HemAkinyi tog den smarta vägen ut i arbetslivet genom en eftertraktad roll inom IT
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

”När jag lärde mig programmering öppnades en ny värld”

Trots två masterutbildningar hade Akinyi Ocholla långa perioder av arbetslöshet. Med insikten att efterfrågan på programmerare förmodligen skulle fortsätta växa valde hon att bli javaprogrammerare. Det ledde snabbt till en fast tjänst som IT-konsult och dataanalytiker.

Trots masterutbildningar i genusvetenskap och meteorologi hade Akinyi Ocholla svårt att hitta jobb. Efter drygt ett år som verksamhetssamordnare på en kvinnojour och ett halvår som arbetssökande bestämde hon sig för att gå en förberedande kurs på Nackademin, och därefter en yrkeshögskoleutbildning till javaprogrammerare.

Jag hade egentligen ingen relation till IT. När jag tog min master i genusvetenskap på Linköpings universitet några år tidigare tänkte jag inte på IT överhuvudtaget, även om jag insåg att min vardag styrdes helt av digitala tjänster.

Inget att förlora på att byta karriär
Efter svårigheterna att få anställning, trots flera längre utbildningar, ifrågasatte hon nyttan av en traditionell, akademisk examen.

Jag insåg att ingen av mina högre utbildningar hade gett mig de jobb jag ville ha. Jag hade långa perioder av arbetslöshet och funderade mycket över arbetsmarknaden i Sverige. Jag såg att Sverige drevs av IT och att det fanns behov av programmerare, så jag beslöt mig för att byta spår så fort det gick.

Hon kom fram till att hon inte hade något att förlora på att byta karriär en gång till.

Jag ville ha ett säkert jobb, så att jag skulle slippa hoppa runt på visstidsanställningar. Och jag ville hitta en plats att växa på där jag kunde integrera mina andra kunskaper.

Akinyi Ocholla är van att snabbt lägga om kursen och anpassa sig till arbetsmarknaden. Ändå var det inte utan att tveka som hon bestämde sig för att skaffa en yrkeshögskoleutbildning. Att börja plugga senare i livet, med två små barn hemma, ställde också krav.

Det krävde en del planering och jag fick lägga undan pengar för att kunna plugga. Det kräver att alla ställer om litegrann. Jag hade pratat med några bekanta som redan jobbade inom IT och de tipsade om javaprogrammering och Nackademin. Det räckte för att jag skulle våga. När jag började lära mig programmering öppnades en ny värld för mig. Jag önskar att jag vetat då att det kommer att vara värt det.

Att det gick att hitta en kortare utbildning spelade stor roll för beslutet.

Jag ville inte lägga tid på att plugga i fem år till, så jag letade efter den kortaste, snabbaste vägen till en IT-utbildning. Jag kände att jag inte hade någon tid att slösa och ville bara ut i arbetslivet. Är man över 40 och har kommit till ett nytt land vill man bara börja jobba.

Delkurs på yrkeshögskoleutbildningen ledde till jobb
Efter examen fick Akinyi Ocholla jobb som IT-konsult och dataanalytiker inom AI och Robotic Process Automation på Sogeti Sverige. Hon tror att det särskilt var en delkurs på yrkeshögskoleutbildningen på Nackademin som öppnade dörren till hennes tjänst.

Utbildningen är rolig, intensiv och lärorik. Inom själva programmeringskursen finns olika delkurser, så något kommer att vara särskilt intressant för just dig. Det finns en delkurs där du själv väljer ämne. Jag valde artificial intelligence and machine learning, och det blev den kursen som ledde till jobbet på Sogeti Sverige.

Som IT-konsult var involverad i många projekt och hade stor variation i arbetsuppgifterna. Dessutom fanns det bra möjligheter att utvecklas och lära sig nya saker.

Ibland byggde jag chattbots, ibland robotar i automationsprocesser och ibland modeller i AI. Jag lärde mig nya verktyg och program hela tiden, det är nog det bästa.

Idag arbetar Akinyi på Atea som systemutvecklare, AI och chatbots.

Vill du veta mer om utbildningen Programutvecklare Java? Läs mer och ansök här!

Topp tre med mitt jobb

  • Stor variation i arbetsuppgifterna.
  • Möjlighet att lära sig nya program och verktyg.
  • Möjlighet till vidareutbildning mellan uppdrag.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär