IT

Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch

Published
31 May 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Intervju med Ellinor Adelöw

Möt Ellinor Adelöw , en driven och passionerad QA-specialist som hittade sin väg in i IT-branschen på ett oväntat sätt. Med en bakgrund som hälsocoach har hon nu landat i en roll där hennes noggrannhet och engagemang för kvalitet verkligen kommer till sin rätt. Hon delar med sig av vad hon älskar med sitt jobb, fördelarna med LIA-praktik och sina tankar om jämställdhet i IT-branschen. Ta del av hennes inspirerande resa och insikter för framtidens studenter.

Hej! Berätta lite om dig själv?

 

–  Mitt namn är Ellinor, jag är 36 år och bor i Älta med min familj. Jag har alltid haft sporten som en central del av mitt liv. När jag inte är på fotbollsplanen älskar jag att vara ute i skogen med min familj.

 

Vad gjorde du innan ditt nuvarande jobb?

 

–  Innan jag började arbeta med QA utbildade jag mig till hälsocoach och jobbade som receptionist. Det var en spännande tid, men jag kände att jag ville prova något nytt.

 

Varför började du intressera dig för jobb inom IT och kvalitetssäkring?

 

–  Min sambo är iOS-utvecklare och när han skapade en egen app, fick jag vara med och testa den. Jag visste inte då att det faktiskt var ett yrke, men jag blev fascinerad av processen och ville veta mer.

 

Som QA på Bontouch hjälper Ellinor andra varumärken att utveckla innovativa produkter

 

Vad jobbar du med idag?

 

–  Idag arbetar jag som QA på Bontouch, där vi arbetar med app- och webbutveckling och hjälper andra varumärken utveckla innovativa och framgångsrika produkter som slutanvändaren älskar. Ingen dag är den andra lik i mitt team. Vi följer utvecklingen från kravspecifikation till slutanvändare och försöker täppa till så många potentiella problem som möjligt genom nära samarbete med kollegor och partners.

 

Det låter kul! Vad är det bästa med ditt jobb?

 

–  Det bästa med mitt jobb är att det är så brett och att det finns många områden att specialisera sig inom. Att sprida ett “QA-tänk” till mina kollegor är både roligt och viktigt för att vi ska kunna kvalitetssäkra våra produkter på bästa sätt.

 

“ Utbildningen gjorde mig direkt redo för arbetslivet ”

 

Vilka fördelar ser du med yrkeshögskola och LIA-praktik?

 

–  Utbildningen Kvalitetssäkrare och testare på Nackademin var en perfekt fortsättning på mitt nyfunna intresse inom testning. Utbildningen är fokuserad och branschnära och gjorde mig direkt redo för arbetslivet.

 

Jag vet själv hur viktigt det är som LIA-student att hitta en bra praktikplats där man får vara med och utforma sin praktik efter sina intressen, men också lära sig så mycket som möjligt. Därför tycker jag det är självklart att ta emot praktikanter på Bontouch.

 

Utvecklingen av branschen går i raketfart

 

Hur ser du på framtiden och hur branschen utvecklas?

 

–  Vi har bara börjat utforska hur vi kan använda AI inom vårt yrke. Utvecklingen kommer att gå i raketfart och vi kommer att hitta fler sätt att använda och komplettera vårt nuvarande arbetssätt med nya hjälpmedel för att effektivisera våra arbetsflöden till max.

 

Var det något som överraskade med branschen?

 

–  Jag hade en förutfattad mening att branschen var hård och kantig, men den är faktiskt väldigt mjuk och följsam. Det är verkligen vad man gör den till – inställningen är allt!

 

Vad kan vi som utbildningsanordnare och branschen generellt göra för att få fler kvinnor till IT?

 

–  Vi måste fortsätta engagera oss och sprida kunskap om det vi gillar med yrket, oavsett kön. Det handlar om att hitta rätt nätverk och sprida information i de kanaler där intresset finns. Samarbete med redan etablerade nätverk där kvinnor redan är kan också vara en bra strategi.

 

“ Det är det bästa jag gjort för min karriär och jag älskar mitt jobb”

 

Vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till Kvalitetssäkrare och testare på Nackademin?

 

–  Bara gör det! Det är det bästa jag gjort för min karriär och jag älskar mitt jobb. Om du är en person som inte ger upp, hittar fel i tv-reklam och inte räds att ta reda på hur saker fungerar, då är detta utbildningen för dig.

Fem snabba med Ellinor

 

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Veterinär, älskar djur! 
  2. Vad gör du helst en ledig söndag? Spenderar den med familj och vänner, lite fotboll och ett dopp i de blå! 
  3. I lurarna på morgonen? Mares – 95 4. 
  4. Bästa lunchlådan? Bim bim bap kyckling från Kimchi, nom nom! 
  5. 5. Om AI skulle beskriva dig med 2 ord? AI beskrev mig som – Insiktsfull och engagerad
Fler artiklar
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Intervjuer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Read more
Från elektriker till Javautvecklare
Intervjuer
Från elektriker till Javautvecklare
Read more
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Read more