IT

Från löneadministratör till Fullstack webbutvecklare

Publicerat
18 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Nackademin – ett tryggt val

Jirawan, 27 år, arbetade som löneadministratör på ett IT-företag i drygt 3 år, där kom hon i kontakt med många intressanta människor som arbetade inom IT. Sakta men säkert väcktes hennes intresse för programmering till liv, och hon bestämde mig för att söka sig till Yrkeshögskolan. Hon har flera vänner som gått på Nackademin, och hon hade hört bra om skolan så att det blev just Nackademin kändes som ett tryggt val.
 

Det bästa med utbildningen – nya vänner och nya kunskaper


En av de bästa sakerna med utbildningen är att får hon lära känna så många nya människor, som hon förhoppningsvis kommer att vara vän med hela livet. Men också att hon lär sig något nytt varje dag.

 

–  Det är alltid spännande att få lära sig nya saker, och jag vågar faktiskt påstå att jag har lärt mig något nytt om programmering varje dag!

 

Hon tillägger att hon älskar design och att Nackademins lokaler är härliga att vistas vilket såklart underlättar undervisningen.

–  Det är häftigt att få vistas i så fina lokaler. Den höga takhöjden kombinerat med stora fönster i byggnaden är ett stort plus avslutar hon.

 

Att få prova på sitt drömjobb innan examen


En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Jirawan tycker att det är ett perfekt koncept att kombinera teori med praktik, under en såkallad LIA-praktik.  Hon kommer att ha sin LIA-praktik höst/vår 23/24 ( oktober 2023 – april 2024 ) och letar just nu efter en spännande arbetsplats där hon kan få prova på sina färdigheter.

 

–  Att få vara ute och testa på arbetslivet gör att man får en bättre och klarare bild av vad man pluggar till. Det blir verkligare helt enkelt.

 

Jirawan ser ljust på framtiden – IT går ständigt framåt i utvecklingen


Som Fullstack-utvecklare har hon möjlighet att efter sina studier arbeta både som Frontend – och Backend utvecklare. Hon berättar för oss att yrkesrollen lockar henne eftersom att hon får utlopp för hennes kreativa sida, samtidigt som hon kan hålla en öppen dörr för backend.

 

Jag har alltid haft en kärlek för design, och har ofta tänkt att det vore fantastiskt att få kombinera det med min karriär.

 

I framtiden vill hon jobba på ett medelstort företag där hon kan prova på lite allt möjligt inom Webbutveckling. Hon tänker att det är viktigt att prova på olika roller när du är ny, så att du får en tydligare bild av yrket. Det som verkar roligast med jobbet är helt klart att få utlopp för hennes kreativitet, och att arbeta i en bransch som ständigt går framåt i utvecklingen säger hon.

 

Att arbeta för en mer jämställd bransch


Bristen på kompetens är stor inom IT-branschen, och behöver framförallt fler kvinnor. Brist på mångfald leder till en brist på perspektiv som riskerar att bromsa innovationstakten. Vi frågar Jirawan vad hon tänker om detta.

 

–  Det är viktigt att barn tidigt introduceras till IT och ser alla möjligheter som finns. Barn måste förstå vid en tidig ålder att programmering är minst lika vanligt, viktigt och roligt som polis, advokat och brandman.

 

Hon avslutar med att säga att hon överlag tycker att branschen har lyckats med att nå ut till fler kvinnor, men att vi alltid kan bli bättre genom att synas i fler forum. Ju mer vi pratar om yrket desto fler kommer att våga söka.

 

Våga söka! Vad vore livet om man aldrig vågade göra något nytt?


Till dig som funderar på att söka till Webbutvecklare vill hon bara säga, våga söka!  Hon har lärt sig så mycket roligt under utbildningen, och hon är väldigt  glad över att hon vågade kasta sig ut.

 

Jag förstår att det kan kännas läskigt att bara ”kasta ut” sig i det ”okända”, men vad vore livet om man aldrig vågade göra något nytt? Jag längtar tills den dagen jag tar examen och äntligen få prova på yrket “på riktigt”.

 

Vi önskar Jirawan stort lycka till i framtiden!

5 snabba med Jirawan

 

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Min stora dröm var att bli gatusopare. Än idag kan jag och mina syskon sitta och skratta åt det. Men sanningen är att gatusoparen vi hade på vår gata alltid verkade så obekymrad och glad. Det kan vara den stora faktorn till att jag ville bli som honom.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Ta en lång skogsprommis med min vovve Junie, samtidigt som jag lyssnar på en spännande podd – DRÖM!
3. Sol eller snö? Finns bara ett rätt svar här – SOL!
4. Vad åt du till frukost imorse? En grillad ost- och skinkmacka men två äppel-festis – mums.
5. I lurarna på morgonen? Åh svårt ju, men måste nog säga Hozier- Swan Upon Snow.

Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer