HemPremiär: Utbildningspodden – podcasten för dig som ska välja utbildning!
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

Premiär: Utbildningspodden – podcasten för dig som ska välja utbildning!

Att välja utbildning är ett av de svåraste valen i livet – med Utbildningspodden vill vi göra det valet lite enklare.
I den första säsongen av Utbildningspodden så bjuder vi på fyra fristående avsnitt: Att ta steget, Lön, Yh vs. universitet och Framtidsyrken. I varje avsnitt möter vi personer och experter som med relevant erfarenhet inspirerar och guidar oss inom de olika områdena.Varje år väljer över en halv miljon människor högre utbildning. Den här podden är för dig!

Utbildningspodden finns där poddar finns. Du kan även lyssna på alla avsnitt här.

Avsnitt 1 – Att ta steget

“Om du hade all tid och alla pengar i världen – vad skulle du göra då?”

I det första avsnittet, som handlar om att ta steget, träffar vi Anna Eggebrant, en tidigare student på Nackademin, som vågat och tagit steget mer än en gång. Hur tänkte Anna när hon insåg att hon inte jobbade med det som hon drömde om? Och hur gjorde hon för att våga följa sin passion och gå från en trygg sysselsättning, till att sätta sig i skolbänken igen?

Vi träffar även psykologen Niklas Laninge som står bakom siten Daily Bits Of, har skrivit boken “Beteendedesign” och föreläser om kreativitet och beteendeekonomi. I intervjun med Niklas kollar vi på det här med att ta steget ur en annan vinkel och grottar ner oss i hur det fungerar med val ur ett psykologiskt perspektiv.

Här kan du lyssna på avsnittet ”Att ta steget”.

Anna Eggebrant                                                                           Niklas Laninge

Avsnitt 2 – Lön

“Vi motiveras faktiskt inte av pengar.”  

I det här avsnittet vrider och vänder vi på det här med lön! Vi har pratat med Hussein Al Asadi som är divisionschef för rekrytering på den moderna arbetsgivaren Chas. Vad är egentligen grejen med lön? Hur ska man tänka? Ska man ens tänka kring lön när man väljer utbildning? Hussein och Chas har ett härligt och inspirerande sätt att se på lön och vad man ska få ut av sitt arbete.

Vi har även pratat med löneexperten AnnCharlotte Bretan som arbetar med ledarskapsutveckling på Ledarna. AnnCharlotte kan allt om vad lön egentligen är och vi ställer oss frågan: Varför är det så laddat att prata om lön?

Här kan du lyssna på avsnittet “Lön”.

Hussein Al Asadi                                                                          AnnCharlotte Bretan och Martina Lindgren

Avsnitt 3 – Yh vs. universitet

“Det är ett sånt lifehack, det är synd att inte så många känner till det.”

Vilken utbildningsform passar mig och hur stor roll spelar den? I det här avsnittet jämför vi de två vanligaste utbildningsformerna för högre utbildning i Sverige idag; Yrkeshögskola och universitet/högskola. Vi har träffat studenterna Brandon Tsegai och Stina Wikström. Brandon pluggar en tvåårig frontend-utbildning på Nackademin och Stina en treårig utbildning inom miljövetenskap på Södertörns högskola.

Vilka fördelar- och nackdelar finns det med de två utbildningsformerna? Finns det några fördomar kopplat till deras val och hur tänkte de när de skulle söka utbildning?

Experten i det här avsnittet är Tanja Cronqvist, som jobbar som konsultchef på IT-konsultbyrån HiQ. Hur tänker arbetsgivare kring sina medarbetares utbildningsbakgrund?

Här kan du lyssna på avsnittet “Yh vs. universitet”.

Stina Wikström och Brandon Tsegai                                 Tanja Cronqvist

Avsnitt 4 – Framtidsyrken

“Man behöver tänka utefter vilka drivkrafter man har – vad vill jag åstadkomma och vara med och bidra till?”

Nu spanar vi in i framtiden! Hur ser framtiden ut? Vilka yrkesroller kommer att finnas kvar, förändras och försvinna framöver? Hur ska man tänka kring framtiden när man ska söka utbildning?

Vi har träffat Göran Krafft från Kairos Future, som är ett omvärldsinsititut som tar fram framtids- och omvärldsanalyser och Jannie Jeppesen, VD Swedish Edtech Industry, en branschorganisation som arbetar för digitalisering och utveckling av utbildningar i Sverige. Jannie är expert på hur framtidens utbildning kommer att se ut, både i Sverige och internationellt, och ger inspirerande och handfasta tips kring hur du kan göra ett framtidssäkert utbildningsval.

Här kan du lyssna på avsnittet “Framtidsyrken”.

Johanna Lyngarth och Göran Krafft                                Jannie Jeppesen

 

Vi har tagit fram Utbildningspodden för dig och hoppas att avsnitten både ska ge konkret vägledning men också inspirera dig i ditt utbildningsval. Om du vill fortsätta diskussionen, eller kanske prata med andra som är i samma sits som du, så har vi startat Facebook-gruppen Välja utbildning. Gå med där!

Och du – stort lycka till nu.

Programledare för Utbildningspodden är Martina Lindgren och Johanna Lyngarth (Här kan du läsa en intervju med dem). Utbildningspodden produceras av Gustav NordFlip Flop Interactive och studiosamtalen spelas in på Underton – Music & Sound. Utgivare är Nackademin, ett utbildningsföretag som bland annat bedriver yrkeshögskoleutbildningar i Stockholm och Uppsala.