Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Om programmet

Stad: Stockholm

Form: YH-utbildning

Pris: 0 kr ex. moms

Längd: 2 år

Praktik: 30 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst betyg Godkänt/3/E i: Svenska B/2 och Engelska B/6 eller motsvarande kunskaper. Minst 18 månaders yrkeserfarenhet kopplad till ett företag inom Data/IT eller teknikbranschen alternativt erfarenhet av arbete från en IT-avdelning, verksamhetsutveckling, arbete med IT-system eller annat tekniskt utfört arbete. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning om minst 50 %

OBS! Tänk på att skicka in kopior på dina originalbetyg, utdrag från t.ex. antagning.se är ej giltiga.

Kurser
Kalendarium

Kravanalytiker

Vill du jobba med att ställa krav som förhindrar miljonförluster?

Kravanalytiker är ett kreativt och stimulerande jobb som passar dig som gillar att analysera, förbättra processer och lägga pussel. Det är dessutom ett kvalificerat och snabbväxande yrkesområde med chans till bra löneutveckling.

OBS! Den här utbildningen kommer inte att starta hösten 2018. Den hade sin sista start hösten 2017.

De flesta har retat sig på dåligt fungerande dataprogram, appar, spel eller webbtjänster. Är det medicinska, ekonomiska eller tekniska system som fungerar bristfälligt kan det i värsta fall gå riktigt illa. Brister i funktionen hänger ofta ihop med kravställningen – den som beställde systemet kunde inte riktigt förklara vad det var man ville ha.

Som kravanalytiker har du kunskap om både affärsnytta och IT. Du har kontakt med uppdragsgivare och IT-avdelningar – ställer smarta frågor, analyserar och kartlägger behov. Din roll är att förvandla luddiga tankar och önskemål till en klart formulerad beställning till de som programmerar systemet. En bra kravanalys är den viktigaste förutsättningen för ett framgångsrikt IT-projekt.

”Du tar reda på vad som behövs göras – inte hur det ska göras” – Benny, student Kravanalytiker. Läs intervjun här.

”Analysering av krav innebär att stå i händelsernas centrum” – Johan Wallentin, konsult kravanalysering. Läs intervjun här.

Utbildningens kurser hittar du här.

Karriär och löneutveckling

Att behovet av kunniga kravanalytiker blir allt viktigare är ett faktum. Den lägsta lönen för en kravanalytiker är 28 500 kr, men medianlönen ligger på 41 000 kr. Högsta lönen för en erfaren kravanalytiker ligger på 58 000 kr. Du kan också välja att gå andra vägar, till exempel som projektledare inom IT, med en medianlön på 43 000 kr. Är du motiverad och engagerad finns alla möjligheter! Aktuell lönesstatistik kan du hitta på http://lonebarometern.idg.se/loner.

Vem är du?

För att lyckas behöver du vara vetgirig och nyfiken. Du måste lyssna, men också höra – även det som inte alltid blir sagt – och kunna dra omdömesgilla slutsatser för att förstå. Du behöver ha förmågan att skapa förtroende, och att samarbeta med olika typer av människor med varierande kunskap, kompetens och befattning.

Utbildningen – Kravanalytiker

Efter avslutad utbildning ska du ha färdigheter att självständigt arbeta som kravanalytiker i en arbetsgrupp och kompetens att genom långsiktig analys förbättra verksamhetens interna processer med IT-lösningar som effektiviserar arbetsflödet och i slutändan skapar nöjdare kunder. Du ska också ha förmåga att arbeta fram en strategi för din egna kontinuerliga kompetensutveckling i en snabbt föränderlig bransch.

Du får kompetens i att använda kravverktyg och att beskriva branschens olika områden inom kravanalys samt kravmetoders för- och nackdelar. Du ska förstå utveckling ur både ett test- och kravperspektiv samt att kunna projektleda kravprocesser.

