HemSandra vill inspirera fler till att välja en karriär inom bygg
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Sandra vill inspirera fler till att välja en karriär inom bygg

Sandra Mobaraki, känd från TV4:s Nyhetsmorgon och Instagramkontot ByggSandra, är en inspiratör inom bygg som jobbar med att ändra synen på byggbranschen och få fler kvinnor att välja en karriär inom bygg. Sandra träffar Nackademins studenter inom bygg under en lunchföreläsning om hur vi kan göra byggbranschen till en mer attraktiv bransch. Vi har självklart intervjuat henne om detta!

Hej Sandra! Berätta lite om dig själv.

Jag är 25 år gammal och arbetar som tjänstechef på en av Sveriges största byggvaruhandlar. Jag har en bakgrund inom affärsutveckling och försäljning, och har även läst en utbildning inom konceptutveckling. Jag är en person som tror att allt är möjligt; att vi kan påverka och förändra våra liv, men även andras. Och att vi alla behöver ta ett ansvar, inte bara ansvar för oss själva – men även för den bransch vi arbetar inom.

Vad var det som lockade dig med en karriär inom bygg?

Jag hamnade i byggbranschen av en slump. Det var efter att jag tagit studenten och jag var på jakt efter ett sommarjobb och började jobba i en byggvaruhandel. Det visade sig vara ett av de bästa besluten jag någonsin kunnat ta. Jag utmanas och utvecklas varje dag, tack vare byggsektorn.

Du är en inspiratör inom bygg och jobbar aktivt med att ändra synen på byggbranschen och att få fler kvinnor att välja en karriär inom bygg, bland annat genom Instagramkontot ByggSandra och att vara med på TV4:s Nyhetsmorgon. Berätta mer om det arbetat.

Efter att ha jobbat i byggbranschen i sex år, insåg jag att jag inte kunde stå vid sidan av och hoppas på en förändring. Utan jag var tvungen att kavla upp ärmarna för att vara med och driva arbetet framåt. ByggSandra är en byggplattform för alla. Där man får en ny syn av byggsektorn, blir inspirerad samt får tips och råd. Min målsättning är att, genom ByggSandra, kunna visa upp en rolig och intressant bild av byggbranschen. Jag tror att det på sikt, kan bidra till att fler kvinnor vågar överväga samt se byggbranschen som ett alternativ. På det sättet, kan jag lyckas inspirera fler kvinnor till byggbranschen.

Min målsättning är att, genom ByggSandra, kunna visa upp en rolig och intressant bild av byggbranschen. Jag tror att det på sikt, kan bidra till att fler kvinnor vågar överväga samt se byggbranschen som ett alternativ. På det sättet, kan jag lyckas inspirera fler kvinnor till byggbranschen.

Det finns inte så många aktörer som visar upp den positiva sidan av byggbranschen idag. Detta gör att man som privatperson, känner sig väldigt orolig och rädd när man ska köpa hantverkartjänster. Genom TV4:s Nyhetsmorgon får jag möjligheten att ge svenska folket tips och råd, för att underlätta deras kommande renoveringar. Min förhoppning är att detta ska kunna bidra till en positiv, samt bra syn av byggbranschen och hantverkare.  

Hur jobbar du för att inspirera andra att välja en karriär inom bygg?

Mitt mål är att man genom ByggSandra blir nyfiken på att välja byggbranschen. Varje vecka så publicerar jag en ny kvinnlig förebild. Anledningen till att jag gör det, är för att jag tror på att man behöver se kvinnliga förebilder eller inspiratörer som man själv känner igen sig i. För att kunna se sig själv göra en karriär inom byggsektorn.

Vad behöver förändras för att vi ska få en mer jämställd byggbransch?

Något som är avgörande, och kritiskt, är att vi behöver få in nya perspektiv och nya röster. Annars kommer vi aldrig kunna driva utvecklingen framåt. Det är avgörande att vi får in fler kvinnor för att vi ska komma närmare en jämställd byggbransch.

Vi behöver få in nya perspektiv och nya röster. Annars kommer vi aldrig kunna driva utvecklingen framåt.

Hur skulle du vilja beskriva byggbranschen för den som inte tagit klivet in i den?

Byggbranschen är levande, och så himla häftig. Du har möjligheten att vara med när vi utvecklar och förändrar branschen. Din kompetens och dina erfarenheter är efterfrågade och du kommer att lära dig något nytt varje dag och hela tiden utmanas. Du får även möjligheten att vara med och bygga Sverige.

Är du en av dem som funderar på att ge dig in i byggbranschen? Här hittar du 9 olika vägar till en karriär inom bygg.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär