SAMHäLLSBYGGNAD

Alejandro blev anställd under sin LIA-praktik som arbetsledare inom mark och vatten

Published
12 March 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook
Alejandro Zuaznabar delar sin resa från att ha varit snöröjare och servitör till att studera och tillslut landa drömjobbet inom mark- och anläggningsbranschen. Han berättar om hur han trots språkliga utmaningar snabbt säkrade en anställning, och betonar också fördelarna med Nackademin och yrkeshögskolan där du som student snabbt får en fot in i branschen. Alejandro ser optimistiskt på framtiden, där krav på kompetens och kontinuerlig utbildning ökar.  

 

Varför yrkeshögskola och Nackademin

 

Hej Alejandro! Kul att träffa dig! Berätta gärna lite om dig själv?

 

Jag heter Alejandro Zuaznabar och är 37 år gammal. Min erfarenhet sträcker sig över olika sektorer, från sälj till byggbranschen, med roller som projektförsäljare och projektledare. Jag kom till Sverige 2018 och har hunnit med en hel del sen dess, mestadels av tiden har varit inom mark- och anläggningsarbete, men jag har också arbetat som servitör, städare, snöröjning från tak och rivare.

 

Jag brinner för personlig utveckling, och är en person som inte ger upp lätt och är beredd att klättra berg för att uppnå mina mål. När jag får ett nej eller förlorar en möjlighet försöker jag rannsaka mig själv, förstå vad jag saknade och vad jag behöver förbättra för att nå mitt mål.

 

Vad fick dig att söka till yrkeshögskola och Nackademin?

 

Min tidigare arbetsledare föreslog att jag borde överväga att studera för att kvalificera mig till en annan typ av position. Till en början trodde jag att detta skulle vara svårt eftersom min svenska var begränsad, men han sådde ett frö i mig. I mars 2021 hade jag ännu inte fått mitt personnummer för att kunna registrera mig på skolan och min svenska var fortfarande bristfällig. Trots detta gav jag inte upp och arbetade hårt. I december fick jag mitt uppehållstillstånd i Sverige och började förbereda mig för att påbörja mina studier. Jag genomförde förberedande kurser inom bygg och anläggning samt ett språktest i svenska för att bli antagen till Nackademin.

 

” Nackademin har ett fantastiskt rykte, särskilt bland byggföretag, och ett stort nätverk av kontakter där du kan söka praktik eller arbete efter avslutade studier.”

 

Under hela min studietid fick jag möjlighet till förstärkning genom Yrkesvenska, och jag hade en underbar utbildningsledare, Sarmad Faith, som stöttade mig i många beslut och vägväl. Jag fick mycket stöd från skolan, jobbade hårt och lyckades tillslut nå min dröm på en väldigt kort tid.

En vanlig dag på jobbet

 

Wow, du är verkligen målinriktad! Vad arbetar du med idag och hur ser en vanlig dag ut?

 

Idag arbetar jag som arbetsledare på Contractor Mark AB. En vanlig arbetsdag för mig innefattar att föra dagbok över projektet, utföra egna kontroller, ta hand om den operativa arbetsledningen, hantera inköp av arbetsmaterial samt samarbeta med ansvarig platschef för daglig planering och ge stöd till yrkesarbetare.

 

Låter som att rollen varierar mycket, vad är det bästa med ditt jobb?

 

Det bästa med mitt jobb är känslan som infinner sig när jag åstadkommit något och att jag lär mig nya saker varje dag – detta är mitt drömjobb!

 

” Jag var väldigt nöjd med min utbildning inom mark och vatten och har nu bestämt mig för att ta nästa steg i karriären genom att studera till Platschef på distans via Nackademin. Det blir spännande!”

 

Underbart att du hittat rätt! Var det något som överraskade med yrket/branschen?

 

Jag kände en stor osäkerhet när jag började studera eftersom svenska inte är mitt modersmål, och jag trodde att det skulle bli svårt att hitta jobb. Men efterfrågan inom industrin är stor, och jag hade inte ens avslutat mina studier innan jag fick ett anställningskontrakt som arbetsledare. Under min första LIA-period hade jag ett anställningskontrakt i handen redan från dag ett. Industrin utvecklas ständigt med nya teknologier och metoder där flexibilitet och förmågan att anpassa sig till dessa förändringar är avgörande.

