KOMMUNIKATION

Marte bytte karriär efter flera år inom hälsosektorn

Publicerat
21 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

– Efter flera år inom hälsosektorn kände jag mig hungrig på att testa något nytt, säger Marte.

Marte Talgø ville byta karriär och valde att börja studera digital marknadsföring på distans.

– Jag har alltid haft ett intresse för data och tycker det är kul med sociala medier. Jag började därför kolla på digitala utbildningar som leder till jobb jag skulle kunna tänka mig att jobba med. Digital marknadsföring kom då upp som ett förslag och efter lite mer läsning om yrket var jag övertygad om att detta var det jag ville göra.

 

Det är ren lyx!

För 27-åringen var det avgörande att hon kunde studera på distans då friheten att kunna planera sin vardag själv var viktig.

– Med en rumskamrat som reser i jobbet gav distansstudierna mig möjligheten att följa med honom vart han än var. Så länge jag har tillgång till internet kan jag studera var som helst, det är ren lyx!

 

Hur ser en typisk dag med studier ut för dig?

– Det är svårt att beskriva en typisk studie-dag eftersom distansstudier gör det möjligt för varje dag att vara annorlunda. Om du behöver några timmars extra sömn en dag kan du stänga av alarmet. Har du ärenden mitt på dagen kan du skjuta upp din studietid till kvällen. Vill du träna på morgonen för att slippa eftermiddags ruset, kan du göra det.

 

Marte försöker ändå gå upp ungefär samma tid varje dag och börjar gärna dagen med föreläsningar. Detta ger henne möjligheten att ägna tid åt andra intressen och fritidsintressen på eftermiddagen. Hon tycker att distansstudier har fungerat förvånansvärt bra.

 

– Innan jag påbörjade mina studier undrade jag hur utbildningsplanen skulle se ut eftersom studierna sker online, men jag är riktigt nöjd med hur allt har lagts upp. Självklart behöver man ta eget ansvar för utveckling och lärande, men så länge man följer studieplanen är det inga problem.

 

Hon berättar att de använder lärplattformen Moodle för att ställa frågor till lärare och studiekamrater, utöver detta har de även tillgång till en chattfunktion som kan användas för att kommunicera med varandra.

 

– De flesta klasser har grupper på både Facebook och Discord. Detta gör det möjligt att både lära känna klasskamrater och ha bra kontakt med lärarna trots att studierna sker på distans.

 

Marte upplever att hon får bra med hjälp och uppföljning av lärare i de olika ämnena.

 

– När vi har uppgifter att lämna in får vi feedback både på det vi har lämnat in, samt gedigna exempel på hur vi ska svara på uppgifterna.

 

 

Ser fram emot att komma ut och jobba.

27-åringen berättar att hon till en början var väldigt förtjust i att skapa innehåll för sociala medier, därför förväntade hon sig att detta skulle bli en klar favorit bland ämnena i utbildningen. Det som förvånade henne var att ett ämne hon tidigare inte visste något om, blev ett av de mest intressanta.

– Vi har nu börjat studera Google Analytics och om det är något som förvånat mig, är det hur intressant analysdelen i marknadsföring är.

Marte berättar att utbildningen är väldigt arbetsinriktad och att många av skoluppgifterna de får är uppgifter man eventuellt kommer att möta ute i arbetslivet.

– Det är också värt att nämna att vi arbetar med företag i en del omfattande skoluppgifter. I dessa uppgifter har vi kontakt med företaget och utför arbetet åt dem enligt de uppdrag vi blivit tilldelade. Här finns det goda möjligheter att bygga ett starkt nätverk för framtiden, samt att arbeta med uppgifter som man sannolikt kommer stöta på efter avslutade studier.

 

 

Vad har du för planer efter att du avslutat dina studier?

– Jag ser fram emot att få jobb inom mitt nya område. Min önskan är att jag hittar en arbetsplats där jag kan använda mig av den kunskap jag fått under studietiden, samtidigt som jag kan utvecklas och lära mig ännu mer.

Fler artiklar
Oskar studerar frontend-utveckling på distans från Danmark.
Onlineutbildningar
Oskar studerar frontend-utveckling på distans från Danmark.
Läs mer
Benedicte går en utbildning med hög efterfrågan
Onlineutbildningar
Benedicte går en utbildning med hög efterfrågan
Läs mer
Franciscos resa in i den digitala världen
Onlineutbildningar
Franciscos resa in i den digitala världen
Läs mer