HemStudenternas tips till dig som vill börja plugga
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Studenternas tips till dig som vill börja plugga

STUDENTERNAS TIPS. Står du inför valet att göra något annat? Har du funderingar kring om eller vad du ska plugga? Vi frågade några som har stått inför precis samma val för inte så länge sedan – några av Nackademins studenter. Här ger de sina bästa tips till dig som vill börja plugga!

Följ ditt hjärta! Åldern spelar ingen roll om man vill förändra och lära sig något nytt!
Pia Lundgren, student, Tandsköterska på distans

”Jag valde en utbildning som inte hade någonting att göra med det som jag pluggade på gymnasiet. I början var jag rädd och tänkte mycket på att jag inte skulle ha den kunskap som krävdes för att klara av kurserna. Jag var dessutom rädd för att jag inte skulle ha någon nytta av min utbildning i framtiden. Jag såg det mer som en utbildning där jag fick hålla på med saker som verkligen intresserade mig, utan att ha någon aning om vad för jobb man kunde få eller om jag skulle fortsätta med det efter examen. Sedan började jag tänka på att jag aldrig kommer att få veta hur det är om jag inte testar utbildningen.

Att börja plugga igen är inte så läskigt som man tror. De bästa tipsen jag har är att försöka se mer åt fördelarna och försöka tänka mer positivt. Stressa inte i onödan genom att övertänka saker.”

– Amilia Waloh, student, Förpackningsutvecklare/-designer

”Det viktigaste är att följa sitt hjärta. Om du är rädd för att det ska bli fel, som exempelvis att välja fel skola eller att du inte ska trivas med utbildningen, så är det helt okej. Skulle det vara så att du sen inte trivs eller känner att du gjort fel val, då är det bara att sluta. Inte värre än så egentligen. Lika viktigt som det är att lyckas i livet så är det viktigt att ”misslyckas” eller känna att ”detta vill jag inte göra”, för då vet du det och kan gå vidare och vara stolt över att du i alla fall vågade prova.

Att börja plugga ska kännas roligt och man ska vara öppen och mottaglig. Det ska inte vara en börda.”

– Sandra Engstrand, nyexaminerad student, Marknadskommunikatör inom sociala medier

”Jag valde att göra ett avbrott i yrkeslivet för att plugga. Anledningen bakom valet var att jag ville plugga för att ta mig uppåt inom samma bransch. Avbrottet från arbete tycker jag har motiverat mig till att fokusera på studierna, då jag vet vad jag ”måste” tillbaka till om jag inte prioriterar skolan. Mitt tips i valet av studier är att välja något man har lite kunskap inom, men kanske saknar behörighet eller bevis för att kunna arbeta med. Då kan det få studierna att inte kännas övermäktiga och man slipper sitta med ”snoken i boken” hela tiden och kan då även få tid att vårda sina sociala behov under studietiden.”

– Leopold Toldy, student, Anläggningsingenjör med inriktning infrastruktur

 

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär