En smart förpackning är halva nyttan/affären – men hur gör man?
Förpackningsutvecklare/- designer. Är du en kreativ, praktisk och tekniskt lagd person, intresserad av formgivning, konstruktion, teknik och marknadsföring? Då kanske du vill bli en professionell förpackningsdesigner? Genom utbildningen Förpackningsutvecklare/-designer får du kompetens att utveckla förpackningskoncept med helhetsperspektiv: säljande, effektiva, miljöanpassade, transportanpassade, lättöppnade och lätta att återvinna.
Den här utbildningen har garanterad start HT18 och är öppen för ansökan!
Förpackningarnas betydelse i samhället blir allt större i takt med att kommersen växer och konkurrensen ökar. Varumärken ska stärkas, positioneras och belysas för att vinna kampen om köparna. Men det handlar inte bara om utseende. Visst ska en förpackning rent visuellt attrahera målgruppen, men den måste också vara praktisk för ändamålet, miljö- och användarvänlig, klimatsmart och kostnadseffektiv. Den ska fungera i produktionen och transporten, i butiken, hemma hos konsumenten och i retursystemen. Den ska göra minimalt ekologiskt fotavtryck.
Utbildningens kurser hittar du här.
Utbildningen – Förpackningsutvecklare/- designer
I utbildningen Förpackningsdesign lär du dig hur hela förpackningsprocessen fungerar och vad som avgör hur en förpackning utformas. Du får kunskaper om olika material och deras egenskaper, om konstruktion, grafisk form, produktionsteknik, tryckprocesser, ekonomi, marknadsföring, projektledning med mera. Vi jobbar praktiskt i vår verkstad och med våra maskiner, men också med teoretiska ämnen.
En viktig del av din utveckling blir att förstå hur man löser kunders problem affärsmässigt genom att tolka en brief, göra research, generera idéer, ta fram förslag, dokumentera och presentera lönsamma förslag – fram till behovsorienterad totallösning. För att få träning och förståelse för hur det är att arbeta mot kund får du delta i skarpa projekt som till exempel designtävlingar och studentuppdrag från företag.
Några punkter på schemat:
- Adobe CC-programmen intensivkurs (vi förväntar oss att du har grundkunskaper i något av programmen Illustrator, InDesign och/eller Photoshop. Vi rekommenderar grundkursen på www.moderskeppet.se )
- Grafisk och typografisk form
- Grafisk teknik, pre-press och tryckmetoder
- Material och teknik, förpackningar
- Konstruktion: CAD-teknik och grunder i 3D
- Designutveckling förpackningar
- Skapa dummies: digitalt, för hand, med skärbord och 3D-printer
- Förpackningslogistik
- Projektledning
- Marknadsföring, konsumentbeteende och butiksdisplay
- Upphandling, offerter, kalkyler
- Grunder i branschjuridik
- Förpackningsutveckling för ett hållbart samhälle
En tredjedels praktik på ett företag i branschen
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på ett företag som LIA-praktik. Där får du under erfaren handledning utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att förstå affärsmässiga processer och att skaffa dig värdefulla kontakter. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Oriflame, ACO, IKEA, Granit, Cloud Nine, Identity Works, Urbanista och AARE Grafisk Produktion.
På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag. Företag i vår ledningsgrupp formar utbildningens innehåll och upplägg. Genom lärande i arbete, LIA-praktiken, så är Nackademin också en rekryteringsbas, och våra studenter har gott rykte i branschen.
Jobben
Du kan antingen arbeta som egenföretagare inom förpackningsdesign, eller som anställd på ett större eller mindre företag. Floran av yrkestitlar är bred, exempelvis:
- Förpackningsutvecklare / -projektledare / -samordnare
- Konstruktör av förpackningar och displayer
- Designer förpackningar byrå/inhousebyrå
- Produktionsledare byrå/inhousebyrå
- Inköpare
- Grafisk designer
- Pre-press
- Säljare med design- och förpackningskompetens
Några exempel på praktikföretag:
Handeln: ICA, IKEA, Coop, Claes Ohlson, HM
Förpackningsindustrin: DS Smith Packaging, Ranhammar, BillerudKorsnäs, Rise, SmurfitKappa
Varumärkesägare: IKEA, ACO, Oriflame, Mondelez, Cederroth, Johan & Nyström
Design- och reklambyråer främst i Stockholm
Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst godkänt betyg i:
- Svenska B/2
- Engelska B/6
- Matematik B/2
Urval:
- Gymnasiebetyg
- Antagningsprov