Du som studerande ska genom utbildningen ha möjlighet att utveckla och använda nyfikenhet, entusiasm, problemlösningsförmåga, ansvarstagande, skapande enskilt och i grupp, samarbetsförmåga och helhetstänkande.
Yrkesrollen är inriktad på utveckling, problemlösning och analyser och uppfyller därmed möjliga krav på att de studerande ska utveckla sin förmåga att tänka nytt, ta initiativ och ansvar samt att lösa problem. Arbeten och uppgifter kommer att förekomma både som enskilda och i grupp.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Verktyg och metoder, med kravdokument och -planering, styrning och rapportering
 • Tillämpad behovsinventering och tidsuppskattning samt riskanalys
 • Behovsanalys, kravinsamling och förstudie
 • Dokumenthantering och versionshantering
 • Kravmodeller och kravspecifikationer enligt standardiserade modeller som use-cases, interaktions- , sekvens-, klassdiagram
 • Modellering av visuell kravsammanställning
 • Management inom IT och förståelse för helheten av en företagsverksamhet
 • Projektmodeller och ledarskap inom IT
 • Introduktion och förberedelse för kravcertifiering enligt REQB/IREB
 • Alla studenter gör också ett examensarbete

En stor del av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Handelsbanken, Com Hem, Kicks, H&M, Folksam och Tieto Sweden.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas, och våra studenter har gott rykte i branschen.

Marknaden – kravanalys allt mer efterfrågad kompetens

IT-sektorn 
ökar generellt och datayrken har som grupp goda utsikter under 5–10 år framåt. IT är och utvecklas till en allt mer integrerad del i samhället och för företagen vilket ställer ökade krav på just analys av verksamhetens krav kopplat till IT-utveckling. Som en naturlig följd av att IT-användarna blir mer mogna och ställer högre krav ökar efterfrågan av kravanalytiker som säkerställer att framtagna krav är detaljerade samt utvecklings- och testbara. Stockholms län är den mest IT-intensiva regionen i hela landet – varför behovet här är störst!

Yrkesroller efter avslutad utbildning

Kravanalytiker efterfrågas oftast i större organisationer, IT-avdelningar och i IT-konsultföretag som banker, finans- och försäkringsbranschen. Även myndigheter, som är stabila verksamheter med positiv utveckling, behöver kravarbete kontinuerligt för att säkra den känsliga verksamhet som bedrivs.

Yrkesroller du kan sikta på efter avslutad utbildning:

 • Kravanalytiker, IT
 • Kravställare
 • Verksamhetsanalytiker, IT
 • Produktägare (en variant av kravställare)

Antagningskrav:

 • Grundläggande behörighet
 • Godkänt i Svenska B/2
 • Godkänt i Engelska B/6
 • Minst 18 månaders yrkeserfarenhet (minst 50% omfattning) kopplad till ett företag inom Data/IT eller teknikbranschen alternativt erfarenhet av arbete från en IT-avdelning, verksamhetsutveckling, arbete med IT-system eller annat tekniskt utfört arbete.

Urval:

 • Gymnasiebetyg
 • Eftergymnasiala studier
 • Arbetslivserfarenhet
 • Antagningsprov (den här delen ger högst urvalspoäng)

Läs mer om urvalsprocessen här.

Om programmet

Stad: Stockholm
Form: YH-utbildning
Pris: 0 kr ex. moms
Längd: 2 år
Praktik: 30 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst betyg Godkänt/3/E i: Svenska B/2 och Engelska B/6 eller motsvarande kunskaper. Minst 18 månaders yrkeserfarenhet kopplad till ett företag inom Data/IT eller teknikbranschen alternativt erfarenhet av arbete från en IT-avdelning, verksamhetsutveckling, arbete med IT-system eller annat tekniskt utfört arbete. För att yrkeserfarenheten ska räknas måste den ha haft en omfattning om minst 50 %

OBS! Tänk på att skicka in kopior på dina originalbetyg, utdrag från t.ex. antagning.se är ej giltiga.

Kurser

Nyheter

Nackademister del i projekt kring gemensam BI-plattform för Sveriges kommuner

Tillsammans med Advania deltar Nackademins Business Intelligence-studenter i ett projekt riktat mot offentlig sektor. Vi passade på att ställa ett par frågor till Per Åke Andersson, som jobbar med konceptutveckling på Advania och varit med och initierat projektet. Läs mer »

”Vi är en yrkeshögskola och ska förbereda studenterna för verkliga förutsättningar”

Kravanalytiker och Byggprojektör CAD-BIM - vad har de gemensamt? Mycket, visar det sig, när utbildningsledarna Magdalena och Mohammed nu sjösätter ett gemensamt projekt för att skapa så verklighetstrogen undervisning som möjligt. Magdalena berättar mer! Läs mer »
Se fler nyheter »

 

Anmäl ditt intresse nedan

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Lös talet i bilden för att gå vidare

Genom att använda den här tjänsten samtycker jag till att Nackademin får spara mina personuppgifter och skicka digital kommunikation till mig i form av nyhetsbrev, inbjudningar och annan viktig information som kan intressera mig. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

* Dessa fält måste fyllas i.