SAMHäLLSBYGGNAD

Erik Björnhage: Arkitekt med digitalt fokus på ETTELVA Arkitekter

Publicerat
13 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook
Erik drömde om att bli arkitekt redan som 7 åring. Idag är han arkitekt på ETTELVA och sitter med i ledningsgruppen på Nackademins utbildning Byggnadsingenjör digitalt byggande. Han ser många fördelar med att läsa en YH-utbildning, bland annatden snabbhet, fokus och variation som programmen erbjuder. Läs mer om Eriks resa här:
 

Hej Erik! Kul att få träffa dig! Skulle du kunna börja med att berätta lite om dig själv?

– Jag heter Erik Björnhage är 46 år gammal och är ursprungligen från Göteborg. Jag har nyligen återvänt hem efter att ha spenderat över 20 år på olika platser runt om i världen. Mina stora intressen är segling, musik, god mat och allt som kan vara intressant.

 

Hur kom det sig att du blev intresserad av att arbeta inom samhällsbyggnad och framförallt digitalt byggande?

– Jag bestämde mig för att bli arkitekt redan vid 7 års ålder! Mitt intresse för samhällsbyggnad väcktes på mitten av 80-talet, och när spelet SimCity kom i slutet av 80-talet, blev den digitala dimensionen ännu tydligare. Vägen till mitt drömjobb som arkitekt var lite krokig, men med rätt inställning nådde jag tillslut målet.

 

Idag arbetar du som arkitekt med ansvar för digital utveckling på ETTELVA Arkitekter? Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– En typisk dag är varierad och innehåller allt från projektarbete relaterat till min arkitektroll till andra uppgifter som rör digital utveckling, såsom verktyg, metodik, problemlösning, direkt programsupport   eller kanske att utreda nya verktyg och möjligheter.

 

Det låter väldigt spännande! Vad skulle du säga är det bästa med ditt jobb?

– Definitivt variationen och möjligheten att träffa många trevliga människor.

 

Fanns det något som överraskade dig med yrket eller branschen?

– Ja, överraskningen för mig var den otroliga variationen inom yrket.

 

Varje YH-utbildning styrs av en ledningsgrupp som består av branschföretag, vars uppgift är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller hög kvalitet. Du sitter med i ledningsgruppen för Byggnadsingenjör digitalt byggande, varför gör du det?

–  Jag anser att det är arbetslivets ansvar att bidra med insikter och att stödja de personer som inom ganska snar framtid kommer att bli våra kollegor. Genom att dela tips, trix och erfarenheter till nästa generation kan vi hjälpa dem att bli ännu bättre, vilket i sin tur förbättrar hela byggbranschen.

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

– YH-utbildningar erbjuder snabbhet, fokus och variation som kanske inte är lika möjliga vid traditionella universitet och högskolor. I tillägg har LIA-studenter ofta bra inspel från sina utbildningar eftersom de redan där får kontakt med nya verktyg och arbetssätt, vilket berikar arbetsmiljön för oss som företag. Win-Win helt enkelt.

 

Hur ser du på framtiden, hur kommer branschen utvecklas?

– Branschen kommer att utvecklas och utmanas av nya möjligheter genom AI och automatiserade processer. Det kommer att vara utmanande i början, men när dessa förändringar får genomslag kommer de att omforma branschen i grunden.

 

Avslutningsvis, vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka en utbildning inom samhällsbyggnad på Nackademin?

– Mitt råd är att bara köra på! Vad är det värsta som kan hända? En annan sak som är bra att ha med sig är att vara frågvis! Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite. Det är alltid bättre att fråga och göra rätt än att inte fråga och riskera att inte göra det rätt.

 

Tack Erik för dina goda råd och att du delade med dig av din resa! Du inspirerar oss.

5 snabba med Erik
Vad drömde du om att bli när du var liten? Att bli arkitekt.
Vad gör du helst en ledig söndag? Helst sticker jag ut i naturen eller ut på havet om vädret tillåter.
I lurarna på morgonen? Tung, tung musik – mycket metal.
Bästa lunchlådan? Hemmagjord pizza.
Julafton eller Midsommarafton? Midsommar.

Fler artiklar
Så gick Jana från frisör till UX-designer
Intervjuer
Så gick Jana från frisör till UX-designer
Janas resa från frisör till UX-design har tagit henne genom flera länder …
Läs mer
Från undersköterska till arbetsledare på bara 1,5 år
Intervjuer
Från undersköterska till arbetsledare på bara 1,5 år
Läs mer
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Intervjuer
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Läs mer