HemStudenter inom förpackningsutveckling kammar hem pris i internationell designtävling
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

Studenter inom förpackningsutveckling kammar hem pris i internationell designtävling

Förpackningsutveckling. Tre bidrag från Nackademins stundenter inom förpackningsutveckling vann priser i den internationella designtävlingen Packplay. En av vinnarna är Carolina Ulmehed som kom på andra plats i kategorin ekodesign. Vi har ställt några frågor till Carolina om tävlingen och hennes bidrag Go With The Flow.

Tampongkartong med text Go with the flow

Packplay är en internationell designtävling för studenter från 19 olika universitet och 11 olika länder. Årets tema var ekodesign och vi säger grattis till alla deltagare från Nackademin som kammade hem priser inom de olika kategorierna material, ekodesign och favoriter. Carolina Ulmehed vann andra pris i kategorin ekodesign med sitt bidrag Go With The Flow  – en smart och kreativ förpackning för tamponger.

Grattis till andra pris i kategorin ekodesign! Berätta om ditt bidrag Go With The Flow.   Att ta fram en tampongförpackning var faktiskt inte min första idé, utan det började med en förpackning till kakao som jag spånade vidare till tvättmedelspaket, tills det tog stopp och då tog jag hjälp från en kollega på mitt jobb! Hon tyckte att dagens tampongförpackningar var usla då de lätt öppnar upp sig och går sönder så att de till slut ramlar ut överallt i väskan. Då kom jag att tänka på att man kanske kunde använda sig av en klick-funktion och jag visste att jag hade en sparad prototyp hemma av en tablettask som jag utforskade vidare på.

Hur har din arbetsprocess har sett ut? De kan se lite olika ut beroende på vad jag gör. I detta fall började jag tänka på vad för brister det finns idag på produkter som vi ser i vardagen. Vad klagar man på? Vad saknar man? Jag började med att göra research på roliga och innovativa lösningar, men sedan tog det stopp på grund av att jag inte tyckte det var nog för just detta ändamål och då frågade jag folk i min omgivning – vilket ledde till tampongförpackningen. Sedan ville jag att den skulle vara lite djärvare i illustration och namn.

Vad har varit det roligaste med att delta i Packplay? Att man får tänka så det knakar och komma med olika idéer, men det roligaste är nog också att se vad alla ens kamrater har kommit fram till! Det är både kul och mycket givande att se hur man arbetar och tänker olika.

Stötte du på några utmaningar? Jag tyckte inte att mina första skisser och prototyper räckte till så där kom mitt problem in ganska tidigt. Jag bytte till en andra idé och sedan in i mitten av perioden ändrade jag mig igen och fick då arbeta på högvarv för att hinna få den klar i tid.

Har du deltagit i liknande tävlingar förut?  Jag har varit med i PIDA, där flera av mina klasskamrater kammade hem 5 av 6 priser!

Läs mer om deras deltagande i PIDA här.

Blev du nyfiken på utbildningen Förpackningsutvecklare/-designer? Du hittar mer information här.