Träffa Gabriel Bergqvist, en av våra experter och utbildare på kursen Prompt Engineering och generativ AI för utvecklare. Med lång erfarenhet inom AI, samt sin nuvarande roll inom tech-stack, delar Gabriel med sig av sin djupa expertis inom området. Läs vidare för att få en inblick i framtiden för Prompt engineering och generativ AI och hur du som utvecklare kan utnyttja det för att fortsätta vara attraktiv på arbetsmarknaden.
Hej Gabriel! Berätta lite om dig, vem är du och vad har du för bakgrund innan du hamnade i din nuvarande roll?
– Jag är en väldigt nyfiken person som gillar att ligga lite före. Jag började använda AI professionellt i slutet av 1990-talet, efter att ha varit med i den spännande fasen då svensk datorspelsbransch började gro. Därefter 15 år på 3 medtech-bolag och nu senast 7 år med ett riktigt spännande tech-stack för att följa golfbollar med kameror
Jag har en bred bakgrund, mycket SW och en del HW. En hel del data science, och framför allt mycket AI.
Vad är Prompt engineering och genarativ AI och varför är det så viktigt för företag att ha den kompetensen?
– Sveriges höga välstånd bygger till stor del på en lång historia av att våra företag ligger i framkant av utvecklingen. Idag handlar framkanten allt mer om AI.
Företag som inte lyckas ta till sig ny teknisk utveckling slås ut av mer effektiva företag. AI har potential att effektivisera väldigt många olika områden. Samtidigt behöver man veta vad man ska se upp med så att det inte blir fel!
Hur ser du utvecklingen i branschen ut kring Prompt engineering och generativ AI, är det något som kommer att växa, specifikt område/trender?
– Arbetsmarknaden står och väger i nuläget. AI-relaterade jobb ökar, medan AI samtidigt börjar automatisera bort en del enklare jobb redan nu. Jag tror att bägge dessa trender kommer att accelerera. AI-kunniga personer kommer att ersätta folk som inte kan AI, snarare än att AI kommer att ”ta allas jobb”.
Oavsett vilket är det garanterat bättre att kunna lite mer om AI, jämfört med att inte ha koll på området.
Hur står sig Sverige i dessa frågor jämfört med övriga Norden/Europa/världen?
– Sverige startade sent, men börjar få fart. Låt oss hoppas att vi kommer ikapp, eftersom AI ser ut att bli avgörande för konkurrenskraften framöver.
Vem tycker du ska söka kursen?
– Kursen är för dig som vill förstå lite mer om hur man kan få bra och pålitliga svar från AI-modeller, antingen via chat-bot, eller dina python-program. Poängen är att bli bra på att använda AI i processer, program, och vardag.
Vad kan man jobba med efter avslutad kurs?
– Prompt engineering-kursen handlar inte om att helt ändra din inriktning, utan att säkra att du hänger med i den snabba tekniska utvecklingen kring AI, och bibehåller/stärker din konkurrenskraft.
Vilka är dina topp 3 karriärtips för utvecklare?