IT

IT-branschen är fascinerande och i ständig rörelse!

Publicerat
18 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Från student till ledningsgruppsmedlem

Idag arbetar Magnus som konsult inom systemutveckling på B3 CodeRight, han har tidigare studerat på Nackademin och sitter med i ledningsgruppen för utbildningen Programutvecklare . NET. Han berättar för oss om sin resa till drömjobbet, fördelar med yrkeshögskola och varför han älskar att arbeta med programutveckling.
 

Hej Magnus, kul att få träffa dig! Berätta lite om dig själv?

 

– Magnus Sundström heter jag, är 35 år gammal och bor strax utanför Stockholm med min fru och våra två katter. När jag inte jobbar så spenderar jag mycket av min tid på gaming och musik, både att spela och lyssna.

 

En musikspelande utvecklare alltså, vilken spännande kombo! Nu är vi nyfikna, hur har din resa sett ut fram till idag?

 

– Efter musikgymnasium och värnplikt arbetade jag inom bevakningsbranschen i nästan 10 år. Trots att jag trivdes med jobbet, lönen och kollegorna kände jag att jag inte ville arbeta som vakt ända fram till pensionen. En vän som redan arbetade inom IT-branschen föreslog att rollen som systemutvecklare kanske skulle passa mig. Jag läste en preparandkurs i C# för att bli behörig till Nackademins .NET-utbildning, och sedan dess har jag inte sett mig om!

 

Det bästa med jobbet är att få arbeta med problemlösning och få kognitiv stimulans

 

Underbart när det blir rätt! Berätta lite, vad gör du idag?

 

– Idag arbetar jag som konsult inom systemutveckling på B3 CodeRight, och jag har för närvarande uppdrag hos en av våra kunder inom e-handel.

 

Det låter väldigt roligt! Kan du dela med dig vad det bästa är med ditt jobb?

 

– Det bästa med mitt jobb är att få arbeta med problemlösning och få kognitiv stimulans. En av de finaste känslorna i världen är den man får när man löst ett problem eller en bugg man arbetat med alldeles för länge!

 

Var det något som överraskade med yrkesrollen?

 

– Jag var överraskad av hur centralt kreativt tänkande är inom programmering. Arbetet är inte alls så statiskt och fyrkantigt som jag trodde; det handlar mycket om att lösa unika problem, och att samarbeta i team, även med andra avdelningar på företaget. Att arbeta som utvecklare är också mycket mer socialt än vad mina fördomar sade.

 

Varje YH-utbildning styrs av en ledningsgrupp som består av branschföretag, vars uppgift är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller hög kvalitet.

 

Att vara med och forma morgondagens talanger och kollegor är en fantastisk möjlighet

 

Du sitter med i ledningsgruppen för Programutvecklare. NET, varför gör du det?

 

– Efter att ha genomgått utbildningen själv, ville jag bidra till att forma innehållet och göra det relevant för branschens behov. På det sättet så kan jag hjälpa till att göra utbildningen bättre för studenterna. Att vara med och forma morgondagens talanger och kollegor är en fantastisk möjlighet att göra skillnad och knyta kontakter inom branschen.

 

Det låter som en fantastisk möjlighet! Du som är ju är tidigare student och nu konsult i branschen, vilka fördelar ser du med att läsa en yrkeshögskoleutbildning ( YH ) ?

 

– Utbildningarna är praktiskt inriktade och branschnära. Med en ledningsgrupp med yrkesaktiva representanter anpassas utbildningens innehåll efter branschens nuvarande och framtida behov. Dessutom är utbildningarna korta, 3-4 terminer, vilket gör det till en mer hanterbar investering jämfört med klassiska högskoleutbildningar.

 

Utbildningen innehåller 1/4 dels praktik på en arbetsplats. Vilka fördelar ser du med att ta emot LIA-studenter?

 

– Förutom att bidra till kompetensförsörjningen kan företaget forma kommande talanger och hitta potentiella anställda efter utbildningens slut. En LIA-praktik ger också möjlighet för både studenten och företaget att under en längre period lära känna varandra inför en eventuell anställning efter utbildningens slut.

 

Om du tycker att det är roligt och givande – sök!

 

Avslutningsvis, vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till Programutvecklare. NET?

 

– Jag är övertygad om att alla kan lära sig att koda, men långt ifrån alla kommer att tycka att det är roligt och intressant nog att bygga en karriär på. Om du har möjlighet, läs en kvällskurs eller sitt hemma på kammaren och laborera själv innan du ansöker. Googla ”learn C#” ( det vanligaste programmeringsspråket inom .NET-plattformen ), ”learn java” eller ”learn javascript” så kommer du hitta tusentals med tutorials och gratis onlinekurser.

 

Om du tycker att det är roligt och givande – sök! IT-branschen är fascinerande och i ständig rörelse. Jag ångrar inte en sekund att jag bytte karriär.

 

Stort tack Magnus för att du delade med dig av din resa till drömjobbet!

5 snabba med Magnus

  1. 1. Vad drömde du om att bli när du var liten? När jag var riktigt liten ville jag bli kock. Efter gymnasiet hamnade jag av en slump i restaurangbranschen under en kort period. Jag provade då på att arbeta som kock och insåg ganska snabbt att det inte var någonting för mig!
    2. Vad gör du helst en ledig söndag? Sovmorgon och sedan resten av dagen framför dator eller spelkonsol
    3. I lurarna på morgonen? Nestor! Morgon, middag och kväll!
    4. Bästa lunchlådan? Lasagne
    5. Sol eller snö? Sol
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer