Hem”Så länge det byggs såväl bostäder som infrastrukturprojekt behövs det folk”
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

”Så länge det byggs såväl bostäder som infrastrukturprojekt behövs det folk.”

Gustav Martin har varit med och tagit fram utbildningen Byggnadsingenjör Mark och vatten och sitter i utbildningens ledningsgrupp.

Gustav Martin sitter i ledningsgruppen för utbildningen Byggnadsingenjör Mark och vatten. Här berättar han om utbildningen och hur prognosen ser ut för dig som är sugen på en karriär inom byggbranschen.

Hej Gustav, berätta lite om dig själv och din roll på JM.

Efter avslutade studier på Nackademins program ”anläggningsingenjör” började jag på JM AB som arbetsledare 2005. Genom åren har jag haft flera tjänster inom JM och efter arbetsledare blev det platschef, entreprenadingenjör och arbetschef. Nu arbetar jag som projektledare.

Du har varit med i framtagningen av Nackademins utbildning Byggnadsingenjör mark och vatten och sitter även med i ledningsgruppen för utbildningen. Kan du berätta lite mer till vem utbildningen riktar sig?

Utbildningen finns till och är utformad för att svara upp mot det behov som vi i branschen ser. Ledningsgruppen består av människor både från projektering- och produktionsföretag, så det finns en stor bredd av kompetens.

Så länge det byggs såväl bostäder som infrastrukturprojekt behövs det folk. Befolkningen ökar och efterfrågan på bostäder är i regel hög. Enligt Nackademins siffror får 92% jobb när de är klara. Det är samma känsla som jag har. Branschen behöver folk.

Vad fokuserar utbildningen på?

Den fokuserar på att studenterna ska ha en så pass bred kompetens som möjligt när de är klara med sina studier.

Vilka är främsta arbetsuppgifterna i rollen som Byggnadsingenjör mark och vatten?

När du är nyexaminerad brukar de vanligaste tjänsterna inom produktion vara mätningstekniker eller arbetsledare. Detta är bra ingångsjobb för att få vara ute på jobb i produktion. Väljer man banan mot projektering så kommer du säkert börja i en roll som biträdande projektör.

Vilka karriärmöjligheter innebär det för den som väljer att utbilda sig till Byggnadsingenjör mark och vatten?

Väldigt stora skulle jag säga. När du väl är inne i byggbranschen är det ganska fritt att kunna söka sig mot det du är mest intresserad av. Vissa börjar i produktion och byter till projektering, och andra gör tvärtom. Du kan även jobba både i beställar- eller entreprenörsorganisation. Antingen hos privata eller offentliga aktörer.

Har du några karriärstips som du kan ge till våra blivande studenter?

Ta tillvara på LIA-perioderna och försök välja företag med omsorg. Att både testa projektering och produktion är bra. Att göra bra ifrån sig på LIA’n kan betyda goda förutsättningar för vidare anställning.

Hur ser anställningsbehovet ut i branschen?

Så länge det byggs såväl bostäder som infrastrukturprojekt behövs det folk. Befolkningen ökar och efterfrågan på bostäder är i regel hög. Enligt Nackademins siffror får 92% jobb när de är klara. Det är samma känsla som jag har. Branschen behöver folk.

Läs mer om och ansök till utbildningen Byggnadsingenjör Mark och vatten här. 

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär