HemRollen som IoT-utvecklare
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre kl 9-16

Antagningens telefon är stängd v 29 och v 30.

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Hitta till Nackademin 
Tomtebodavägen 3A, 171 65 Solna

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Kontakt

Hitta till Nackademin i Solna och Uppsala

Overlay link

Det här gör en Internet of Things-utvecklare

Alla YH-utbildningar på Nackademin består av en ledningsgrupp med representanter företag från branschen. Detta för att kompetenssäkra att utbildningen har rätt innehåll och så du som studerande ska kunna bli anställningsbar direkt efter avslutade studier. Nedan följer tre exempel från Telia, Forefront och Tritech, som är engagerade i IoT-utbildningen, hur de jobbar inom området och vad du som IoT-utvecklare skulle kunna få jobba med hos dem.

Vid fler frågor kring utbildningen IoT utvecklare, hör av er till Mikael Boman, ansvarig utbildningsledare på mikael.boman@nackademin.se.

Hur är det att jobba med Internet of Things på Telia?

Som utvecklare i IoT-teamet på Telia är du med och aktivt utvecklar tjänster och produkter som stöttar våra kunder med att bygga en digital uppkopplad produkt. Du får möjlighet att förbättra alla tekniska led i kundupplevelsen – från SIM-kort till färdig molnapplikation. Telias IoT-plattform gör det lättare för kunder och partners att utveckla IoT-lösningar genom att återanvända standardiserade komponenter.

Som en del i vårt utvecklingsteam är IoT-plattformen en av dina viktigaste resurser. Tjänsterna du är med och utvecklar är horisontella och återanvänds i branschlösningar tvärs över segment som Smart City och Fleet Management, komponenterna anpassas noga för att addressera kundens behov men samtidigt bibehålla dess horisontella integritet – som är en av Telias nyckelfaktorer för att skala deras kunders tekniska lösning över tid. Som en del i utvecklingsteamet för IoT på Telia förväntas du ha mycket god förståelse för molnbaserad arkitektur, gärna med fokus på Microsoft Azure-portföljen samt förstå och kunna utföra implementeringen av dessa tjänsterna för att förbättra befintliga och nyutveckla tjänster.

Exempel på IoT-projekt

  • Uppkopplade vattenkranar med FM Mattsson – mäter förbrukning, temperatur och spar vatten
  • Smarta fastigheter med Rikshem – effektiviserar energianvändning i fastigheter och mäter klimat
  • Cellulär intranätsförbindelse till elstationer med Umeå Energi – med mobila routrar och VPN-teknik
  • Prediktiv felsökning och monitorering av hissar med Cibes Lift – serviceplanering och övervakning

Telia-IOT

 

Forefront är en annan arbetsgivare som sitter i ledningsgruppen för utbildningen Internet of Things-utvecklare. Såhär beskriver de yrkesrollen:

”Som IoT-arkitekt är du delaktig i att utforma storskaliga lösningar för företag, kommuner och städer. Detta ställer stora krav på bred teknisk kompetens och förmåga att förstå andra människor. Arkitekten måste lära känna alla olika befintliga system i detalj och kunna förstå och förmedla hur dessa passar ihop med en ny lösning som uppfyller organisationens mål.

Lösningarna är ofta storskaliga och bygger ofta på både välkänd och nyutvecklad teknik från många leverantörer i många olika nivåer. Samma projekt hanterar ofta elektronik, teletjänster, nätverk, AI, säkerhet och moln på en gång. Det är arkitektens uppgift att förstå behoven för slutanvändare, drift- och underhållspersonal, för organisation och för ledningspersoner.

Arkitektens vardag är mycket omväxlande och kräver mycket interaktion med andra människor som litar på att du är expert på alla tekniska områden för att kunna fatta sina beslut.”

 

Ledningsgruppsföretaget Tritech förklarar yrkesrollen Internet of Things-utvecklare med en bild:


Läs mer om utbildningen till Internet of Things-utvecklare här.