Zandra fick upp ögonen för just järnväg något år innan sina studier på Nackademin. Hennes man arbetade i branschen och hon såg hur roligt han hade det på jobbet och hur varierande yrket var. Hon hade hört gott om skolan från vänner och bekanta, så hon skickade in en ansökan och kom in på Anläggningsingenjör inom järnväg, som utbildningen hette då.
Hon visste hela tiden att hon ville läsa en utbildning där fokus låg i att optimera lärandet efter branschens efterfrågan. Yrkeshögskolan var ett bra alternativ eftersom att du får rätt kompetens direkt och en fot in i arbetslivet genom utbildare och praktik. En annan fördel hon såg var att studieperioden är kortare än om du jämför med universitet.
Zandra arbetar idag som Teknisk konsult på N-TEK och sitter idag i uppdrag hos SL, där hon arbetar med projektledning vid utbyggnaden av Tvärbanan mot Helenelund.
” Hur fint är det inte att jobba i en bransch där både miljö och förmågan att förenkla människors vardag och resande har stort fokus? ”
En vanlig dag på jobbet börjar ofta med planering av dagens möten och aktuella frågor bearbetas tillsammans med projektkollegor. Om möjligheten finns tar hon gärna en sväng och kikar på entreprenadens framdrift, och eftermiddagarna är fyllda med spännande möten där framdriften i projektet ligger i fokus.
Det bästa med Zandras jobb, om hon bortser från sina fantastiska kollegor, är att arbetet är varierat och utmanande. Nya frågeställningar kommer upp och hon lär sig nya saker nästan varje dag. Hon tycker att järnväg och infrastruktur är en bransch som ligger rätt i tiden, med stora fördelar både för miljön och tågtrafiken.
”Vi ser stora möjligheter för upprustning och uppdatering av befintliga system som finns idag och järnvägen planeras bli ”smartare”, och till detta behövs drivande och nyfikna medarbetare från alla generationer”, avslutar hon.
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du chans att lära dig mer om yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och kan lära känna branschen på ett djupare plan. Zandra ser flera fördelar med att ta emot LIA-studenter som företag.
– Att få vara med och forma en student efter det branschen och företaget behöver, ger bara möjligheter. Sen att ta en anställning innebär ju också en kostnadsbesparing, eftersom introduktion redan skett under LIA-perioden.
Du välkomnas in i en framtidsbransch med fantastiska möjligheter och du kommer att vara med och forma framtidens transportsystem.
Till dig som funderar på att söka järnvägsingenjör vill hon bara säga att du ska prova. Det är aldrig försent att prova något nytt!