SAMHäLLSBYGGNAD

Emma karriärväxlar från lärare till byggnadsingenjör

Publicerat
13 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

En bred utbildning – helt rätt i tiden

 

Emma är 43 år och kommer från Dalsland. Efter 20 år som idrott/NO lärare och med två högskoleexamen i ryggen var hon redo för ett nytt steg i karriären. Hon lyfte blicken mot samhällsbyggnad och läste om regeringens mål att 25% av alla anställda inom byggbranschen ska vara kvinnor år 2030. Av den anledningen började hon titta på utbildningar inom området och fastnade för Byggnadsingenjör, digitalt byggande

 

Emma har alltid älskat en början och ett slut, och tänkte att projektledning av något slag skulle passa henne väldigt bra. Hon valde utbildningen för att den är bred och innefattar många olika områden såsom ledarskap, logistik, byggprocesser, BIM-verktyg, Punktmoln, VR och entreprenadjuridik. Kunskap är fantastiskt, säger hon.

 

” Att få så mycket ny kunskap inom ett helt nytt område är otroligt utvecklande och intressant. Kunskap är fantastiskt på det sättet att den aldrig tar slut. Sen är vi faktiskt mer kvinnor än män på utbildningen, vilket är väldigt roligt och positivt.”

 

Det bästa med yrkeshögskola är att vara nära branschen

 

Eftersom att Emma har två högskoleutbildningar så föll valet nu på en yrkeshögskoleutbildning, eftersom att den är så nära arbetslivet. Med utbildare från branschen och 25% LIA-praktik får du vara ute och praktisera yrket på riktigt vilket är toppen, säger Emma.

 

Vår ledningsgrupp för utbildningen består av personer i branschen. Detta gör att utbildningen är ”skräddarsydd” för att fylla upp de kompetenser som saknas i branschen. Hon tillägger att utbildningen är relevant för branschen och att du i din kommande yrkesroll kan spara både tid och kostnader i projekten, vilket är motiverande!

 

” Utbildningen ligger helt rätt i tiden, eftersom att byggbranschen förändras. Digitalt byggande är framtiden, där alla i ett projekt jobbar digitalt i samma samverkansprogram där du kan utföra kollisionskontroller/kostnadskalkyler/tidsåtgång redan innan bygget startar. Detta sparar både tid och är kostnadseffektivt. ”

 

För en mer jämställd bransch – introducera samhällsbyggnad redan i gymnasiet

 

Byggbranschen har länge lyft behovet av att öka jämställdheten i branschen. Vi frågar Emma vad vi kan göra för att få fler kvinnor till byggbranschen.

 

” Branschen satsar på många interna program nu vilket är bra. Skanskas lärlingsprogram riktat mot kvinnor och PEAB:s lärlingsprogram för kvinnor ( Byggåret ) för att nämna några. Jag tror mycket på att synas och höras i media. Kanske kan vi börja redan i grundskolan med riktad information till tjejer inför gymnasievalet?”

 

En ljus framtid för digitala byggingenjörer

 

Byggbranschen och anläggningsdelen har ett stort rekryteringsbehov de närmaste åren. Speciellt stor är efterfrågan av den kompetens som behövs i den digitaliseringsprocess som byggbranschen befinner sig i. Emma berättar för oss att det som lockar med yrket är variationen och att det finns så många vägar att gå efter examen. Hon lägger till att det är kul att det finns många jobbmöjligheter inom ROT (Reparation, Ombyggnad, Tillbyggnad) och förvaltning.

 

” Jag ser ljust på framtiden. Jag vill gärna kombinera min tidigare erfarenhet som lärare med min nya utbildning, där jag som projektledare bidrar till starka projektteam som jobbar effektivt, hållbart, stärker varandras kompetenser och är mål och resultatinriktade”

 

Till dig som funderar på att börja studera till byggnadsingenjör digitalt byggande vill hon säga –  sök!

 

” Du behövs i byggbranschen. Digitalt byggande är framtiden och en kompetens som kommer att efterfrågas i stor utsträckning framöver”.

 

Vi önskar Emma stort lycka till i framtiden!

5 snabba med Emma

 

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Jag ville bli chef som pappa.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Slappar, kollar sport/serier.
3. Sol eller snö? SOL! Alla dagar i veckan.
4. Vad åt du till frukost imorse? Kvarg med nötter och honung. En stor kopp kaffe förstås.
5. I lurarna på morgonen? Ingenting

Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer