Experttips: Så kan ditt företag utveckla sin kompetens på bästa sätt

Publicerat
22 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Vill du som företag säkerställa en framgångsrik utveckling och kompetensförsörjning?
Då har du kommit rätt!

Mette Svensson, affärsutvecklare på Nackademin och ansvarig för FöretagsNackademin, delar med sig av expertis för att hjälpa företag att kompetensutvecklas på bästa möjliga sätt. Med sin gedigna erfarenhet arbetar hon dagligen nära företag för att identifiera och uppfylla deras kompetensbehov. Nedan följer hennes fyra bästa råd för en lyckad kompetensutveckling.

 

1.Identifiera behoven
För att säkerställa en effektiv och relevant kompetensutveckling behöver företag utvärdera sina behov och identifiera områden där det finns kompetensbrister. Ofta är det svårt för företag att själva lokalisera dessa brister, och där kommer vi in. Vi hjälper till att identifiera och rekommendera lämpliga utbildningslösningar baserat på företagets specifika behov.

 

2. Ha realistiska mål och förväntningar
För att öka framgångsfaktorn är det viktigt att ha realistiska mål och förväntningar. Utvärdera vilka mål som är relevanta, givande och utmanande för medarbetarna, samtidigt som du undviker att sätta mål som är för höga eller för låga. Se även till att förväntningarna på hur utbildningen kan bidra till företagets framgång är realistiska och tydligt kommunicerade.

 

3. Dela ansvaret för kompetensutveckling:
Som ledare är det viktigt att inte enbart erbjuda kompetensutveckling till de anställda, utan även se till att de får tid och möjlighet att utnyttja dessa resurser. Många företag lägger ansvaret på de anställda att själva ta initiativ till kompetensutveckling, vilket ofta resulterar i att det inte sker. Därför måste du som ledare skapa en kultur av lärande och aktivt främja medarbetarnas kompetensutveckling.

 

4. Satsa på kontinuerlig utbildning
Kompetensutveckling är en pågående process och bör inte betraktas som en engångshändelse. Arbetsmarknaden förändras ständigt och det är avgörande att regelbundet uppdatera och förbättra sin kompetens för att förbli konkurrenskraftig. Satsa därför på kontinuerlig utbildning och se till att hålla medarbetarnas kunskaper aktuella.

Kontakta mig

Utifrån era förutsättningar anpassar vi genomförandet av våra befintliga YH-utbildningar så de passar er personal.

 

Mette Svensson
Affärsutvecklingschef
Mejla mig eller nå mig på tel: 073-053 77 68

Mette Svensson
Fler artiklar