IT

Från väktare till firmware-utvecklare på bara 2 år!

Publicerat
15 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Underlätta människors liv med hjälp av IoT-lösningar

Hussein Kareem, 26 år, växte upp i Järfälla med en passion för teknologi och kampsport. Efter att ha arbetat inom säkerhetsbranschen bestämde han sig för att följa sin dröm inom IT-sektorn. Han delar med sig av sin resa från att studera företagsekonomi till att bli firmware-utvecklare hos Enegic i Kista.

 

Hej Hussein, kul att träffa dig! Berätta lite, vem är du och vad har du gjort tidigare?


Hej! Jag heter Hussein Kareem och är 26 år gammal. Jag växte upp i Järfälla och har alltid varit intresserad av teknologi och olika sporter, särskilt kampsport och gymträning. Efter att ha studerat företagsekonomi på gymnasiet valde jag att direkt börja arbeta. Jag har huvudsakligen arbetat inom säkerhetsbranschen, med erfarenhet från att vara flaggvakt på byggarbetsplatser och väktare på olika objekt.

 

Den starka kopplingen till näringslivet och skolans goda rykte var en avgörande faktor i beslutet att börja studera en IT-utbildning

Efter några år inom säkerhetsbranschen insåg Hussein att han ville byta karriär. Hans intresse för IT var tydligt, men han var osäker på vilken inriktning han skulle välja. För att täcka in både hårdvara och mjukvara sökte han sig till Nackademin och deras breda utbildning inom Mjukvaruutvecklare inbyggda system och IoT, den starka kopplingen till näringslivet och skolans goda rykte var också avgörande faktorer.

Fördelen med Yrkeshögskola är att de är utformade för att matcha företagens aktuella kompetensbehov


Vi är glada att du sökte dig till Nackademin. Vilka fördelar ser du med yrkeshögskola och LIA-praktiken?


En stor fördel med YH-utbildningar är att de är utformade för att matcha företagens aktuella kompetensbehov. LIA-praktiken erbjuder en unik möjlighet att få praktisk erfarenhet under utbildningens gång  vilket ökar chanserna för anställning direkt efter examen betydligt. Under min LIA-period hos Enegic blev jag direkt involverad i ett större projekt, där jag var en del av ett team som arbetade med protokoll för kommunikation med laddboxar för elbilar, för att uppnå styrning och lastbalansering. Min LIA-praktik landade sen i en anställning.

 

En dag som firmware-utvecklare hos Enegic i Kista

 

Vad jobbar du med idag?

För närvarande är jag firmware-utvecklare hos Enegic i Kista. Efter min LIA-period fortsatte jag med projektet och vi lyckades få full kontroll över laddboxarna. Mot slutet av projektet gick jag vidare till ett nytt projekt som fokuserar på styrning av värmepumpar. Målet är att ge våra kunder full kontroll över sina värmepumpar via en app, vilket bidrar till besparingar!  En typisk dag inkluderar att gå igenom e-post, delta i standup-möten med utvecklarteamet och arbeta med projekt som involverar kommunikation med laddboxar för elbilar och styrning av värmepumpar.

 

Det bästa med Husseins jobb är den konstanta inlärningen och möjligheten till personlig utveckling. Han betonar hur överraskad han blev av IT-branschens omfattning och det breda spektrumet av tekniker att utforska.

 

En mycket ljus framtid för IT-branschen, särskilt med tanke på AI:s framväxt.

 

Det låter verkligen som ett drömjobb! Avslutningsvis, vad vill du säga till de som funderar på att söka en IoT-utbildning på Nackademin?


För den som vill vara med och forma framtiden och underlätta människors liv med hjälp av IoT-lösningar är detta en idealisk utbildning. Den erbjuder en bred kunskapsbas och lär dig att utveckla system som kan göra stor skillnad i vardagen, vare sig det handlar om att förbättra vårdsektorn eller, som i mitt fall, hjälpa människor att spara pengar och effektivisera sin energianvändning.

 

Jag ser en mycket ljus framtid för IT-branschen, särskilt med tanke på AI:s framväxt. De närmaste åren kommer att innebära stora förändringar, och IT är större nu än någonsin.

5 snabba med Husse

  1. 1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Som barn drömde jag om att arbeta med bilar. Att jobba inom IoT känns som det närmaste jag kan komma denna dröm, speciellt med möjligheterna att programmera självkörande bilar i framtiden.
    2. Vad gör du helst en ledig söndag? På lediga söndagar föredrar jag att umgås med familj och vänner, och ta det lugnt.
    3. Vad lyssnar du på i lurarna på morgonen? Konstnärerna (Asme och Shiro).
    4. Bästa lunchlådan? Kycklingfilé med ris och sallad.
    5. Sol eller snö? Sol
Fler artiklar
Så gick Jana från frisör till UX-designer
Intervjuer
Så gick Jana från frisör till UX-designer
Janas resa från frisör till UX-design har tagit henne genom flera länder …
Läs mer
Från undersköterska till arbetsledare på bara 1,5 år
Intervjuer
Från undersköterska till arbetsledare på bara 1,5 år
Läs mer
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Intervjuer
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Läs mer