HemVad gör en IT-projektledare på en webbyrå?
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Vad gör en IT-projektledare på en webbyrå?

Det vet Anna Szendröi, IT-projektledare på webbyrån The Generation. Hur kan en vanlig dag se ut, vilka egenskaper är viktiga för en IT-projektledare och vad är viktigt för den som är ny i branschen? Vi har intervjuat Anna om just det!

Porträtt på Anna Szendröi på kontoret

Hej Anna! Du jobbar som IT-projektledare på webbyrån The Generation. Vad innebär det?

Hej! Mitt främsta ansvar är kunder som är i produktion hos oss, det vill säga vars webbplatser är under konstruktion. Jag agerar bollplank för dem när det kommer till frågor, funderingar eller idéer, men ser även till att uppsatt budget hålls. Dessutom har jag det övergripande ansvaret för respektive projekt från uppstart till lansering. Jag har även hand om några förvaltningskunder också. De är oftast stora bolag med höga ambitioner som behöver en nära kontakt hos oss. Ofta är de i behov av en objektiv, digital strateg som hjälper dem att vidareutveckla webbplatsen så att de hela tiden håller sig uppdaterade och moderna online.

Mina kollegor består bland annat av designers, frontendutvecklare och backendutvecklare och som IT-projektledare på en webbyrå har jag även en processutvecklande roll där jag tar fram processer internt samt skapar förutsättningar för att våra team ska jobba så bra och effektivt som möjligt utan att behöva tumma på kvalitén.

Vad gör du en vanlig dag på jobbet?

Ofta har jag möten med kunder eller partners och så hjälper jag dagligen mina kollegor om de behöver eller saknar någonting för att projektet ska komma vidare framåt. Jag jobbar även mycket med planering, processutveckling och utvärdering av projekt så det blir mycket nära dialog med både kunder och kollegor. Sen är det en del tidsplanering inom projekten och strategiarbete för förvaltningskunderna också.

Ofta har jag möten med kunder eller partners och så hjälper jag dagligen mina kollegor om de behöver eller saknar någonting för att projektet ska komma vidare framåt.

Vilka drivkrafter har du i ditt jobb?

Jag sporras verkligen av när jag får medverka i strategiarbetet externt hos kund och med hjälp av min kunskap ge input på hur webbplatsen kan bli optimal redan från start. Dessutom är det extra roligt när man ska göra ett större förändringsarbete och att se resultatet av det. En stor drivkraft är också när mitt team och jag får stort förtroende av kunderna, det är då vi levererar de absolut bästa resultaten.

Du har bland annat varit med och tagit fram nackademin.se. Vilka andra typer av projekt jobbar du med och vilken roll har du då?

Det stämmer! Nackademin.se var ett stort och relativt omfattande projekt som löpte över nästan ett år. Eftersom att det var ett stort, digitalt omtag som skulle göras med nackademin.se, anammade jag strateg-rollen väldigt tidigt i projektet. Det är ett typiskt projekt där min roll som strateg är med från början.

Andra projekt kan vara mindre eller av annan sort, där det finns flera typer av beställare. Ibland är det projekt som har korta leveranstider och då gäller det att hela tiden vara snabb på bollen och ta snabba beslut. Vissa projekt har väldigt många involverade personer som har olika roller, då är min kanske främsta uppgift att ge tydliga direktiv internt och ha extra nära dialog med projektteamet så ingenting faller mellan stolarna. I några projekt har beställaren väldigt klara idéer från början och då gäller det att hitta en balans mellan att ta hänsyn till deras idéer och att komma med objektiv input och utmana för att nå det bästa resultatet.

Vilka tre egenskaper anser du är viktiga för att lyckas som IT-projektledare?

Kommunikativ, lyhörd och strukturerad. Kommunikativ för att det är mycket att hålla ordning på och att följa upp. Dessutom minimeras sannolikheten för missförstånd om man kommunicerar. Med lyhörd menar jag ett öppet sinne och en förmåga att se andra perspektiv än sitt eget. Till det hör väl att också kunna visa sitt eget perspektiv på ett pedagogiskt sätt för olika typer av personer. I och med att det ofta är mycket att hålla koll på och många saker som ska synka med varandra behöver man kunna jobba strukturerat för att förebygga att saker går fel.

I och med att det ofta är mycket att hålla koll på och många saker som ska synka med varandra behöver man kunna jobba strukturerat för att förebygga att saker går fel.

Vilka tips har du till någon som är ny i branschen?

Var nyfiken, var flexibel och sug in all kunskap som andra omkring dig har. IT kan verka skrämmande men vid närmare eftertanke är det ju en stor del av vår vardag, det är bara mer eller mindre komplext i olika sammanhang. När man identifierar sammanhangen där det är komplext och får en förståelse för hur det fungerar är det som en helt ny värld som öppnas – embrace:a den!

Hur håller du dig uppdaterad om vad som händer i branschen? Har du något tips på en blogg, podd eller bok för den som är intresserad av att ge sig in i IT-branschen?

Jag spanar ganska ofta på hur branschkollegor jobbar och diskuterar mycket med mina kollegor hur vi kan göra våra sajter ännu vassare. Dessutom surfar jag ibland in på Awwwards för att se vilka sajter som är innovativa och utmärker sig. I och med att våra kunder är i alla möjliga olika branscher försöker jag hålla koll på näringslivet generellt genom att läsa dagspressen. Jag lyssnar himla sällan på poddar så har tyvärr inga tips där. TED talks finns dock massor med grymma inom flera kategorier – programmering, web, kod och internet för att nämna några!

Lyssna även på Utbildningspoddens avsnitt Välkommen till IT-branschen där vi tillsammans med Anna och hennes kollegor på The Generation djupdyker i IT-branschen och deras olika roller.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär