IT

Möt Per Thomasson – Frontend Lead på ICA Sverige

Publicerat
09 december 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook
I denna intervju får vi möta Per Thomasson, Frontend Lead på ICA Sverige, och ta del av hans resa inom webbutveckling. Från att bygga hemsidor på fritiden till att bli en central figur inom frontendutveckling och en aktiv medlem i ledningsgruppen för Frontendutvecklare, har Per haft en lång och inspirerande karriär. Här delar han med sig av sin bakgrund, sitt arbete och sina tankar om framtiden för webbutveckling och YH-utbildningar.

Från fritidshobby till yrkeskarriär

 

Berätta lite om dig själv – namn, ålder, bakgrund och intressen?

 

Per Thomasson heter jag, och jag fyller 49 år i år. Jag bor i Handen med min fru och min son. Jag har alltid haft ett stort intresse för datorer, men utöver det gillar jag att köra motorcykel och jag har ett stort musikintresse. 

 

Vad gjorde du innan din nuvarande yrkesroll?

 

Jag har jobbat med webb i olika former sedan sent 90-tal och har egentligen inte gjort så mycket annat. En kort period arbetade jag som försäljare av MC-utrustning, men i övrigt har jag pysslat med backend, frontend, UX och layout. Jag är självlärd inom det mesta, men jag pluggade en gång Virtual Reality på Nackademin, vilket var länge sedan nu. Jag fick jobb via min praktik där, vilket var en fantastisk kickstart på min karriär. Dessutom har jag gått ett antal kortare kurser kopplade till min yrkesroll genom åren.

En dag som Frontend Lead på ICA Sverige

 

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut på jobbet för dig?

 

Idag jobbar jag som Frontend Lead på ICA Sverige, vilket jag har gjort i några år. Min dag börjar ofta med ett par timmars fokuserat kodande. Vid 9:30 har vi en daglig avstämning, en så kallad daily, med mina kollegor. Efter det blir arbetsdagen mer uppsplittrad, då många söker mig för hjälp och rådgivning. Efter lunch fortsätter dagen med möten, programmering och mycket samarbete med kollegor.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

Det bästa med mitt jobb är definitivt problemlösningen. Jag älskar att knäcka en knepig uppgift eller bygga en bra lösning. Det ger en fantastisk känsla! Utöver det trivs jag väldigt bra med mina kollegor och min arbetsplats, vilket bidrar till en bra arbetsmiljö och en positiv känsla varje dag.

Det bästa med mitt jobb är definitivt problemlösningen. Det ger en fantastisk känsla!” 

 

När och hur började du intressera dig för Frontend och webbutveckling?

 

Mitt intresse för datorer började redan som ung, och jag började bygga hemsidor på fritiden i mitten av 90-talet. Vid den tiden var webbutveckling något av det roligaste jag visste. Numera bygger jag inte så mycket utanför mitt jobb längre, men den första passionen för webben har definitivt varit en stor drivkraft i min karriär.

 

Du sitter med i ledningsgruppen för Frontendutvecklare, varför gör du det?

 

Av många anledningar. Jag studerade en gång i tiden på Nackademin så mitt hjärta klappar kanske lite extra för den här skolan. Sedan tycker jag om att hjälpa andra människor och ICA där jag jobbar uppmuntrar oss att ta ett samhällsansvar vilket jag önskar att fler företag gjorde. Att sitta med i ledningsgruppen ger mig också möjligheten att påverka Nackademins frontend-program på ett sätt som gagnar både studenter och oss som tar in praktikanter.

“ Att sitta med i ledningsgruppen ger mig möjligheten att påverka utbildningen på ett sätt som gagnar både studenter och oss företagen”

Framtiden för webbutveckling och YH-utbildningar

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

 

En av de stora fördelarna med en YH-utbildning är att du får praktisk och direkt användbar kunskap, ett ypperligt sätt att snabbt komma ut i arbetslivet. Det är kurser som är relevanta för arbetsmarknaden, och du får en bra grund att stå på redan efter avslutad utbildning.

 

Vilka är fördelarna med att ta emot LIA-studenter?

 

Många ser praktikanter som en belastning, men vi har insett att det ger oss lika mycket som det ger studenten. Att ta emot praktikanter är också ett utmärkt sätt att utvärdera en eventuell framtida anställd. Under en lång period får man verkligen möjlighet att se om personen passar in i teamet och matchar företaget. För oss har det varit mycket värdefullt.

 

Hur ser du på framtiden – hur kommer branschen utvecklas?

 

Framtiden är svår att sia om, men jag tror att det kommer att finnas ett stort behov av duktiga Frontend-utvecklare även framåt, trots AI:s framfart. Den mänskliga faktorn kommer att vara viktig i många år framöver.

“ Det är en framtidssäker utbildning inom ett spännande område” 

 

Vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till en utbildning inom Frontend på Nackademin?

 

Jag skulle säga slå till! Det är en framtidssäker utbildning inom ett spännande område, och Nackademin är en skola som verkligen bryr sig om sina studenter. 

 

Stort tack Per för att du tog dig tid att dela med sig av sina erfarenheter och insikter om både sitt arbete och framtiden för webbutveckling! Du inspirerar oss verkligen.

Fem snabba med Per

 

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Oj, det minns jag inte. Sannolikt inte något med datorer i alla fall! =)
  2. I lurarna på morgonen? På tåget sitter jag mest med noise cancelling på för att läsa ostört. Om jag behöver överrösta andra medresenärer så kanske Onbird, mitt eget musikprojekt.
  3. Bästa lunchlådan? Köttfärssås gör sig alltid bra dagen efter!
  4. Om AI skulle beskriva dig med 2 ord? Energisk och engagerad
  5. Teamsmöte eller face to face? Ansikte mot ansikte alla dagar i veckan. Svårt att få allt att kännas helt naturligt när uppkopplingen laggar.
Fler artiklar
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Intervjuer
Möt Ulrika Åhs Sivertsen – Klimat- och hållbarhetschef på region för Skanska Sverige
Läs mer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Intervjuer
Så blir du en certifierad etisk hackare
Ludvik studerar nätverk och IT-säkerhet online för att få en gedigen IT-…
Läs mer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Intervjuer
Från croupier till arbetschef: Kim Berg om sin resa i byggbranschen
Läs mer