 

Fördelar med yrkeshögskola och LIA-praktik

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

 

Det bästa med yrkeshögskolan är att innehållet i utbildningarna går direkt till kärnan och att du får de verktyg du behöver för din framtida yrkesroll. Nackademin samarbetar med näringslivet och du som student utbildas inom de kompetenser som företagen verkligen behöver.

 

En annan bra sak är att Nackademins utbildare är yrkesverksamma personer som kommer direkt från branschen och har lång erfarenhet inom området. En jättebra väg in till din framtida yrkesroll där du kan ställa frågor och få hjälp från proffs.

 

En fjärdedel av utbildningen består av praktik där man är på en verklig arbetsplats. Vilka fördelar ser du med att ta emot LIA-praktikanter?

 

1. Energifyllda studenter med nya färdigheter har kunskap om de senaste och mest avancerade verktygen och programmen. Under praktikperioden kan de tillämpa denna kunskap utan att skapa en ekonomisk belastning för företaget.
2. Dessa studenter är inte bara temporära resurser, de lägger också till ett värde genom att effektivisera processer med aktuella verktyg och program.
3. Entusiastiska studenter är som oslipade diamanter, anpassningsbara och redo att införa innovation i företaget.
4. LIA-programmet skapar starka relationer och ger företag möjlighet att bidra till utbildningens relevans för branschens behov.

 

Kvalitetspolicy
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik

Alejandro ser ljust på framtiden

 

Om du får blicka in framtiden, hur tror du att branschen kommer att utvecklas?

 

Byggbranschen anpassar sig ständigt till samhällets behov och utveckling, min vision för framtidens byggindustri är optimistisk och fokuserad på kontinuerlig tillväxt. Kraven utvecklas i takt med samhällets framsteg, antingen genom utveckling av nya områden eller renovering av befintliga. För de som funderar över arbetsmöjligheterna efter avslutade studier vill jag betona att de ledande företagen inom sektorn investerar i kontinuerlig utbildning för sina anställda, för att hålla sig uppdaterade med teknologiska framsteg och nya standarder, påverkade av lagstiftning och marknad. Med ökande krav inom sektorn kommer det finnas en ökad efterfrågan på personer som investerar sin tid i att lära sig de tekniker och färdigheter som erbjuds av utbildningsinstitutioner.

 

Vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till utbildningen Byggnadsingenjör mark och vatten?

 

För blivande studenter inom Byggnadsingenjör Mark och Vatten vill jag säga att detta är en fantastisk karriärmöjlighet! Områden som renoveras eller utökas kräver ökad kapacitet, och infrastrukturen fortsätter att växa. Trots minskningen av byggnadsprojekt de senaste åren har mark och vatten-sektorn varit stabil med goda tillväxtmöjligheter. Så för dem som funderar på att börja studera välkomnar jag er till byggbranschens framtid, där kontinuerlig utbildning och anpassningsförmåga är nyckeln till framgång!

5 snabba med Alejandro

 

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? När jag var liten drömde jag om att bli ingenjör och skapa fantastiska strukturer. Nu kännerjag att jag börjar förverkliga min dröm.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? På en ledig söndag föredrar jag att vara utomhus, kanske ta en lång promenad eller ha en avslappnad dag i naturen med mina tre hundar och familjen.
3. I lurarna på morgonen? På morgonen lyssnar jag ofta på inspirerande podcaster för att komma igång och bli motiverad inför dagen.
4. Bästa lunchlådan? Bästa lunchlådan för mig är något hälsosamt och energigivande, kanske en Majs Krispy Brod med sallad och olika proteinkällor.
5. På spåret eller Idol? Jag skulle välja ”På spåret” över ”Idol”. Jag älskar att utmana mig själv med kunskap och lära mig nya saker

Fler artiklar
Så gick Jana från frisör till UX-designer
Intervjuer
Så gick Jana från frisör till UX-designer
Janas resa från frisör till UX-design har tagit henne genom flera länder …
Read more
Från undersköterska till arbetsledare på bara 1,5 år
Intervjuer
Från undersköterska till arbetsledare på bara 1,5 år
Read more
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Intervjuer
Så effektiviserade Thomas arbetet med Robotic Process Automation
Read more