HemPodcasten som hjälper dig att ta steget
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

Podcasten som hjälper dig att ta steget

Den 16 april stänger ansökan för universitet- och högskoleutbildningar med start hösten 2018. För dig som står inför valet att välja utbildning, lanserar Nackademin nu Utbildningspodden – en temapodcast som ska hjälpa dig i valet av högre utbildning och framtida karriär. Det första avsnittet handlar om att ta steget. 

– Med Utbildningspodden vill vi hjälpa människor som står inför att välja utbildning. Varje år söker över en halv miljon människor högre utbildning och vi vet att det är ett svårt och komplext val. De specialiserade avsnitten består av ett reportage ute i verkligheten och följs av ett samtal med en expert inom respektive tema, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin som, tillsammans med Johanna Lyngarth, programleder Utbildningspodden.

I det första avsnittet av Utbildningspodden, som handlar om att ta steget, delar Anna Eggebrant, en tidigare student på Nackademin, med sig av hur hon vågat och tagit steget mer än en gång.

– Jag var mitt uppe i livet, drev eget inom kosmetikabranschen och var föräldraledig när min dåvarande man frågade: “Om du hade all tid och alla pengar i världen – vad skulle du göra då?”. “Bygga hus”, svarade jag direkt, berättar Anna Eggebrant, som idag arbetar som BIM-koordinator på teknikkonsultföretaget Ramböll.

Expert i avsnittet är psykologen Niklas Laninge, som skrivit boken “Beteendedesign” och föreläser inom beteendeekonomi och kreativitet. Intervjun fokuserar på hur det fungerar med val och att ta steget ur ett psykologiskt perspektiv. Vad händer i hjärnan vid förändring?

porträtt av Niklas

– Val blir vad vi gör dem till. Man brukar prata om någonting som kallas “sunk cost” – det är all tid och engagemang som vi har lagt ner på exempelvis en viss karriär eller utbildning och hur vi därför undviker förändring eftersom vi inte vill gå miste om allt det. Man vet vad man har men inte var man får. Men du kan faktiskt öva på förändring och bli bättre på det, avslutar Niklas Laninge.


Psykologen Niklas Laninges tre bästa tips till dig som vill utmana dig själv i förändring:

  1. Om du övar på att testa nya saker och utsätta dig för förändring, så inte varje nytt steg kännas så stort.
  2. Köp en bok eller flera inom områden du är nyfiken att plugga! Efter de 10 första sidorna får du en aning om du fortfarande tycker att ämnet är ett spår att gå vidare inom.
  3. Fokusera på vad du faktiskt får genom förändringen, inte bara vad du går miste om.


Visste du att..?

  • 7 av 10 svenskar vill förändra sin sysselsättning – och att 80 procent som gjort en förändring är nöjda med den?*

*) Enligt en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Nackademin, december 2017.


Faktaruta:

Sista ansökningsdag till universitet och högskola är den 16 april. Nackademins yrkeshögskoleutbildningar stänger den 27 april. Yrkeshögskoleutbildningar i Sverige har inget gemensamt antagningssystem, utan du ansöker via respektive anordnares hemsidor.

Källa: Antagning.se, Nackademin.se


Om Utbildningspodden

Utbildningspodden finns att lyssna på via AcastiTunes och där poddar finns. Programledare är Martina Lindgren och Johanna Lyngarth. Podcasten produceras av Gustav Nord på Flip-Flop Interactive, distribueras av Acast och utgivare är Nackademin – ett utbildningsföretag som bland annat bedriver yrkeshögskoleutbildningar i Stockholm och Uppsala.

För mer information, vänligen kontakta:

Johanna Lyngarth,
presskontakt Nackademin
0736- 823 466
johanna.lyngarth@nackademin.se


Om Nackademin

Nackademin är ett utbildningsföretag som bedriver yrkeshögskole- och företagsutbildningar. Idag erbjuds 27 YH-utbildningar inom områden som IT, bygg, kommunikation, design, elteknik samt vård och hälsa i samarbete med företag från branschen. 92 % av Nackademins studenter får jobb inom rätt yrke efter examen.

Om Yrkeshögskolan

Yrkeshögskola är en utbildningsform för yrkesinriktade studier på hög nivå. Dess exakta roll varierar mellan olika länder. I Sverige, är yrkeshögskoleutbildning en eftergymnasial utbildningsform som kombinerar teoretiska studier med start arbetslivsanknytning. Utbildningsutbudet är avsett att matcha arbetslivets kompetensbehov.

Praktik är en nyckel till jobb för många studenter och en effektiv rekryteringskanal för arbetsgivare. När en klass frontendutvecklare i juni tog examen från Nackademin hade 62 procent redan blivit erbjudna anställning hos sina praktikplatser.