Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Om programmet

Stad: Stockholm

Form:

Pris: 0 kr ex. moms

Längd: 1,5 år

Praktik: 15 veckor


Antagningskrav:
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst betyg Godkänt/E i: Svenska B/2, Engelska 5/A, CAD 1 eller motsvarande kunskaper inom 3D-modellering eller liknande. Om du saknar CAD 1 men vill visa på dina kunskaper, kontakta antagningen så kan du göra ett arbetsprov.

Kurser
Kalendarium

3D-printer designer och operatör

Vad kan man inte printa i 3D?

3D-printer designer och operatör. Tekniken bakom 3D-printing har benämnts som ”den tredje industriella revolutionen” (IPQuaterly). En 3D-printer kan tillverka allt från dentalprodukter och smycken till flygplansdelar och prototyper för större maskiner. De är enkla och relativt billiga att skapa, ändra, uppdatera och massproducera – utan dyra lagerkostnader. Man kan printa On Demand, och snabbt och utan svinn möta nya kundbehov. Material och skrivare utvecklas hela tiden så det är bara fantasin som sätter stopp – och bristen på kompetens i landet. Så har du spännande idéer och grundläggande kunskaper i digital design så är du välkommen ombord mot en ny värld att utforska!

OBS! Den här utbildningen kommer inte att starta hösten 2018. Den hade sin sista start hösten 2017.

Som designer och operatör inom 3D skapar du ritningar i särskilda program på datorn, konverterar dem till filer och överför till printern, som skriver ut en modell av det du designat i 3D.

Additiv tillverkning (AT) där 3D-printing ingår är under utveckling, men redan ett mycket konkurrenskraftigt fält inom den ständigt utvecklande teknikbranschen. Det är svårt att hitta en industri eller annan verksamhet som 3D-printing inte kan påverka i positiv riktning, som exempelvis fordons-, plast- och gummiindustrin, företag inom industridesign och produktutveckling, och inte minst medicin- och protestillverkning som kräver komplex anatomi. Den ekonomiskt fördelaktiga och flexibla tekniken skapar också stora möjligheter för mindre företag att göra prototyper, utveckla idéer och tillverka produkter utan långa och riskfyllda produktionsled. 3D-printing går dessutom snabbt: från idé till färdig produkt kan gå på bara några timmar!

Utbildningen

Efter avslutad utbildning ska du kunna designa och skapa 3D-modeller efter koncept och designskiss, och enligt olika 3D-printerteknikers begränsningar.

Du ska kunna hantera 3D-scanning av objekt, skulptera digitalt i vanligt förekommande 3D och CAD programvara, känna till omkostnader och vad som är fördelaktigt att tillverka med 3D-print samt kunna underhålla 3D-printers för kontinuerlig drift.

I utbildningen ingår bland annat

 • Materialegenskaper: vad är lämpligt både för prototyp respektive färdig produkt, materialens olika fördelar samt användningsområden.
 • Olika typer av metoder och 3D-printers samt deras för- och nackdelar.
 • Hantera vanligt förekommande filformat, och importera, exportera och konvertera filer.
 • Att tänka lösningsorienterat utifrån bestämda tidsramar, och leverera produkter enligt kundspecifikation.
 • Entreprenörskap och innovation för att utveckla 3D-printing i nya användningsområden.
 • Utveckla kundrelationer och anpassa kundens behov till de möjligheter som finns.

Praktiken

En stor del av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du under erfaren handledning omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Där har du också chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

Då flera företag inom 3d-print och additiv tillverkning ligger runt om i Sverige så är det en fördel om man ser möjligheten att göra praktiken på en annan ort.

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (Lärande i Arbete = praktik på arbetsplats) så är Nackademin också en självklar rekryteringsbas, och våra studenter har gott rykte i branschen.

Marknaden – 3D-printer designer och operatör

Nackademin har tillsammans med 16 branschkontakter kartlagt anställningsbehovet av AT-specialister i Stockholmsregionen. Som exempel har Arcam ett nationellt anställningsbehov på cirka 35 personer de närmaste tre till fem åren. Höganäs Digital Metal är ett annat företag med stort behov, och som också börjar nå en internationell marknad inom serviceområden som tandläkarvård och medicin. Även stora företag som HP och Canon har klivit in på marknaden för 3D-printing. Samtidigt ökar tekniken snabbt på konsumentmarknaden – vilket gör att utsikterna för den som har utbildning inom området är goda!

Yrkesroller efter avslutad utbildning

 • 3D-printeroperatör
 • Designer för 3D-printer
 • Specialist Additiv tillverkning
 • 3D-tekniker
 • 3D-modellerare för 3D-print

Antagningskrav:
Grundläggande behörighet samt lägst godkänt betyg i:

 • Svenska B/2
 • Engelska A/5
 • CAD 1 eller motsvarande kunskaper inom 3D-modellering eller liknande.

Urval:

 • Gymnasiebetyg
 • Eftergymnasiala studier
 • Arbetslivserfarenhet
 • Antagningsprov (den här delen ger högst urvalspoäng)

Läs mer om urvalsprocessen här.

Om programmet

Stad: Stockholm
Form:
Pris: 0 kr ex. moms
Längd: 1,5 år
Praktik: 15 veckor


Antagningskrav:
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst betyg Godkänt/E i: Svenska B/2, Engelska 5/A, CAD 1 eller motsvarande kunskaper inom 3D-modellering eller liknande. Om du saknar CAD 1 men vill visa på dina kunskaper, kontakta antagningen så kan du göra ett arbetsprov.

Kurser

 

Anmäl ditt intresse nedan

Fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig!

Lös talet i bilden för att gå vidare

Genom att använda den här tjänsten samtycker jag till att Nackademin får spara mina personuppgifter och skicka digital kommunikation till mig i form av nyhetsbrev, inbjudningar och annan viktig information som kan intressera mig. Läs mer om hur vi hanterar dina personuppgifter i vår integritetspolicy.

* Dessa fält måste fyllas i.