Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår
Kontaktuppgifter

08-466 60 00

antagningen@nackademin.se
Om programmet

Stad: Uppsala

Form: Yh-utbildning

Pris: 0 kr ex. moms

Längd: 2 år

Praktik: 26 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst godkänt betyg i: Svenska B/2, Engelska A/5, Matematik B/2 samt Bygg och anläggning 1.

Kurser
Kalendarium
22aug

Upprop startar för samtliga utbildningar

Mellan 22-24 augusti sker uppropen för nya studenter. Här hittar du uppropsschemat!
24aug

Utbildningsstart för nya Yh-utbildningar

Den generella riktlinjen är att nya utbildningar startar den 24 aug. I schemat kan du se vad som gäller för just din klass.
11okt

Branschdag bygg – Uppsala

Den 11 oktober är det dags för vår branschdag inom bygg i Uppsala! Ett fantastiskt tillfälle för arbetsgivare och studenter att knyta värdefulla kontakter inför framtiden! Vill du som arbetsgivare delta? Anmäl ditt intresse här så får du mer information när det närmar sig.
Fler Events »
Mina sidor

Här kan du logga in och se aktuell status på din ansökan!

Logga in
Hur ansöker jag?

Läs mer om hur du ansöker till våra olika utbildningar.

Läs mer
Arbetsplatsen

Byggnadsingenjör kalkyl och inköp

Det byggs som aldrig förr! Samtidigt finns det många äldre områden, som till exempel miljonprogrammen, som är i stort behov av underhåll och renovering. Många är också byggbolagen som konkurrerar, så det gäller att kunna erbjuda attraktiva offerter för att få uppdrag. Utan att tumma på kvalitet eller sälja sig för billigt, förstås.

Utmanas du av komplexa uppgifter som att kalkylera tids-, material- och personalåtgång, och som kan tänka dig att planera bygg- eller anläggningsprojekt? Då kan byggnadsingenjör inom kalkyl och/eller inköp vara något för dig!

Obs! Utbildningen startar inte hösten 2018, utan nästa start är till vårterminen 2019. 

Det här är en utbildning som länge varit efterfrågad, då yrkesrollen ändrats i och med digitaliseringen av samhället. Rollen har tidigare varit en av snickarnas mer anonyma uppgifter till idag vara en ren kontorstjänst. Ny kompetens krävs – samtidigt som rollen har blivit allt viktigare i takt med det ökade antalet byggen och byggföretag.

Som byggnadsingenjör med inriktning inom kalkyl och inköp är du generellt en stödfunktion till platschef och/eller företagsledning. Du kan få anställning på ett bygg- eller konsultföretag och jobba inom såväl nyproduktion, ROT-arbeten, hållbart byggande, VVS som övriga installationer.

Efter utbildningen kan du dock få lite olika yrkesbefattningar:

Som entreprenadingenjör arbetar du med produktionsförberedelser, projekt- och tidplaner samt produktionskalkyler och uppföljning ute på bygget.

En kalkylator tar fram underlag inför anbud, det vill säga beräknar material- och arbetskostnader för byggprojekt. Under själva produktionsskedet beräknar man kostnader för så kallade ÄTA-arbeten – ändrings-, tillkommande och avgående arbeten.

Inköparen arbetar i olika skeden av byggprocessen med att handlägga offertförfrågningar och göra offertutvärderingar, beställa, planera och granska leveranser till byggarbetsplatsen. Inköparen behövs också som stöd för inköp under pågående projekt.

På många företag är kalkylator och inköpare en kombinerad yrkesroll. Det gör att den anställda har mer varierande arbetsuppgifter.

Utbildningen

Efter utbildningen ska du självständigt och i grupp kunna planera och utföra specialiserade arbetsuppgifter inom kalkylering och/eller inköp.  Som kalkylator (och även som anbudsingenjör) arbetar du med att beräkna material- och arbetskostnader för byggprojekt inom till exempel nyproduktion, ROT, hållbart byggande eller VVS. Som inköpare arbetar du i olika skeden av byggprocessen, till exempel med att handlägga offertförfrågningar och att göra offertutvärderingar.

I utbildningen ingår bland annat

 • Affärsmannaskap, projektledning och teambuilding
 • Betongtekniker, materialåtgång och prissättning
 • Byggproduktion och logistik, kvalitetssystem och säkerhet
 • Byggteknik och konstruktioner, tekniska regelverk (HUS.AMA och BBR)
 • Energikostnader och effektivisering, klimat och byggfysik
 • Hållbar utveckling och miljölagstiftning, klassificeringssystem
 • Juridik och upphandling, lagar och regelverk
 • Kalkylering och inköp
 • Ekonomisk projektstyrning, digitala hjälpmedel, BBR
 • Projektering och modellering (BIM), ritningar och andra handlingar
 • ROT-metoder

Läs mer om utbildningens alla kurser här.

Info om praktik

En stor del av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas och våra studenter har gott rykte i branschen.

Marknadenregeringen tillskjuter 1 miljard SEK till upprustning av miljonprogrammen

Byggbranschen är mycket stark i Sverige och prognosen för framtiden är god: år 2017 kommer 7 500 fler att arbeta inom byggindustrin jämfört med 2015. På grund av bostadsbristen och de höga pensionsavgångarna kommer efterfrågan på kalkylatorer/inköpare även fortsättningsvis att vara stor. Utöver nyproduktion är också ROT-projekt ett viktigt arbetsområde för yrkesgruppen. Framförallt gäller det miljonprogrammen i städerna som i många fall är i stort behov av upprustning, energieffektivisering och tillgänglighetsanpassning.

I Uppsala har Länsstyrelsen och länets samtliga kommuner som mål att bygga 25 000 bostäder fram till 2020/2021 och man satsar också på en utökad infrastruktur, vilket kommer generera stora jobbmöjligheter för kalkylatorer och inköpare.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

 • Kalkylator
 • Entreprenadingenjör
 • Inköpare
 • Byggnadsingenjör

Antagningskrav:

Grundläggande behörighet samt lägst godkänt betyg i:

 • Svenska B/2
 • Engelska A/5
 • Matematik B/2
 • Bygg och anläggning 1

Urval:

 • Gymnasiebetyg
 • Antagningsprov

Läs mer om urvalsprocessen här.

Om programmet

Stad: Uppsala
Form: Yh-utbildning
Pris: 0 kr ex. moms
Längd: 2 år
Praktik: 26 veckor


Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst godkänt betyg i: Svenska B/2, Engelska A/5, Matematik B/2 samt Bygg och anläggning 1.

Kurser

Nyheter

FAQ: Allt du behöver veta inför terminsstarten

Det kan kännas som mycket att hålla koll på som nyantagen student på Nackademin. Därför har vi samlat några av de viktigaste sakerna som kan vara bra ha koll på inför terminsstarten. Läs mer »

Uppropsschema för nya studenter 2018

Har du blivit antagen till en utbildning? Då är det viktigt att kommer på uppropet och bekräftar din plats om du blivit antagen. Även du som står som reserv 1-20 blir kallad till uppropet och har fortfarande möjlighet att bli erbjuden en plats. Här hittar du uppropstiderna! Läs mer »
Se fler nyheter »

 

Anmäl ditt intresse nedan

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Lös talet i bilden för att gå vidare

Genom att använda den här tjänsten samtycker jag till att Nackademin får spara mina personuppgifter och skicka digital kommunikation till mig i form av nyhetsbrev, inbjudningar och annan viktig information som kan intressera mig. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

* Dessa fält måste fyllas i.