gjort en imponerande karriär i byggbranschen och är djupt engagerad i hållbarhetsfrågor som genomsyrar hennes arbete. Från sin uppväxt i Sälen till rollen som klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige har hennes resa varit både spännande och mångfacetterad. Utöver sitt arbete är hon även medlem i ledningsgruppen för utbildningen Byggnadsingenjör inom hållbart byggande, där hon bidrar till att forma framtidens experter inom hållbarhet. Vi träffar Ulrika för att prata om hennes karriär, framtiden för byggbranschen och vikten av samarbete för att skapa en mer hållbar framtid.

Från Sälen till Stockholm och byggbranschen

Ulrika är född och uppvuxen i Sälen, en plats där hon tillbringade stora delar av sin barndom i skidbackarna. Idag bor hon i Sköndal, söder om Stockholm, med sina två barn, där skidåkning fortfarande är ett gemensamt intresse.

 

Ulrika har en gedigen bakgrund inom byggbranschen, där hon har jobbat i många år och har stor erfarenhet från både nyproduktion och ombyggnation. Men vägen dit har inte varit helt rak.

 

– Jag har haft en ganska varierad karriär. Innan jag gick över till byggbranschen jobbade jag inom nätverk, kommunikation och event, och tidigare var jag också verksam inom handel och försäljning. Det har gett mig en bred förståelse för olika områden, vilket har varit väldigt nyttigt, säger hon.

En utbildning med många möjligheter

Ulrika har en bred utbildningsbakgrund som kombinerar både akademiska studier och yrkeshögskoleutbildning. Hon har läst sociologi och socialantropologi på Stockholms universitet och har senare genomfört en YH-utbildning i projektledning med inriktning på möten och events. Den utbildningen blev en viktig pusselbit i hennes karriär och gav henne möjlighet att bygga ett starkt nätverk.

 

– Jag tror verkligen på YH-utbildningar som en väg att komma in i branschen. De ger en direkt kontakt med verkligheten och en praktisk förståelse för branschen. För mig var det också ett bra sätt att träffa människor, skapa kontakter och nätverka. Mitt bästa tips till studenter är att vara nyfikna, våga fråga och passa på att bygga relationer, säger Ulrika.

Hållbarhet – en självklar del av arbetet

I dag är Ulrika klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige, en position som innebär både stora utmaningar och spännande möjligheter. Hennes arbete spänner över många områden – från att utveckla och implementera affärs- och klimatplaner, till att stötta projekt i deras hållbarhetsarbete och utbilda kollegor.

 

– En typisk dag på jobbet kan vara väldigt varierad. Jag arbetar både strategiskt och operativt. Jag har ett nära samarbete med våra kunder och jobbar med att hitta lösningar för att nå våra gemensamma hållbarhetsmål. Jag är också med och utvecklar nya arbetssätt och strukturer för att vi ska kunna skala upp vårt hållbarhetsarbete i produktionen, berättar Ulrika.

 

För Ulrika har hållbarhet alltid varit ett personligt intresse, och hennes tidigare erfarenheter inom produktion har gett henne en god förståelse för de utmaningar som finns ute i projekten. Men hon ser också en enorm potential i hållbarhetsfrågorna och hur dessa kan bidra till en mer hållbar framtid.

 

– Jag tycker det är fantastiskt att få vara med och påverka inom hållbarhetsområdet, både genom mitt eget arbete och genom att vara en del av ledningsgruppen för Nackademins utbildning Byggnadsingenjör hållbart byggande. Vi har en möjlighet att forma framtiden, inte bara för vår egen verksamhet utan för hela byggbranschen, säger Ulrika.

En spännande framtid för byggbranschen

 

Ulrika ser en snabb utveckling inom byggbranschen, särskilt när det gäller hållbarhet och digitalisering. Hon är övertygad om att dessa frågor kommer att vara centrala för framtiden.

 

– Vi har en jättespännande tid framför oss. Konjunkturen är på väg att återhämta sig och vi kommer att bygga, förädla och bygga om byggnader i snabbare takt framöver. Samtidigt kommer hållbarhet och digitalisering att vara avgörande för hur vi driver den utvecklingen, säger hon.

 

Enligt Ulrika finns det många fördelar med att ta in LIA-studenter i företagen, något som hon ser som ett sätt att skapa engagemang och få in nya perspektiv.

 

– Studenter som kommer ut på LIA får möjlighet att bidra med nya idéer och hitta lösningar som vi kanske inte har tänkt på. Det är också kul att se hur mycket de brinner för sina ämnen och vilja att lära, vilket ger en energi som smittar av sig, berättar Ulrika.

Avslutande ord

 

Ulrika Åhs Sivertsen engagemang och expertis som medlem i ledningsgruppen för utbildningen Byggnadsingenjör inom hållbart byggande är ovärderliga i arbetet med att forma framtidens hållbarhetsexperter inom byggsektorn.

– Jag ser verkligen fram emot att vara en del av den utvecklingen och att tillsammans med våra kunder, kollegor och studenter kunna skapa framtidens byggnader – hållbara och anpassade för samhällets behov, avslutar Ulrika.

Fem snabba med Ulrika

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Balettdansös
  2.  I lurarna på morgonen? det är styrt av dagen jag har framför mig
  3. Bästa lunchlådan? sallad i alla dess former
  4. Om AI fick beskriva dig med 2 ord? lösningsorienterad optimist
  5. Teamsmöte eller face to face? båda

 

Fler artiklar
Från fastighetsmäklare till projektingenjör
Hållbart byggande
Från fastighetsmäklare till projektingenjör
Läs mer
Vad gör en VA-projektör?
Hållbart byggande
Vad gör en VA-projektör?
Läs mer
Från elektriker till energiingenjör
Hållbart byggande
Från elektriker till energiingenjör
Läs mer