Hej Emelie, berätta lite om dig själv?
Jag heter Emelie Hallman och är 35 år. Jag lever ett aktivt liv med tre barn, man och hund. På fritiden är jag gymnastiktränare i truppgymnastik och har själv hållit på med lagidrott hela min uppväxt. Mitt intresse för fastigheter och inredning har alltid funnits, och redan på gymnasiet visste jag att jag ville arbeta med fastigheter och människor.
Vad gjorde du innan ditt nuvarande jobb ?
Innan jag började studera till byggnadsingenjör vid Nackademin arbetade jag som fastighetsmäklare i tio år. Jag hjälpte privatpersoner att köpa och sälja bostäder, främst på andrahandsmarknaden men även inom nyproduktion.
När och hur började du intressera dig för samhällsbyggnad och hållbart byggande?
Som fastighetsmäklare har jag arbetat med fastigheter från olika årtionden – sekelskifteshus, miljonprogramshus och nyproduktion. Det gav mig en förståelse för hur fastigheter är byggda och varför de ser ut som de gör. Jag insåg hur viktigt det är att bygga på ett hållbart sätt och ville fördjupa mig i det.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig idag?
Idag arbetar jag som projektingenjör på ett entreprenadbolag som bygger nyproducerade fastigheter och renoverar befintliga byggnader på uppdrag av fastighetsägare. Jag arbetar nu med hyresgästanpassningar i ett nyproduktionsprojekt i Stockholms innerstad. Mina arbetsdagar är varierande – jag följer upp ekonomin i hyresgästanpassningarna, tar fram kalkyler för ändringar och tillägg, gör mindre inköp och arbetar löpande med underentreprenörer när produktionen kommit igång.
Vad är det bästa med jobbet?
Det bästa är att ingen dag är den andra lik och att jag får samarbeta med andra människor. Jag arbetar med så många olika arbetsuppgifter att jag aldrig hinner tröttna. Att se hus som jag varit med och projekterat byggas i verkligheten är otroligt spännande.
Vad fick dig att söka till yrkeshögskola och Nackademin?
En stor anledning var de 26 veckorna praktik som ingår i utbildningen. Jag lär mig bäst genom att göra saker praktiskt, ”learning by doing”. Praktiken gav mig förståelse för att applicera teori i det praktiska arbetet. Teorin är såklart också viktig för att ge förkunskaper som gör att jag kan koppla praktiskt arbete till en bredare förståelse för olika skeden. Dessutom hade jag hört mycket gott om Nackademin och deras utbildning Byggnadsingenjör – hållbart byggande.
Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?
En stor fördel är det nära samarbetet med branschen. Ledningsgruppen för utbildningen består av representanter från yrkeslivet som alltid ser till att utbildningen är aktuell och anpassad efter branschens behov.
Vilka fördelar ser du med LIA-praktik?
Praktiken ger möjlighet att praktiskt öva det man lärt sig teoretiskt och att testa yrkesrollen i verkligheten. Under min första praktikperiod arbetade jag som miljösamordnare och KMA, men insåg vid min andra praktikperiod som projektingenjör att den rollen passade mig bättre. Att praktiskt arbeta under studietiden hjälpte mig att hitta vad som passade mig, vilket jag är tacksam för idag. Dessutom är LIA-praktiken en chans att knyta kontakter som kan leda till anställning – precis som det gjorde för mig.
Hur ser du på framtiden?
Jag ser ljust på framtiden. Med en bra utbildning och en anställning på ett innovativt byggföretag känner jag mig redo att arbeta hårt i en bransch som växer och utvecklas.
Vad vill du säga till de som funderar på att söka till Nackademin?
Nackademin ger dig en stabil grund att stå på med erfarna utbildare och en ledningsgrupp från byggbranschen som säkerställer att utbildningen är både aktuell och relevant. Kombinationen av teori och praktik har gett mig en fantastisk start i en bransch som bygger framtidens Sverige.
Emelies resa från fastighetsmäklare till projektingenjör är imponerande och inspirerande. Genom sin utbildning på Nackademin och praktiska erfarenheter har hon lagt en solid grund för en framgångsrik karriär inom hållbart byggande. Vi tackar för att du delade med dig av din resa och ser fram emot att följa din utveckling i branschen, där du säkerligen kommer att bidra till framtidens byggprojekt.
1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Det skiftade, men att arbeta som arkitekt är en av dem.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Umgås med min familj, långpromenader i skogen eller tränar. Är det sommar hittar ni mig ute i trädgården.
3. I lurarna på morgonen? Spotify och egen spellista
4. Bästa lunchlådan? Kyckling och sallad.
5. Om AI skulle beskriva dig med 2 ord? Ambitiös och social